שלטונות איראן הודו היום (שבת) כי לפחות 35 בני אדם נהרגו עד כה בעימותים בין מפגינים לבין כוחות הביטחון האיראניים במסגרת מחאת החיג'אב, שמטלטלת את הרפובליקה האיסלאמית מאז מותה של הצעירה מהסא אמיני בידי משטרת המוסר לפני שמונה ימים. לפי משטר האייתוללות, עוד מאות "מתפרעים" נעצרו במהומות, בכלל זה 730 בני אדם שנעצרו במחוז גילאן לבדו. ארגון "זכויות האדם באיראן", שמושבו באוסלו, טען היום כי בפועל מספר ההרוגים במחאה גבוה בהרבה, ועומד כבר על 50 לפחות.
מחאת החיג'אב באיראן – עוד כותרות:
• אנשי בסיג' נדקרו ונורו, המפגינים: "נמות, אבל ניקח בחזרה את ארצנו"
• תיעוד: איראניות שורפות את החיג'אב, מפגין ל-ynet radio: "למשטר אין רחמים"
• איראן עצרה "אזרחים זרים", גינויים חריפים במערב: מהסא הייתה צריכה להישאר בחיים"
• אבנים על תמונת חמינאי וצעקות "מוות לדיקטטור"
אמיני בת ה-22, נזכיר, נעצרה בטהרן על-ידי משטרת המוסר ביום שלישי לפני שבוע וחצי, כשבאה לביקור בבירה עם בני משפחתה. עדי ראייה סיפרו לאביה שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת, והעילה למעצרה הייתה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה. במהלך המעצר נכנסה אמיני לתרדמת, וביום שישי נקבע מותה בבית חולים בטהרן. משפחתה טוענת שהוכתה במהלך מעצרה, אך משטרת טהרן מכחישה זאת ומתעקשת שהצעירה עברה אירוע רפואי כלשהו – אולי התקף לב – בזמן המעצר. כדי לאשש זאת פרסמה בסוף השבוע שעבר צילומי אבטחה שבהם נראית אישה שזוהתה כאמיני מתמוטטת. אביה של אמיני טען כי בתו הייתה בריאה וכי אחרי מותה הבחין בחבלות על גופתה. לדבריו גם פינויה לבית החולים התעכב מאוד.
מאז מותה של אמיני נרשמו הפגנות מחאה ביותר מ-80 ערים באיראן, והן מתמקדות בדיכוי חירויות הפרט במדינה, במיוחד זכויות הנשים הקשורות לקוד הלבוש. נשים ממלאות תפקיד מרכזי בהפגנות הללו, ובסרטונים שהועלו לרשת הן נראו בין השאר מסירות את כיסוי הראש שלהן, שורפות אותו בהתרסה – ואף גוזרות את שיערן. חלקן נראות מעיזות להתייצב בשיער חשוף מול אנשי כוחות הביטחון האיראניים. בימים האחרונים הגיעו דיווחים על עוד ועוד הרוגים בהפגנות, אך איראן טענה כי ברבים מהמקרים הקורבנות נהרגו שלא בידי כוחותיה: גורמים מטעם המשטר טענו שהם שהם נורו מנשק מסוג שאינו משמש את כוחות הביטחון האיראניים, תוך רמיזה ש"ארגוני טרור" אחראים למעשה.
בצל המחאה הגדולה נגדו ארגן לעצמו אתמול השלטון האיראני הפגנות תמיכה במשטר האייתוללות ובחובת העטייה של החיג'אב. סוכנות הידיעות האיראנית "מהר" דיווחה כי ההפגנות, שנערכו בטהרן ובשלל ערים אחרות, היו "מפגן גדול של העם האיראני המתנגד לחורשי הרעה ולחילול הקודש". בהפגנה המרכזית בטהרן השתתפו אלפים, והם הניפו את דגלי איראן וקראו "מוות לאמריקה, מוות לישראל". בתיעוד ששודר בטלוויזיה האיראנית נשמעו ההמונים מאשימים את המפגינים נגד השלטון כי הם "חייליה של ישראל", וקוראים להוציא להורג את הפוגעים בקוראן. המשטר האיראני טען כי ההפגנות בעדו אתמול היו ספונטניות, ובתמונות מהן נראו גברים רבים, אבל גם נשים, שהגיעו לבושות בצ'דור איראני שחור.
מחאה עולמית: מפגינות למען מהסא וגוזרות את השיער
במקביל להפגנות התמיכה במשטר שיגר צבא איראן מסר מאיים ליריביה החיצוניים של המדינה, כנראה גם לישראל, והכריז כי בכוונתו להתעמת עם "האויבים" העומדים לדבריו מאחורי ההפגנות וכי "הפעולות הנואשות האלה הן חלק מהאסטרטגיה המרושעת של האויב להחליש את המשטר האיסלאמי".
זמן קצר אחרי רדת החשכה והתפזרות ההפגנות בעד המשטר אמש חזרו פעילי המחאה לרחובות, ונרשמו התנגשויות בינם לבין המשטרה ומיליציית הבסיג' של המשטר. הפגנות היו בין השאר בערים בוקאן ובאבול, שבה נראו מפגינים מעלים באש שלט חוצות גדול שנשא את תמונתו של המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי. בסרטונים חדשים שהועלו לרשתות החברתיות מטהרן נראו מפגינים מעלים באש ניידת משטרה, מתעמתים עם שוטרים וקוראים "המנהיג העליון רוצח" ו"השנה הוא יודח". באחרים נשמע ירי, בעוד מפגינים בורחים משוטרים וזועקים: "הם יורים באנשים! אלוהים, הם הורגים אנשים!". עימותים קשים בין מפגינים לכוחות הביטחון דווחו גם מאיספהאן שבמרכז המדינה.
היום ניפק נשיא איראן איברהים ראיסי, איש המחנה הדתי-קיצוני, עוד אמירה חריפה נגד המפגינים: ראיסי אמר כי איראן "חייבת להתמודד באופן נחרץ עם אלה שמתנגדים לרוגע ולביטחון של המדינה". לפי התקשורת האיראנית, את הדברים אמר בשיחת טלפון עם בן משפחתו של מתנדב ממיליציית הבסיג' שנהרג בעימותים עם מפגינים בעיר משהד. "הנשיא הדגיש שיש להבדיל בין מחאה לבין הפרת הסדר הציבורי ופגיעה בביטחון, וכינה את האירועים 'התפרעות'", נכתב בתקשורת האיראנית. אתמול, עם שובו לאיראן מנאומו באו"ם, אמר ראיסי: "הכרזנו פעמים רבות בעבר שאם למישהו יש משהו הוגן לומר, נקשיב לו, אבל אנרכיה? פגיעה בביטחון הלאומי? בביטחון של העם? אף אחד לא ייכנע לזה".
מהומות רדיקליות ואלימות יותר מב-2019
גל המחאה הנוכחי באיראן הוא הגדול ביותר מאז ההתקוממות העממית של שנת 2019, שבמהלכה נהרגו לפי הערכות כ-1,500 בני אדם. ההפגנות ההן החלו בעקבות עלייה במחירי הדלק ובצל המצב הכלכלי הקשה של האיראנים, אך הפכו – כפי שקורה לעתים קרובות – למחאה נרחבת יותר על דיכוי זכויות הפרט תחת משטר האייתוללות. הגל ההוא היה הקטלני ביותר באיראן מאז עליית המשטר הזה במהפכה האיסלאמית של 1979.
ד"ר רז צימט, חוקר מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, מזכיר כי גל המחאה המשמעותי ביותר לפני זה של 2019 היה הגל שפרץ באיראן ב-2009, בעקבות הטענות שניצחונו של הנשיא הקיצוני מחמוד אחמדינג'אד בבחירות זויף. לדברי ד"ר צימט היקף המשתתפים במחאה כעת נמוך בהרבה מב-2009 ודי דומה לזה של 2019, אך הפריסה הגאוגרפית שלה נרחבת בהרבה בהשוואה ל-2009 ודומה לשל 2019, בהבדל משמעותי אחד: הפעם טהרן משתתפת באופן פעיל מאוד במחאות.
ד"ר צימט מציין גם כי ההפגנות הנוכחיות רדיקליות ואלימות יותר הן ברטוריקה של המפגינים והן בהתנהגותם, הכוללת תקיפות של מבני ציבור וסמלי שלטון ועימותים פיזיים עם כוחות הביטחון. הוא מעריך כי בשלב זה אין במהומות כדי להציב איום מיידי ומשמעותי על יציבות המשטר, אך מדגיש שבלי נכונות מצדו לספק מענה לדרישות הציבור במישור הכלכלי ובמישור הפוליטי-אזרחי גל המחאה הבאה הוא רק עניין של זמן, ויש לזכור כי גלי המחאה באיראן הופכים תכופים יותר, רדיקליים יותר ואלימים יותר.
בימים האחרונים הטילה איראן הגבלות קשות על הגלישה באינטרנט ועל השימוש באפליקציות ווטסאפ ואינסטגרם, בניסיון למנוע מהמפגינים לתאם את מהלכיהם ולמנוע הפצה של תמונות בעייתיות מבחינתה לעולם. על רקע זה הודיעה בסוף השבוע ארה"ב כי החליטה להסיר סנקציות מסוימות על הייצוא לאיראן של מוצרים הקשורים לשירותי אינטרנט, בתקווה לעזור לאיראנים לעקוף את ההגבלות והצנזורה שמטיל עליהם המשטר.
בעקבות ההודעה הכריז אילון מאסק, הבעלים של SpaceX, על רצונו להפעיל באיראן את שירות Starlink של החברה שלו, וכך להקל על האיראנים להתחבר לרשת באופן חופשי. Starlink הוא מיזם שמטרתו לספק גישה לאינטרנט לווייני לרוב כדור הארץ. מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הסביר שעל-ידי הסרת הסנקציות האמורות תוכל ארה"ב לפגוע בניסיונות המשטר לעקוב אחרי אזרחיו ולהטיל עליהם צנזורה: "אין ספק שהמשטר האיראני חושש מעמו שלו", הצהיר.
בימים האחרונים סופג המשטר האיראני גם מתקפות סייבר רבות, והאקרים הצליחו להשבית לזמן קצר רבים מאתריו. אתמול שיבשו האקרים כאלה את שידורי ערוץ 3 האיראני בשירות סטרימינג איראני פופולרי, ושידרו במקומו סרטונים עם מסרי תמיכה למפגינים. אחרי כמה דקות הוחזר השידור הרגיל.