בירדן הגיעה אחר הצהריים (יום ה') שעתה הגדולה של משפחת המלוכה, כשכל העיניים היו נשואות אל ארמון זהראן בבירה עמאן: יורש העצר, הנסיך חוסיין, נשא שם לאישה את ארוסתו הסעודית רג'ווה א-סייף, בטקס שאליו הוזמנו 1,700 משתתפים מרחבי העולם, בהם בני מלוכה ושרים. הבוקר, שעות לפני תחילת הטקס, נחתו במפתיע בירדן הנסיך הבריטי וויליאם ורעייתו קייט, שדבר השתתפותם בחתונה נשמר בחשאי, ולא היה ידוע עד היום. לפי הירדנים, גם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, האיש החזק בסעודיה, הודיע שישתתף.
נישואי הנסיך חוסיין (28) ורג'ווה (29) הם האירוע הגדול ביותר שפקד את משפחת המלוכה הירדנית זה שנים, והתכונה בבירה עמאן הורגשה שעות לפני תחילתו. כרזות עם תמונותיהם של יורש העצר וארוסתו נפרסו על אוטובוסים ושלטי חוצות, ובחנויות נמכרו שלל מזכרות מלכותיות. אנשי הארמון הפכו את האירוע – שמצוין שבוע אחרי שירדן חגגה 77 שנים להקמתה – לקמפיין יחסי ציבור של ממש, והשיקו לקראתו השטאג מיוחד – #חוגגים_לחוסיין – ולוגו שבו משתלבות האותיות הראשונות של שמות בני הזוג לכדי המילים "אנחנו חוגגים". דרכוניהם של כל הנכנסים לירדן היום הוחתמו בחתימה מיוחדת, עם סמל החתונה.
כדי לאפשר לתושבי ירדן להשתתף בחגיגה הוכרז יום החתונה כחג לאומי, ורבים ניצלו זאת כדי לחלוק כבוד לשיירת הנסיך ורעייתו הטרייה אחרי הטקס. עשרות אלפי ירדנים אחרים פוקדים היום קונצרטים, מופעים ואירועי תרבות שייערכו ברחבי הממלכה, ומסכי ענק הוצבו בחוצות הערים כדי לאפשר לקהל להתאסף ולצפות באירועים יחד. "אני מרגישה שכל ירדן מתחתנת היום", אמרה ננסי טיראנה, ירדנית בת 28, לקראת החתונה.
טקס החתונה נערך בארמון זהראן, אותו ארמון שבו התחתנו ב-1993 המלך עבדאללה השני ורעייתו ראניה, הוריו של יורש העצר חוסיין. גם המלך המנוח חוסיין, אביו של עבדאללה, התחתן שם לפני עשרות שנים, כשנשא את רעייתו השנייה. בין המשתתפים בחתונה היום שלל בני מלוכה מאירופה ומאסיה, בהם כאמור יורש העצר הבריטי וויליאם ורעייתו קייט. את ארה"ב מייצגים הגברת הראשונה ג'יל ביידן ומזכיר המדינה האמריקני לשעבר ג'ון קרי.
לאחר הטקס עוברת מסיבת החתונה לארמון אל-חוסיינייה, השוכן במרחק 30 דקות נסיעה מארמון זהראן, ושם יערכו בני הזוג קבלת פנים למוזמנים, אירוע שיכלול סעודה מלכותית. הם יגיעו לשם בשיירה שתכלול 14 רכבי פאר אדומים, מלווים אופנועים.
דודתה של הכלה: "זה טוב לשתי המדינות"
חתונת יורש העצר היא הרבה יותר מטקס איחוד של בני זוג, ועשויה להיות לה משמעות דיפלומטית רבה. העובדה שהנסיך חוסיין נושא לאישה צעירה סעודית שהיא נצר לשושלת רבת כוח בבית המלוכה של ריאד, ונוסף על כך היא בתו של אחד מעשירי סעודיה, נתפסת על-ידי מומחים גם ככלי לקידום היחסים בין שתי המדינות. ירדן היא מדינה ענייה למדי הנסמכת על סיוע בינלאומי, ובשנים האחרונות, אחרי שפָּחַת הסיוע המוזרם אליה מסעודיה ומשאר מדינות המפרץ העשירות בנפט, היא מנסה להדק את היחסים איתן.
אמה של הכלה הסעודית רג'ווה היא צאצאית של מי שהייתה הרעיה המועדפת על מייסד סעודיה, המלך עבד אל-עזיז אל-סעוד, ושהביאה לעולם שבעה מילדיו, בהם המלך הנוכחי סלמאן. השבעה, שמכונים "שביעיית סודאירי", נחשבו במשך שנים למוקד כוח אדיר בבית המלוכה. אביה של רג'ווה, חאלד, הוא בן שבט סובאי, שבט בעל שורשים עתיקים בחצי האי ערב, והוא מייסדה המיליארדר של חברת הבנייה הענקית "א-סייף קבלני הנדסה", שהקימה בין השאר את "מגדל הממלכה" האיקוני של ריאד ושלל גורדי שחקים ברחבי המזרח התיכון. לטקס החתונה היום הוזמנו עשירים ונכבדים מסעודיה.
הבוקר נצפו אורחים סעודים פוסעים בלבוש מסורתי בלובי מצופה השיש של מלון Four Seasons בעמאן. נורה א-סודאירי, דודתה של הכלה, נראתה שם בטרנינג ונעלי ספורט בדרכה לארוחת הבוקר: "כולנו מתרגשים כל כך, אנחנו שמחים על כך על האיחוד הזה", סיפרה. "זה כמובן דבר יפהפה עבור המשפחות שלנו ועבור מערכת היחסים בין ירדן לסעודיה".
בהיבט הפוליטי הפנימי החתונה היא הזדמנות עבור משפחת המלוכה הירדנית להקרין עוצמה ואחדות מול נתיניה-שלה אחרי שנתיים לא פשוטות שעברו עליה מאז פרסום הטענות שיורש העצר לשעבר הנסיך חמזה, אחיו של המלך עבדאללה ומי שהוחלף בתפקיד על-ידי הנסיך חוסיין, רקם קשרים עם יריבי הארמון בניסיון לבצע הפיכה. חמזה, שנחשב לדמות אהודה על רבים מהירדנים, במיוחד באזורי השבטים העניים, הושם אז במעצר בית, בצעד חריג מאוד לבית המלוכה, שבדרך כלל מעדיף לכבס את הכביסה המלוכלכת מאחורי דלתיים סגורות.
החתונה המלכותית מספקת ל-11 מיליון אזרחי ירדן הזדמנות קצרה לשמוח ולשכוח חלק מהצרות, אבל משפחת המלוכה תצטרך גם להימנע ממראות ראוותניים מדי. ירדן נתונה בקשיים כלכליים חריפים מהרגיל, שיעור האבטלה בקרב צעיריה גבוה למדי, ורבים מהתושבים מתקשים מאוד לסגור את החודש, כך שמופע מנקר עיניים עלול לגרור ביקורת מצדם. "ברור שזה משמח", אמר אתמול אוסמה, מוכר ספרים בן 25 מעמאן, "אבל בעוד יומיים כולנו פשוט נחזור לבעיות שלנו".
ארכיטקטית ודוברת 3 שפות: זו רג'ווה
בית המלוכה של ירדן לא הסביר מעולם כיצד והיכן הכירו הנסיך חוסיין וכלתו רג'ווה, אבל בתקשורת הערבית והבינלאומית כבר מכתירים אותם ל"פאוור קאפל" הבא של המזרח התיכון. רבים מדגישים את העובדה ששני בני הזוג קיבלו חינוך מערבי באוניברסיטאות ומכללות יקרות בארה"ב ומדברים אנגלית שוטפת. ירדן ניצבת במיקום אסטרטגי במזרח התיכון, וכבעלת ברית של וושינגטון הגובלת בסוריה ועיראק מוכות המלחמה, ובישראל והשטחים הפלסטיניים שמהווים מוקד מתיחות בלתי פוסק, היא נחשבת בעיני המערב לאי של יציבות יחסית. העובדה שמנהיגיה העתידיים הם בוגרי מוסדות אקדמיים אמריקניים נתפסת כבעלת ערך.
רג'ווה א-סייף היא בעלת תואר ראשון בארכיטקטורה מאוניברסיטת סירקיוז בניו יורק ותואר בתקשורת חזותית ממכללה יוקרתית בלוס אנג'לס. בעבר דיברה על הרצון שלה לבנות גשר בין מדינות ערב למערב: אחרי שב-2016 הובילה כנס ארכיטקטורה בדובאי, שמומן על-ידי החברה של אביה, הצהירה א-סייף כי מה שהפך את הנסיעה לאמירויות למשמעותית כל כך עבורה היה העובדה שראתה סטודנטים מארה"ב חווים את התרבות והארכיטקטורה הערבית בפעם הראשונה. מלבד אנגלית היא מדברת גם צרפתית שוטפת.
הנסיך חוסיין מצדו הוא בוגר אוניברסיטת ג'ורג'טאון והמכללה הצבאית המלכותית בסנדהרסט, ובשנים האחרונות, כחלק מתהליך הכשרתו למלוכה, הצטרף לאביו בכמה מנסיעותיו בעולם, בכלל זה פגישתו האחרונה בבית הלבן עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. הנסיך שיתף אז תמונות מהביקור בעמוד האיסנטגרם שלו, שבו הוא נהנה מיותר מארבעה מיליון עוקבים ומשתף גם תמונות מחייו הפרטיים.
בשנת 2015 היה חוסיין לאדם הצעיר אי פעם שניהל ישיבה של מועצת הביטחון של האו"ם, ושנתיים אחר כך נאם בפני העצרת הכללית של האו"ם. בחודש שעבר התלווה לאביו בפסגת הליגה הערבית ופגש יחד איתו את יורש העצר הסעודי בן סלמאן. בירדן עצמה יושב חוסיין לעתים קרובות בראש ישיבות של משרדי ממשלה.
פורסם לראשונה: 16:09, 01.06.23