מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, הודיע הלילה (בין רביעי לחמישי) על שורה של הקלות לרצועת עזה, שעות אחדות אחרי שההתפרעויות בגבול הרצועה הסתיימו בשקט יחסי – אם כי גם בהן נרשמו כמה תקריות אלימות, ואף הושלך מטען לעבר הגדר, שלא ניזוקה.
לפי ההודעה שפרסם מתפ"ש, דקות אחדות לפני חצות, ההקלות אושרו על ידי הדרג המדיני ולאחר הערכת מצב ביטחונית. במסגרת ההקלות החדשות הותר להכניס דרך מעבר כרם שלום ציוד ומוצרים רבים יותר עבור מה שהוגדר כ"פרויקטים אזרחיים בינלאומיים". ההקלה הזו נכנסה לתוקף כבר היום.
כמו כן, כך נמסר, יאושר ייבוא כלי רכב חדשים לרצועה, ויחודש מסחר הזהב בין עזה לשטחי יהודה ושומרון. בנוסף תוגדל מכסת הסוחרים העזתים העוברים דרך מעבר ארז לתוך ישראל ב-1,000 נוספים. ההיתרים, הודגש, יונפקו רק לכאלו שעברו חיסון נגד נגיף הקורונה או החלימו ממנו.
בהודעה שפרסם מתפ"ש צוין כי ההקלות האזרחיות מותנות "בהמשך השמירה על היציבות הביטחונית לאורך זמן". עוד נמסר כי הקלות נוספות ייבחנו בהתאם להערכות מצב נוספות.
במקביל להקלות שאישרה ישראל, במשרד הפנים ברצועה אמרו אמש כי מעבר רפיח בגבול עם מצרים ייפתח היום בכיוון אחד, כדי לאפשר כניסה של עזתים לרצועה וכן כניסת סחורות. המעבר ייפתח בשני הכיוונים ביום ראשון.
מעבר רפיח נסגר השבוע על ידי קהיר, כ"עונש" לאחר ההתפרעויות האלימות בגבולה הצפוני של הרצועה במוצאי שבת, שבמהלכן נורה מטווח אפס לוחם מג"ב בראל חדריה שמואלי, ונפצע באורח קשה. בעקבות הירי בלוחם - דרך חור בחומת הגבול שבו הוא הציב את רובה הצלפים שלו - ישראל תקפה אז כמה יעדים של חמאס ברצועה. היא תקפה פעם נוספת בלילה שבין שני לשלישי בעקבות הפרחת בלוני תבערה.
מצרים, נזכיר, מובילה את ניסיונות התיווך בין חמאס לישראל, וההתפרעויות ההן הביכו אותה מול ישראל: רק ימים אחדים לפני כן סוכם המתווה לחידוש העברת המענק הקטארי למשפחות הנזקקות בעזה – דרך האו"ם ולא בכסף מזומן כפי שהיה בעבר. ההסכם הזה לא כולל כספים שניתנו בעבר לפקידי ממשל חמאס ברצועה, ובארגון הטרור הביעו מורת רוח על כך.
ההקלות שאושרו הלילה מגיעות כאמור אחרי התפרעויות נוספות אמש סמוך לגבול הרצועה, הפעם בחלקה הדרומי, סמוך לחאן יונס. כאלף עזתים הפגינו סמוך לגדר המערכת, רובם במרחק של 200-100 מטרים מהגדר. נראה שאחת הסיבות המרכזיות לכך שהפעם הסתיימו האירועים בשקט יחסי היא העובדה שחמאס הציב "כוחות ריסון" סמוך לגדר, והללו בלמו לעתים את המתפרעים.
למרות זאת, חלק מהמתפרעים רצו לכיוון הגדר, ואז נורו לעברם כדורי רוגר ורימוני גז על ידי כוחות צה"ל. מפרי הסדר אף השליכו מטען חבלה לעבר הגדר. איש לא נפגע וככל הנראה לא נגרם נזק לגדר, והיא לא נפרצה. לפי משרד הבריאות הפלסטיני, 14 נפצעו בעימותים – חמישה באורח בינוני, לדבריהם כתוצאה מאש חיה, שניים כתוצאה מכדורי גומי ושבעה מירי גז מדמיע.
לקראת ההתפרעויות אמש סמוך לגדר המערכת נרשמה מתיחות רבה, ובצה"ל תגברו את הכוחות באוגדת עזה. חמאס, שכאמור פעל הפעם לרסן מעט את המתפרעים, העביר קודם לכן מסרים סותרים דרך כלי התקשורת השונים: מצד אחד שידרו אנשיו רצון לבלום את המתפרעים ולהכיל את האירוע, ומנגד נשמעו מהם גם קולות ניציים ביותר נגד ישראל ורצון ללחוץ עליה.
דובר הפלגים הפלסטיניים אמר אתמול, לפני מה שתואר כ"עצרת" סמוך לגבול, כי "ישראל חושבת שהיא מרתיעה את תושבי הרצועה, אך היא לא מצליחה אפילו להרתיע ילד פלסטיני. יש הסכמה נרחבת בדבר המשך הפעילויות העממיות של ההתנגדות. מנהיג חמאס ברצועה, יחיא סינוואר, העביר למתווכים המצרים מסר שלפיו על ישראל להפסיק להתמהמה".
לפני ההתפרעויות קיים שר הביטחון בני גנץ הערכת מצב בפיקוד הדרום, יחד עם מפקד פיקוד הדרום אלוף אליעזר טולדנו ומתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף רסאן עליאן. "המכשול לשגשוג ופיתוח הרצועה הוא חמאס בהובלת סינוואר", אמר גנץ. "נגבה מחיר על כל פגיעה באזרחינו, בחיילינו ובריבונותנו", הזהיר.
אילנה אושומירסקי השתתפה בהכנת הידיעה