במאחז אביתר שבשומרון, לשם עלו מאות מתנחלים מאז הפיגוע ליד עלי, כבר החלו ההכנות לשבת. נערים צעירים החלו להקים ציליות, לשפץ בתים ולעדור את האדמה - והם לא עוצרים. שעות בודדות לאחר הפיגוע הקשה שבו נרצחו ארבעה בני אדם, עלו מתנחלים מגרעין התיישבות של תנועת "נחלה" והמועצה אזורית שומרון לגבעה סמוכה לצומת תפוח בכדי להתיישב בה.
מאות המתנחלים עדיין נמצאים באביתר באישורו של הדרג המדיני. גם לפני כשנתיים, לאחר פיגוע הירי בצומת תפוח שבו נרצח תלמיד הישיבה יהודה גאוטה, התיישבו המתנחלים במאחז ותוך ימים בודדים אלפים מהם הציפו את הגבעה, בהם משפחות וילדים. על מנת להימנע מפינוי אלים, חתמה הממשלה הקודמת בראשותו של נפתלי בנט על הסכם עם המתנחלים, שלפיו הם ירדו בהסכמה ובמקביל יתבצע סקר קרקע שלאחריו תוקם במקום ישיבה.
סקר הקרקע שהבטיח בנט בוצע, אך הליך ההכרזה על אדמות המדינה לא הושלם, וגם הישיבה לא קמה. ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, אמר היום: "אני לא מעלה על דעתי שהממשלה תרצה לעקור את היישוב ולהעביר מסר של חיזוק הטרור. אני קורא לממשלת ישראל לאשר עוד היום את אביתר". עם זאת, בדומה למצב לפני שנתיים, גם היום הקמת היישוב צפויה ליצר מתיחות מול ארה"ב והאיחוד האירופי, וכמובן מול הרשות הפלסטינית. בזמן שהות המתנחלים במקום תחת הממשלה הקודמת, הבעירו הפלסטינים תושבי הכפר ביתא צמיגים וביצעו הפרות סדר קשות.
דגן הדגיש: "אנחנו נמצאים באביתר כדי להישאר לתמיד. הממשלה צריכה לאשר את היישוב היום בלי קשר לפיגוע, אך בוודאי אחרי שנשפך הרבה דם התשובה היא הקמת יישובים חדשים. אין דבר יותר חוקי מאביתר, ממשלת ישראל חתמה על הסכם. אני לא מעלה על דעתי שהממשלה תרצה לעקור כאן את היישוב ולהעביר מסר של חיזוק לטרור".
יו"ר תנועת נחלה, צבי אלימלך שרבף אמר כי "לא לפנות אותנו זה הצדק הבסיסי ביותר. הממשלה צריכה להכריז על הקמת יישוב חדש. ואני מאוד מקווה שנוכל להישאר ולהתבסס פה. ההרגשה היא שהפעם לא יבואו לפנות אותנו".
שרבף סיפר ל-ynet: "בשנתיים האחרונות פעלנו ללא הפסקה בשביל לחזור לפה, אם זה חגים שעשינו פה בכניסה בצומת תפוח, אירועים, פגישות, סיורים, עשינו כל מה שיכולנו כדי לחזור למקום הזה. אנחנו מאוד מקווים שהפעם זה לתמיד, אנחנו רוצים להישאר פה אנחנו רואים להיאחז פה". הוא הוסיף כי "ממשלת ישראל חייבת ליצר תנופת התיישבות רחבה ולא בגלל שנהרגו יהודים, אנחנו חייבים להקים עוד היום 10 יישובים חדשים ברחבי יהודה ושומרון. אנחנו צריכים להגיד לערבים, 'אתם רוצים להוציא אותנו? אנחנו נישאר כאן'".
אתה מצפה שנתניהו וגלנט פשוט יתנו לכם להישאר כאן, למרות שהתהליך החוקי לא הושלם?
"המציאות הפוכה, התהליך הושלם בחג הסוכות לפני שנתיים. הממשלה סיימה את כל מה שהיא צריכה בשביל שנוכל לחזור לפה, זה יכול לקרות ברגע זה. אנחנו ירדנו ומילאנו את חלקנו בצורה מדויקת, והממשלה צריכה לקיים את חלקה. בשונה מפעמים קודמות כרגע אף אחד לא מוריד אותנו מכאן".
תחיה חיים, אם ל-10 ילדים שהגיעה עם משפחתה לאביתר, אמרה ל-ynet כי "כשאומות העולם מזהות אצלנו רפיון וחולשה, הן מתנהלות בהתאם. וכשהן רואות את עם ישראל מתנהל בראש מורם וקומה זקופה, הן מגיבות אחרת. ברור לנו שהממשלה ונתניהו בראשה יגלו את האומץ והיכולת לקיים את מה שהם הבטיחו. אני לא רואה אפשרות אחרת".
על אי הקמת היישוב לאחר ההסכם עם הממשלה הקודמת אמרה חיים כי "המצב הוא ממש לא אותו המצב, היישוב כבר הוקם לפני שנתיים, עכשיו רק צריך לקבל את האישור הסופי הרשמי שהממשלה הזאת התחייבה לממש". היא הוסיפה: "אנחנו נשארים פה, אני ממש לא רואה כוחות יס"מ שמגיעים לפנות אותנו".
במהלך שתי היממות האחרונות הגיעו למאחז חברי כנסת מהציונות הדתית, עוצמה יהודית והליכוד, בהם שמחה רוטמן, אריאל קלנר, צבי סוכות ולימור סון הר מלך, וההערכה היא כי ח"כים נוספים יצטרפו אליהם.
במקביל, במהלך הלילה הקימו המתנחלים מאחז נוסף בין היישובים מעלה לבונה ועלי שבבנימין. מיקום המאחז יוצר רצף התיישבות באזור עם היישובים גבעת הרואה וגבעת הראל. "תושבי בנימין חלוצים ונחושים לחיזוק גוש היישובים ורצף ההתיישבות באזור", אמר ראש מועצת בנימין ישראל גנץ. על אף שמדובר במאחזים שהוקמו באופן בלתי חוקי, ההנחה היא שהקמת המאחז החדש, כמו באביתר, נעשתה באישור גורמים מדיניים.