ביום ראשון הקרוב יצוין ברחבי העולם היום הבינלאומי לשיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. שבוע אחר כך, שלושה חיילים על הרצף האוטיסטי יעשו היסטוריה, כאשר יחלו קורס קצינים בבה"ד 1.
שלושת החיילים מחזיקים בתפקידים מסווגים. רב"ט נ', שמשרת בחטיבת ההגנה בסייבר באגף התקשוב, התגייס דרך תכנית "תתקדמו": תוכנית צבאית לגיוס חיילים על הרצף האוטיסטי. בשונה מהאופציות האחרות הקיימות, מדובר בתוכנית צבאית לגיוס מלא, ולא התנדבותי.
נ' שיתף כי "לאחר טירונות וקורס הגעתי לחטיבת ההגנה בסייבר, וההתקאלמות הייתה קלה. החברים שלי עזרו לי ולימדו אותי את העבודה הנדרשת". עוד אמר נ' כי מלבד המפקדת שלו, אף אחד מהחיילים לא ידע על עצם היותו אוטיסט. "כדי שלא יכלילו אותי", הסביר. "בהמשך סיפרתי רק לחלק מהם, שקיבלו את זה טוב. הם הכירו אותי והסתכלו על האדם שאני קודם כל", אמר.
על קצונה נ' חלם עוד לפני שהתגייס: "קצונה הייתה חלום עבורי. האמנתי שכמו שגייסו אותנו, גם זה יגיע. כל אחד ואחד מאיתנו הוכיח את רצינותו ואת יכולותיו, כפי שרק המתאימים ביותר יוצאים לקצונה. אני מאמין שנהווה השראה לחיילים נוספים כמונו, ,ואין ספק שהצבא ילמד מכך רבות. שינוי החשיבה, התפיסה והראיה בנושא הזה תיפתח המון אפשרויות".
קמ"א א' (קצין מקצועי אקדמאי), שמשרת באגף התכנון ובניין הכוח הרב זרועי, סיפר כי למד לתואר ראשון במתמטיקה במקביל ללימודי הבגרות בתיכון, והתגייס לאחר שסיים את לימודיו. "עברתי מיונים רבים לפני שהתגייסתי, ורציתי מאוד להגיע לתפקיד שאותו קיבלתי. במהלך התיכון השקעתי בלימודים בתחום הסייבר, מחשבים ומתמטיקה, ובצבא רציתי לתרום מכישוריי. רציתי תפקיד מאתגר ומעניין", סיפר.
על הרעיון לצאת לקצונה אמר: "זו הייתה שאיפה שקיבלתי במהלך השירות, בעקבות רצון להצליח ולגדול בתפקיד. אני מתרגש מאוד לצאת לקורס ומקווה שאפגוש חברים חדשים. נוגע להיותו אחד משלושת החיילים הראשונים על הספקטרום לצאת לקורס קצינים אמר כי "אני רואה עצמי כאינדיבידואל, אך מכבד את המעמד שהגעתי אליו ושמח על ההשראה שנעביר הלאה למתגייסים הבאים".
רב"ט כ', המשרת בבסיס של 8200 באזור הצפון, הוגדר כמחונן כבר מכיתה ג'. "התגייסתי למחזור הראשון של תוכנית 'תתקדמו' ביולי 2021, אחרי שקיבלתי פטור משירות בצו הראשון", שיתף. "בתכנית אנחנו לא מתגייסים כמתנדבים. יש לנו את ההתאמות שלנו, אבל אנחנו חיילים לכל דבר ועניין. התוכנית פתחה לי עולם אחר, עם תפקידים הרבה פחות מוגבלים. יכולנו להשתלב באופן אורגני הרבה יותר לצד חיילים 'רגילים'. הכי חשוב בסוף הייתה העובדה שנגיע ליחידות שהכישורים הייחודיים של כל אחד ואחת מאיתנו יגיעו לידי ביטוי", תיאר.
לגבי הבחירה לצאת לקצונה סיפר כ': "מגיל צעיר אהבתי להיות במקומות של לתת, להשפיע ולקבל אחריות. הייתי מדריך בתנועות נוער ועוזר מורה בתחומים שונים בכיתה. כשסיימנו את הטירונות וקיבלתי את השיבוץ שלי, ידעתי שבשלב מסוים אני אעלה את זה לשיח, גם אם בסוף אולי זה לא יצליח. ידעתי שחשוב לי לעשות כל מה שאני יכול". כ' העיד כי הוא מוכן גם לאתגרים שהקורס יביא עימו. "בסוף יש את ההבנה שזו מסגרת אחרת. אם נתת מאה אחוז, עכשיו צריך לתת אלף אחוז, וזה מתבטא בהכל. ההסתגלות תהיה מעניינת, אבל התחושה כשנסיים את זה תהיה הכי מספקת".
עוד אמר כ' כי "נלחמנו עבור קורס הקצינים בשיניים במשך חודשים. לא היה קל לקדם את זה. המפקדים שלנו עזרו לדחוף גם מתוך מחשבה שמגיע לנו, וגם מתוך מחשבה שזה אירוע היסטורי. בסוף, אנחנו נהיה הראשונים שבאופן מוצהר נמצאים על הרצף עם סיכת מ"מ, ויש לזה משמעות עצומה עבורינו ועבור המתגייסים הבאים. זה לשבור את תקרת הזכוכית. כמו שאני זוכר איך הסתכלו עליי כשבאתי לדבר מול המחזור השני כחלק מקבוצת החלוצים של המחזור הראשון, אבל פי כמה. זה לא רק להתגייס ולהיות חלק מצה"ל, אלא לעשות מעל ומעבר ולהגיע לפיקוד ולסגל קבלת ההחלטות. אנחנו מגיעים בזכות, ולא בחסד".
לציון היום למען זכויות הנכים: בניינים הוארו בסגול
במסגרת מיזם "לילה סגול" בהובלת מפעל הפיס ועמותת "שווים" למען שילובם של אנשים עם מוגבלויות בחברה ובעבודה, בניינים ברחבי ישראל הוארו אמש בצבע סגול. השנה הוארו גם מרפסות בתים רבים באמצעות שרשראות תאורה סגולות. כ-200 מהבניינים שהוארו שייכים לרשויות ברחבי הארץ, משרדי ממשלה, שגרירויות ברחבי העולם, משטרת ישראל, מוזיאונים, תיאטראות, מלונות ומוסדות להשכלה גבוהה.
יו"ר מפעל הפיס, אביגדור יצחקי, מסר: "חרתנו על דגלנו את נושא השילוב, התמיכה והקידום של אנשים עם מוגבלויות בישראל והצבנו אותו כאחד מחמשת תחומי הליבה של הארגון בזירה החברתית".
לדברי עידן מוטולה, עורך אתר "שווים", "יש הרבה מה לשפר בכל נושא היחס של החברה וגופי המדינה לאנשים עם מוגבלויות: נגישות, תעסוקה, דיור ועוד. 'לילה סגול' נועד להעלות למודעות הציבורית בדיוק את הנושאים הללו. מה כל אחד מאיתנו יכול לעשות בגזרתו כדי לסייע בשילוב עמוק יותר של ילדים ובוגרים עם מוגבלויות בחברה הישראלית, בקהילה ובעבודה".
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות אמר כי "אני שמח שאנחנו ממשיכים עם היוזמה החשובה הזו. היום מבינים יותר מתמיד כמה ערך יש בשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק התעסוקה ובכלל במרקם החיים". שי חג'ג', יו"ר המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים: "'לילה סגול' הוא חלק מתוכנית חינוכית-קהילתית שנועדה לעשות את מה שכולנו כל כך זקוקים לו – לחזק אנשים עם מוגבלויות וליצור חברה רגישה, טובה וחזקה יותר".