בכיר ישראלי העריך הערב (שני) בשיחה עם ynet כי "תוך שבוע-שבועיים" אפשר יהיה להגיע לעסקת חטופים, ואמר כי "התנאים בשלו". אף שבמשרד ראש הממשלה ציננו את הדיווחים הבוקר, גם שר החוץ גדעון סער הביע אופטימיות גוברת בכל הנוגע לעסקה. "אנחנו עוד לא שם, אבל אני מקווה שנהיה שם", אמר.
במקביל, גורמים המקורבים לבכיר בחמאס אמרו אחר הצהריים כי חלה התפתחות משמעותית במגעים לעסקה. לפי אותם גורמים, ארגון הטרור הסכים להפסקת המלחמה באופן הדרגתי, ולעסקה שמחולקת לשלושה שלבים וכוללת נסיגה הדרגתית. לפי העסקה המוצעת, לדבריהם, בין השבוע השישי לשבוע השמיני להפסקת האש כוחות צה"ל ייסוגו ממעבר רפיח וממרכזי הערים, ולאחר מכן יחל משא ומתן להפסקת אש קבועה ולשחרור החיילים והחיילות שנחטפו.
חמאס, טענו המקורבים, העביר למצרים רשימה של החטופים הישראלים החיים - ומחכה להסכמות ישראליות בכל הנוגע לרשימת האסירים הפלסטינים שביקש, שכוללת גם "אסירים כבדים".
דברי הבכיר מגיעים על רקע הגעתו הצפויה ביום חמישי של ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב היוצא ג'ו ביידן, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet. סאליבן, אחד היועצים הבכירים בממשל האמריקני, ידון עם עמיתיו בישראל על הפסקת האש בלבנון, על ההתפתחויות הדרמטיות בסוריה וגם על המגעים לעסקת חטופים ברצועת עזה.
שר החוץ סער הבהיר היום בתדרוך לעיתונאים זרים שקיים בירושלים כי החטופים חייבים לחזור לפני שישראל תסכים לסיום הלחימה. "לא תהיה הפסקת אש בעזה בלי עסקה", אמר. לדבריו, מו"מ עקיף מתנהל - אבל עדיין מוקדם מכדי להיות בטוחים.
"אני לא רוצה להגיד דברים שיפגעו במשא ומתן, אך מתנהל משא ומתן עקיף", אמר סער. "אנחנו יכולים להיות יותר אופטימיים מלפני כן, אך אנחנו לא שם עדיין. אני מקווה שנהיה שם. אנחנו רציניים ברצוננו להגיע לעסקת חטופים, שתהיה מחוברת להפסקת אש בעזה. לא תהיה הפסקת אש בעזה בלי עסקת חטופים. אנחנו עובדים להשיג את זה, מקווה שנצליח לעשות זאת".
מקורות בכמה פלגים פלסטיניים, שמחזיקים בחטופים ישראלים בעזה, דיווחו כי חמאס ביקש מהם להכין רשימה על מצבם לקראת אפשרות של עסקה. לפי דיווח בערוץ הסעודי "א-שרק", חמאס הודיע לג'יהאד האיסלאמי, לחזית העממית ולוועדות ההתנגדות העממית להכין את "תיקי" החטופים הישראלים שהם מחזיקים.
"אם לא יתקיימו הנסיגה וחופש התנועה בין צפון רצועת עזה לדרומה, יהיה קשה להגיע לכל הקבוצות שמחזיקות חטופים בתוך הרצועה", אמר גורם בחמאס לערוץ הסעודי. הגורם הוסיף כי אם ישראל תרצה לשחרר את החטופים, הפתרון לכך יהיה באמצעות עסקה רצינית, וללא המשך ההפצצות והפעולות הצבאיות בעזה.
הוא הוסיף כי הזרוע הצבאית של חמאס ושאר הפלגים זקוקים לזמן מספק, ללא נוכחות של רחפנים מעל המרחב האווירי של עזה, כדי לספור את החטופים החיים ולזהות מיקום של גופות חטופים. בכיר בחמאס אמר ל"א-שרק" כי מצרים, קטאר וטורקיה הגבירו את המגעים שלהן עם ארגון הטרור, ושהוא מצפה שבתוך ימים יתחיל משא ומתן עקיף עם ישראל בנוגע להפסקת אש ולעסקת חטופים.
בישראל ציננו את פרסום המידע בנוגע להתפתחויות בנושא, ומשפחות החטופים קיבלו ממנהלת החטופים במשרד ראש הממשלה את ההודעה הבאה: "בשעות האחרונות מתפרסמות באמצעי התקשורת הערביים ידיעות שונות אודות המשא ומתן להשבת החטופים. פרסומים אלה, המדווחים גם בישראל, אינם נכונים".
60 "ימי מבחן", נוכחות ברצועה בהפסקת האש
בכיר מצרי פירט בשבוע שעבר, בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות", כי ההצעה החדשה שהניחה קהיר כוללת הפסקה מדורגת של הלחימה בעזה תוך נסיגה של הצד הישראלי ממעבר רפיח, במקביל להכרזה על הפסקת אש זמנית למשך כ-60 ימים. הוא הדגיש כי 60 הימים הראשונים ייקבעו כ"ימי מבחן" לשני הצדדים - ישראל וחמאס - וכי אם התוכנית תחזיק מעמד, זה יהיה "סיומו של הסכסוך בין הצדדים".
כשבוע לאחר כניסת הפסקת האש הזמנית לתוקף, לפי הבכיר המצרי, יתחיל תהליך של החזרת חטופים ישראלים שנותרו בחיים. במקביל, ישוחררו גם מאות מחבלים פלסטינים מבתי הכלא בישראל, זאת בהתאם למפתחות שיסוכמו בין הצדדים. במהלך 60 ימי הפסקת האש ישראל תשמור על נוכחות צבאית בעזה. עוד עוסקת ההצעה באפשרות של חזרת פליטים פלסטינים לצפון הרצועה, כפי שדורש חמאס.
באשר למעבר רפיח, על פי התוכנית הוא צפוי לעבור לניהולה ולפיקוחה של הרשות הפלסטינית. במגעים קודמים, בישראל עלתה אפשרות לשמור יכולת פיקוח מסוימת באמצעות מצלמות במעבר רפיח. כמו כן, לדבריו של המקור המצרי הבכיר, תוקם ועדת ניהול משותפת מהגדה המערבית ומרצועת עזה, שבה יהיו בין 10 ל-15 "טכנוקרטים פוליטיים פלסטינים עצמאים". הוועדה תתנהל בפיקוח נציגים אמריקנים.