מספר הנדבקים בקורונה בבריטניה ממשיך לעלות, וביממה החולפת אובחנו 32,551 נדבקים חדשים בנגיף. הווריאנט ההודי מתפשט בממלכה וגורם לשיעורי תחלואה שלא נראו כבר חודשים. עם זאת, בעקבות מבצע החיסונים המוצלח, מספר המתים מקורונה נמוך יחסית - מכיוון שרוב הנדבקים החדשים הם צעירים לא-מחוסנים. ביממה החולפת מתו 35 בני אדם מקורונה בבריטניה.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הודיע השבוע שלמרות העלייה בתחלואה, הגבלות הסגר השלישי שעוד נותרו בתוקף יוסרו כמתוכנן ב-19 ביולי. ג'ונסון מאמין שעל בריטניה להתרגל לחיים לצד הנגיף - גם אם יאובחנו 50 אלף נדבקים חדשים ביום - והאזרחים נדרשים לגלות אחריות אישית.
הכלכלה אמנם תיפתח במלואה בעוד פחות משבועיים, אך ההתקהלות כבר מותרת בפאבים ובבתי הקפה - שם צופים האנגלים בשלבי ההכרעה של אליפות אירופה בכדורגל. נבחרת אנגליה עלתה לראשונה לגמר אליפות אירופה - והמומחים מזהירים ש"טירוף היורו" יחריף את התפשטות הנגיף. הם חוששים משילוב מסוכן של החגיגות ברחובות, שם מצטופפים המונים ללא מסכות, ושל הסרת ההגבלות שעוד בתוקף והתפשטות הווריאנט ההודי - שנחשב לזן מידבק במיוחד של נגיף הקורונה.
ביום ראשון, באצטדיון וומבלי, ייערך גמר יורו 2020 בין אנגליה לאיטליה. באצטדיון בלונדון כבר נערכו השבוע שני חצאי הגמר, לעיני קהל של 60 אלף איש. כמות דומה תגיע גם לגמר. אפידמיולוגים באנגליה ובאיטליה (שגם אצלה יש עלייה בנדבקים) מזהירים שיורו 2020 יגרום להתפשטות של הנגיף בקרב צעירים - בעיקר גברים, שמצטופפים לצפות במשחקים ולא שומרים על ריחוק חברתי.
דניס קיניין, אימונולוג בריטי, אמר כי בבריטניה רואים כעת עלייה בתחלואה "בקרב אוהדי כדורגל, בעיקר גברים, בקבוצות גיל מסוימות". לא מדובר בהכרח בקהל בוומבלי - שנדרש להציג בדיקת קורונה שלילית או תעודת מתחסן - אלא בצופים שהתאספו לצפות במשחקים בפאבים ובבתי הקפה, ולאחר מכן יצאו לחגוג ברחובות. קיניין חושש שהצופים ידביקו את בני המשפחה שלהם.
בניגוד לאליפויות קודמות, המשחקים הקיץ נערכים במדינות רבות ברחבי אירופה - שכל אחת מהן נמצאת בשלב מעט שונה של מגפת הקורונה והגבלותיה. אופ"א, התאחדות הכדורגל האירופית, החליטה להגדיל את כמות הקהל באצטדיונים ככל שהטורניר מתקדם לשלבי ההכרעה שלו. גרמניה ביקרה את ההחלטה הזאת, ובארגון הבריאות העולמי ציינו שמעבר לאצטדיונים חשוב לעקוב אחרי הנעשה בפאבים ובמקומות הבילוי האחרים שבהם צופים אוהדים רבים במשחקים.
המשחקים בוומבלי נחשבים למעין "פיילוטים" לקראת החזרה המלאה לשגרה וקיום אירועים המוניים. באצטדיון, כאמור, מאפשרים לקהל רב להגיע - כל עוד האוהדים מציגים תעודת מתחסן או בדיקת קורונה שלילית. במהלך האליפות נדבקו אוהדים שהגיעו לסנט פטרבורג - העיר השנייה בגודלה ברוסיה, עיר שסובלת לאחרונה מהתפרצות קורונה ומשיאים במספר קורבנות הנגיף. בשלב הבתים של האליפות דיווחה פינלנד שאוהדים שהגיעו מסנט פטרבורג אובחנו חיוביים לקורונה. המשחק האחרון שהתקיים בעיר הוא משחק בשלב רבע הגמר, בין ספרד לשווייץ, בשישי שעבר.
לפני חצי הגמר בין אנגליה לדנמרק קרא ראש הממשלה ג'ונסון לאוהדים לתמוך באנגליה "בהתלהבות – אבל באופן אחראי". לנוכח טירוף היורו, אחרי שנים של אכזבות, הפוליטיקאים לא רוצים להיות אלה שיקלקלו את החגיגות. אחרי הניצחון על דנמרק נראו אוהדים צוהלים בפאבים, ברחובות ואפילו על גג אוטובוס בלונדון. מומחים מודאגים שמוקדי החגיגות יהפכו למוקדי הדבקה.
ממחקר של אימפריאל קולג' עולה שהתפשטות הווריאנט ההודי הובילה בימים האחרונים לזינוק בשיעור התחלואה באנגליה: לפי המחקר שיעור הנדבקים מתוך 47,000 איש שנבדקו בין 24 ליוני ב-5 ביולי עמד על 0.59% - 1 מתוך 170 איש - לעומת 0.15% בין סוף מאי לתחילת יוני. לפי המחקר הסיכוי של גברים להידבק גבוה ב-30% מהסיכוי של הנשים, גם לאור ההתקהלויות במשחקי היורו.
ביציעים בגמר בוומבלי יהיה רוב אנגלי מוחץ. כאלף אוהדים איטלקים בלבד יהיו רשאים לנסוע מאיטליה לאנגליה, ועם חזרתם יידרשו לבידוד של חמישה ימים. קרלו סיניורלי, פרופסור לבריאות הציבור מאוניברסיטת סאן רפאלה במילאנו, ציין שמסכות יכולות לעצור את ההדבקה בקרב האוהדים החוגגים והמזמרים. "יש לנו אותן כבר זמן רב, אז תעטו אותן עוד ערב אחד – זה לא סוף העולם".
הקורונה מתפשטת בספרד ופורטוגל
גם ספרד ופורטוגל, שתי מדינות בדרום אירופה, סובלות בימים אלה מזינוק במספר הנדבקים בגלל הווריאנט ההודי. צרפת וגרמניה הזהירו את אזרחיהן מנסיעה לחופשה בשתי המדינות, עם פתיחת עונת התיירות. גרמניה כבר אסרה על כניסת תיירים מפורטוגל ורק בעלי אזרחות גרמנית, או מי שגרים בגרמניה, רשאים להגיע אליה מפורטוגל - וגם הם חייבים בבידוד של שבועיים. בנוסף גרמניה מתכננת להכריז על ספרד כולה כעל אזור בעל סכנת תחלואה גבוהה.
שיעור התחלואה בספרד יותר מהוכפל בתוך שבוע, בעקבות התפשטות הווריאנט ההודי בקרב צעירים לא-מחוסנים. שיעור התחלואה הארצי עלה ל-252 נדבקים על כל 100,000 תושבים – בהשוואה ל-117.2 לפני שבוע. באזור קטלוניה חידשו השבוע את ההגבלות על חיי הלילה כדי לרסן את העלייה בתחלואה. מועדוני הלילה ייסגרו מסוף השבוע הקרוב, ומי שירצו לקחת חלק בפעילות בשטח פתוח שבה משתתפים יותר מ-50 איש יצטרכו להציג תעודת מתחסן או בדיקת קורונה שלילית.
בשבוע שעבר קרוב למחצית מאוכלוסיית פורטוגל נכנסה פעם נוספת לסגר לילי, אחרי שמספר הנדבקים היומי חצה את רף ה-2,000 – לראשונה מאמצע פברואר. אתמול הודיעה פורטוגל שהנופשים שמגיעים למדינה נדרשים להציג תעודת מתחסן או בדיקת קורונה שלילית כדי לשהות במלונות. ההנחיה חלה גם על מי שרוצה לאכול במסעדות באזורי תחלואה גבוהה - כולל בליסבון ובעיר פורטו.
פורטוגל, שבה כ-10 מיליון תושבים, דיווחה אתמול על יותר מ-3,000 נדבקים חדשים. מתחילת המגפה נדבקו בנגיף 899,295 איש בפורטוגל. קרוב ל-90% מהנדבקים החדשים הם נשאי הווריאנט ההודי. מספר הנדבקים עולה בשבועות האחרונים, אך מספר המתים נמוך בהשוואה לגלים קודמים, מכיוון שרוב הנדבקים הפעם הם צעירים שלא נכללים בקבוצות הסיכון. העלייה בתחלואה החלה באמצע מאי, כשפורטוגל הסירה הגבלות ואפשרה למבקרים מבריטניה והאיחוד האירופי להיכנס לשטחה.
פורסם לראשונה: 23:00, 08.07.21