בפריז נפתח בצהריים (יום ד') משפטם של 20 איש הנאשמים במעורבות במתקפת הטרור בעיר בנובמבר 2015, שבה רצחו מחבלי דאעש כ-130 בני אדם ופצעו עוד יותר מ-350. לרגל פתיחת המשפט הוכרזה בעיר כוננות ביטחונית גבוהה, ושוטרים רבים נראו פרוסים ברחביה. בין פעילי הטרור שהתייצבו בצהריים בבית המשפט היה גם האזרח הצרפתי-מרוקני סאלח עבד א-סלאם, היחיד מבין המחבלים המתאבדים שנותר בחיים. עם כניסתו לאולם בצהריים הצהיר: "אני חייל של המדינה האיסלאמית" ו"אין אלוהים מלבד אללה".
המחבלים שביצעו את מתקפת הטרור ב-13 בנובמבר 2015 נשבעו לפני כן אמונים לדאעש. ארגון הטרור היה אז בשיא תנופתו, אחרי שכבש שטחים אדירים בסוריה ובעיראק. במהלך המתקפה תקפו המחבלים, חמושים בחגורות נפץ, שישה ברים ומסעדות ופתחו באש במועדון הבטקלאן, שם נערכה באותה העת הופעה. מחבל נוסף התפוצץ ליד אצטדיון הכדורגל סטאד דה פראנס בשעה שבמקום שיחקו נבחרות צרפת וגרמניה.
מתקפת הטרור, שבאה חודשים אחרי שאירופה פתחה את שעריה להמוני מבקשי מקלט מהמזרח התיכון ומצפון אפריקה, הייתה המתקפה הקטלנית ביותר שפקדה את צרפת מאז מלחמת העולם השנייה, והיא הכתה את היבשת בתדהמה. אותה רשת טרור שביצעה אותה תקפה חודשים אחר כך גם בבריסל, בירת בלגיה, ובמתקפת הפיגועים שם רצחה עוד 32 בני אדם.
משפטם של הנאשמים שנפתח היום ייערך באולם שנבנה במיוחד לקראתו באותו ההיכל שבו נערכו משפטיהם של מארי אנטואנט ואמיל זולא. הנאשמים יישבו במהלכו בתאים עשויים זכוכית משוריינת. המשפט יצולם לצורכי תיעוד וארכיון, אך תמונות מתוך האולם לא יפורסמו לתקשורת.
עבד א-סלאם בן ה-31, שהוא כאמור היחיד מבין 20 הנאשמים שנמנה עם צוות המחבלים שביצעו את המתקפה בשטח, הגיע בצהריים לבית המשפט לבוש בגדים שחורים וכשלפניו מסכה שחורה. בפתח הדברים נשאל מהו מקצועו, והשיב: "ויתרתי על עבודתי כדי להפוך לחייל של המדינה האיסלאמית. אני רוצה להעיד שאין אלוהים מלבד אללה, ומוחמד הוא שליחו".
עבד א-סלאם נותר בחיים משום שבמהלך הפיגועים נטש את מכוניתו אחרי שגילה תקלה בחגורת הנפץ שלו. הוא ברח אל מסתור ברובע מלנבק בעיר מגוריו בריסל, ושם נעצר רק במרץ 2016. ממש השבוע נרשמה הפתעה המלמדת עד כמה גדול היה הבלבול בשעות שאחרי המתקפה, בלבול שמנע את לכידתו המיידית: רשת RTBF הבלגית פרסמה השבוע ריאיון שכתבת שלה, שרלוט לגרנד, ערכה עם עבד א-סלאם ממש בשעה שנמלט מהרשויות בצרפת, מבלי שידעה כי הוא המחבל הנמלט.
הכתבת לגרנד נצמדה לאחת מנקודות הבידוק הרבות שהוקמו אז בין צרפת לבלגיה בניסיון לתפוס את המעורבים במתקפה, ובשעה שהשוטרים בדקו את מסמכיהם של שלושה יושבי רכב שעבר במקום היא ראיינה את השלושה. הם נראו לה עייפים, השיבו בקרירות, טענו שמערך הבדיקות מוגזם - אבל גם אמרו שהם "מבינים את הסיבה" לכך. באותה העת משטרת צרפת טרם חשפה כי היא מחפשת אחרי עבד א-סלאם ושניים משותפיו, ורק בדיעבד, כשנתפס ארבעה חודשים אחר כך, התברר כי הוא היה אחד מהשלושה שהתראיינו לה. הוא אף סיפר על הריאיון לשניים מחבריו לכלא. כעת, לפני משפטו, החליטה הרשת לחשוף את ההקלטה.
"מהנאשמים אני לא מצפה לדבר"
פיליפ דופרון, שבנו בן ה-30 תומאס נרצח בפיגועים, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי חשוב שהקורבנות יוכלו להעיד במהלך המשפט בפני המחבל ושותפיו ולספר להם על כאבם. "אנחנו מצפים למשפט בכיליון עיניים כי אנחנו יודעים שהוא יציף אל מעל לפני השטח את הכאב, את הכול", אמר דופרון, נשיא ארגון של הקורבנות ובני משפחותיהם. הוא עצמו יעיד במשפט.
המחבל עבד א-סלאם נעצר ברובע מולנבק בבריסל במרץ 2016, חודשים אחרי מתקפת הטרור. לפי דיווחים, לאורך החקירה הוא שמר על שתיקה, וקרובי הנרצחים אינם מצפים לשמוע ממנו הרבה במהלך המשפט. "מה שחשוב לי הוא העדות של שאר הניצולים, של אנשים שהיו באזור שבו התפוצץ המחבל ליד הסטאד דה פראנס, לשמוע איך הם התמודדו בשש השנים האחרונות", אומר ז'רום ברתלמי בן ה-48. "בכל הקשור לנאשמים – מהם אני לא מצפה אפילו לדבר".
המשפט שנפתח היום יהיה הגדול בתולדות צרפת: הוא יימשך תשעה חודשים, ושותפים לו כ-1,800 עותרים. יותר מ-300 עורכי דין ייקחו בו חלק. מבין 20 הנאשמים, 11 כבר יושבים בכלא עד שתתקבל הכרעה בעניינם. שישה מהנאשמים נשפטים שלא בנוכחותם – ולפחות לגבי חמישה מהם ההערכה היא כי הם מתים. גורלו של השישי אינו ידוע. רוב הנאשמים נשפטים על מעורבות בפיגועים וצפוי להם מאסר עולם אם יורשעו. עבד א-סלאם הוא היחיד שנאשם ברצח של ממש.
הימים הראשונים של המשפט צפויים בעיקרם להתמקד בהליכים מנהלתיים, ועדויות הקורבנות יחלו להימסר ב-28 בספטמבר. שבוע אחד יוקדש לעדויות על ההתקפות בסטאד דה פראנס ובבתי הקפה, וארבעה שבועות יוקדשו לעדויות על שאירע בבטקלאן. הכרעת הדין צפויה להימסר לקראת סוף מאי.