מנהיגי עשרות מדינות באירופה התכנסו היום (חמישי) בבודפשט, לפסגה שנערכה בצל ניצחונו של דונלד טראמפ וחזרתו הקרובה לבית הלבן. בפסגה ניסו מנהיגי היבשת להציג חזית אחידה, וקראו לנשיא הנבחר של ארה"ב להמשיך את הסיוע האמריקני לאוקראינה, ולהימנע ממלחמת סחר עם אירופה. בנוסף סיכמו המנהיגים כי על היבשת לצמצם את התלות הביטחונית בארה"ב. על רקע חילוקי הדעות שהיו בעבר בין טראמפ למדינות באירופה ובנאט"ו, מאמינים המנהיגים שאירופה צריכה להיות אחראית לגורלה ולהגן על עצמה ללא עזרה חיצונית.
את המנהיגים בבודפשט אירח ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, תומך מושבע של טראמפ. בנוסף לנציגים מ-27 המדינות החברות באיחוד האירופי השתתפו בפסגה 20 מנהיגים נוספים מהיבשת, שארצותיהן אינן חברות באיחוד. אחד מהם היה נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. הפסגה של "הקהילה המדינית האירופית" הוקמה ב-2022, אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, ונועדה לחזק את הקשר בין חברות האיחוד למי שאינן חלק ממנו.
יחסיו של טראמפ עם עמיתיו באירופה היו סוערים במהלך כהונתו הראשונה, ובאירופה מורגשת דאגה רבה מבחירתו לכהונה נוספת. בבריסל חוששים כעת מהאפשרות שטראמפ יפגע בשותפות שחברות בברית נאט"ו: בכהונתו הראשונה הוא התעמת עם מנהיגיה האירופים ודרש מהם להגדיל את חלקם במימון הברית הביטחונית. הם מודאגים גם מהבטחתו להביא במהירות לסיום המלחמה באוקראינה, תוך שהוא מאותת לכך שילחץ על קייב לפשרות מול רוסיה.
נשיא אוקראינה זלנסקי אמר כי מוקדם מדי לדעת איך תיראה כהונתו של טראמפ, אך האינטרס האירופי הוא שאמריקה תהיה "חזקה". בצל החשש מצעדיו של טראמפ בהיבט האוקראיני היה אתמול זלנסקי אחד המנהיגים הראשונים בעולם שבירכו אותו על ניצחונו, ואמש גם התקשר אליו ושוחח איתו. זלנסקי דיווח שבירך את טראמפ על "הניצחון המוחץ וההיסטורי שלו", ונשמע – כמו מנהיגים רבים אחרים יש לומר – כמי שמחניף לטראמפ בתקווה שכך יקדם את האינטרסים האוקראיניים: "הקמפיין המדהים שלו אפשר את השגת התוצאה הזו", מסר.
"שיבחתי את משפחתו ואת הצוות שלו על עבודתם הנהדרת. סיכמנו לשמור על דו-שיח קרוב ולקדם את שיתוף הפעולה שלנו. הנהגה אמריקנית חזקה ובלתי מתפשרת היא דבר חיוני לעולם ולשלום צודק", אמר הנשיא האוקראיני. בנאום היום בבודפשט על עתיד המלחמה מול רוסיה אמר זלנסקי כי כל ויתור של אוקראינה לוולדימיר פוטין יהיה "בלתי מתקבל על הדעת". זלנסקי הוסיף כי הוא מאמין שטראמפ אכן רוצה לסיים במהירות את המלחמה, אך הדבר לא מבטיח שכך אכן יהיה.
"אירופה אוכלת עשבים, מסביב יש קרניבורים"
בתגובה לניצחון טראמפ אמר היום דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב כי מוסקבה זוכרת כי הוא הבטיח לסיים את המלחמה בהקדם. "אם הממשל החדש ירצה לעשות שלום, ולא להמשיך את המלחמה, הוא יהיה טוב יותר בהשוואה לממשל הקודם", אמר. כשנשאל על האזהרה של קמלה האריס שפוטין "יאכל את טראמפ" לארוחת צהריים השיב בגיחוך: "פוטין לא אוכל אנשים".
המנהיגים בבודפשט סיכמו כי התלות הביטחונית בארה"ב חייבת לכל הפחות להצטמצם משמעותית. נשיא צרפת עמנואל מקרון, שבמשך זמן רב קרא לאירופה לשתף פעולה בנושאי ביטחון, אמר שהיבשת הפכה לגוף חלש ו"אוכל עשב" שמוקף ב"קרניבורים". מקרון אמר כי אירופה צריכה להיות מסוגלת על עצמה, ולא להשאיר בידי ארה"ב את הסמכות לדאוג לביטחונה.
"התפקיד שלנו הוא לא להגיב על הניצחון של טראמפ ולומר אם זה טוב או לא. השאלה היא אם אנחנו מסוגלים לעמוד לצד האינטרסים של האירופאים", אמר מקרון. "הוא נבחר על-ידי העם האמריקני, והוא יגן על האינטרסים האמריקניים. השאלה היא אם אנחנו מוכנים להגן על האינטרסים האירופיים. זו השאלה היחידה, וזו העדיפות שלנו".
שרל מישל, נשיא מועצת האיחוד האירופי, הסכים על הצורך בהפחתת התלות הביטחונית בארה"ב. "אנחנו צריכים להיות אדונים לגורלינו", אמר מישל. "לא בשביל טראמפ או קמלה האריס, אלא בשביל הילדים שלנו". מזכ"ל נאט"ו מארק רוטה התייחס לניצחונו של טראמפ, ואמר כי הוא "מצפה לפגוש את הנשיא הנבחר ולדון איתו כיצד ניתן להתמודד יחד עם האיומים השונים".
במערב מודאגים במיוחד מהיחסים בין טראמפ לפוטין, על רקע המלחמה באוקראינה. טראמפ הרעיף בעבר שבחים על הנשיא הרוסי, וכמו רבים במחנה הרפובליקני התבטא נגד הזרמת הסיוע לקייב ובעד סיום המלחמה שלה נגד רוסיה. זאת בניגוד לממשל של ג'ו ביידן, שכמו ממשלות מערב אירופה הבטיח לעמוד לצד ארצו של וולודימיר זלנסקי עד שפוטין יוכרע, מתוך הנחה שאם המערב יניח לרוסיה להשתלט על אוקראינה – המשטר הרוסי ובעלי בריתו הדיקטטוריים רק יתעצמו, ותאבונם להשתלט על שטחים נוספים, בין השאר במדינות מזרח אירופה ובטייוואן, יגדל.
הערב גינה פוטין את ארה"ב על כך שהיא רוצה להנחיל לרוסיה "תבוסה אסטרטגית" באוקראינה, ואמר כי מתנהל מאבק לכינון סדר עולמי חדש. "הגענו לנקודה מסוכנת", אמר פוטין, כמעט יומיים אחרי ההכרזה על טראמפ כמנצח. "הקריאות למערב להנחיל מפלה אסטרטגית לרוסיה, מדינה עם ארסנל הנשק הגרעיני הגדול בעולם, הוא דוגמה להרפתקנות מוגזמת של פוליטיקאים מערביים".
פוטין אמר כי מאז פירוק ברית המועצות מנסה המערב, ביהירות, להציג את רוסיה כמעצמה מובסת - ותיאר את ברית נאט"ו בראשותה כאנכרוניסטית. הוא טען שרוסיה לא מתייחסת לציווליזציה המערבית כאויב, למרות הניסיונות של ארה"ב ושותפותיה לבודד את מוסקבה. "המבנה הישן של העולם מתפוגג באופן בלתי הפיך, ומתנהל מאבק רציני לכינונו של מבנה חדש. העולם צריך את רוסיה, ושום החלטה של מנהיגים בוושינגטון ובבריסל לא תשנה את זה".