הוועדה בבית הנבחרים האמריקני שחוקרת את ההסתערות של תומכי דונלד טראמפ על גבעת הקפיטול בינואר אשתקד ממשיכה לערוך שימועים פומביים – בתום שנה שלמה של פעילות מאחורי דלתיים סגורות – אשר מעוררים כעת סערה מחודשת בכל הנוגע לניסיונו של טראמפ להפוך את תוצאות הבחירות לנשיאות ב-2020, שבהן הפסיד ליריבו ג'ו ביידן. בדיון הפומבי הרביעי שערכה אתמול (שלישי) חשפה הוועדה עדויות חדשות שמקשרות את הנשיא לשעבר באופן ישיר לתוכנית שמטרתה הייתה ליצור רשימות של אלקטורים "מזויפים", כאלו שיהוו תחליף לנציגי המדינות השונות – שבשיטת הבחירות הלא-ישירה והסבוכה בארה"ב אמורים לייצג את רצון הבוחרים וקולותיהם קובעים באופן רשמי את זהות המנצח בבחירות.
עוד כותרות מהוועדה לחקר מהומות הקפיטול:
• "טראמפ המנותק מהמציאות הקשיב לג'וליאני השיכור"
• איוונקה טראמפ נגד אבא: "הטענה לגניבת בחירות היא בולשיט? מקבלת את זה"
הדיון אתמול בוועדה התמקד בניסיונם של טראמפ ואנשיו לשנות את תוצאות הבחירות באמצעות לחץ אדיר שהפעילו על פקידי ממשל מקומיים במדינות המפתח שבהן הקרב בין טראמפ לבין ביידן היה צמוד. חברי הוועדה – שמורכבת משבעה מחוקקים דמוקרטים ושני מחוקקים רפובליקנים שידועים כמבקריו של טראמפ – טוענים כי האופן שבו הופעל הלחץ הזה, באמצעות הפצת טענות חסרות בסיס בנוגע לזיופים בספירת הקולות, היה מסוכן ביותר – וגרר בסופו של דבר את אותה הסתערות אלימה וקטלנית על הקונגרס ב-6 בינואר 2021. כעדות לכך הם השמיעו שורה של עדויות מצד אותם פקידים מקומיים, שדחו את הלחץ מצד טראמפ ואנשיו לסייע בהפיכת תוצאות הבחירות במדינותיהם, וסבלו בשל כך מאיומים והטרדות.
"קומץ של פקידי בחירות בכמה מדינות מפתח עמדו בין דונלד טראמפ לבין הפיכתה של הדמוקרטיה האמריקנית", אמר יו"ר הוועדה, חבר בית הנבחרים ברני תומפסון מהמפלגה הדמוקרטית. הוא תיאר את אותם פקידים כגיבורים, וכ"עמוד השדרה של הדמוקרטיה שלנו". חברי הוועדה מתארים את הניסיון לבטל את תוצאות הבחירות כניסיון הפיכה של ממש, ומזהירים כי הסכנה הזו עודנה קיימת, לנוכח העובדה שהמוני רפובליקנים מאמינים בכל לבם בטענות של טראמפ לגניבת ניצחונו בבחירות, טענות שנדחו בזמן אמת בבתי המשפט בעשרות עתירות שונות שהגישו עורכי דינו.
הלחץ על אותם גורמים מקומיים, כך לפי הוועדה, כלל גם ניסיון לקדם באמצעותם את אותה תוכנית למנות אלקטורים חלופיים, שיתמכו בטראמפ בניגוד לעמדת הבוחרים במדינות המפתח שבהן ניצח ביידן. התקשורת האמריקנית כבר דיווחה בעבר על התוכנית הזו של אנשי טראמפ, אך עד כה לפי רשת CNN לא הייתה עדות לתמיכה ישירה ואקטיבית של טראמפ ביוזמה, אלא רק של מקורביו הבכירים כמו עורך דינו רודי ג'וליאני, ראש העיר לשעבר של ניו יורק.
לפי הוועדה טראמפ ואנשיו קיוו ליצור רשימות של "נציגים" אלטרנטיביים מטעם שבע מדינות המפתח – אריזונה, ג'ורג'יה, מישיגן, פנסילבניה, וויסקונסין, נבאדה וניו מקסיקו. הם קיוו, כך נטען, שסגן הנשיא דאז מייק פנס ישתמש באותן רשימות מזויפות במהלך הדיון ב-6 בינואר אשתקד בקונגרס, שבו נספרו האלקטורים השונים ששלחו 50 מדינות ארה"ב על פי תוצאות ההצבעה אצלן – באופן שהיה יכול למנוע את אשרור את ניצחונו של ביידן. פנס, נזכיר, סירב לחרוג מסמכותו החוקתית שלפיה עליו רק לנהל את הדיון ולא להתערב בו, באופן שעורר את חמתו של טראמפ ושל תומכיו – שכאשר הסתערו על הקונגרס באותו יום כדי למנוע את אשרור הניצחון של ביידן קראו בין היתר קריאות לתלייתו של פנס.
יש לנו המון תיאוריות, אבל לא הוכחות
בדיון אמש השמיעה הוועדה עדות מוקלטת של רונה מקדניאל, יו"ר הוועדה הרפובליקנית הלאומית, שאמרה כי במהלך שיחת טלפון עם טראמפ הוא צירף אליה את עורך הדין השמרני ג'ון איסטמן, מקורבו שקידם את תוכנית האלקטורים החלופיים. לדבריה איסטמן ביקש ממנה לאפשר למוסדות המפלגה הרפובליקנית לסייע במאמץ שלו לקדם את מה שהיא כינתה "אלקטורים תלויים", כאלו שניתן יהיה להשתמש בהם במקרה שבו העתירות המשפטיות של עורכי הדין של טראמפ יצליחו להביא לשינוי תוצאות הבחירות במדינות המפתח.
אחד הגורמים המקומיים שהעיד בפני הוועדה הוא ראסטי באוורס, יו"ר בית הנבחרים המקומי של אריזונה, שחבר במפלגה הרפובליקנית. הוא סיפר כי קיבל שיחת טלפון מטראמפ שבה לחץ עליו הנשיא דאז לשנות את תוצאות הבחירות, וגם ליצור עבורו רשימה של אלקטורים שתהיה מורכבת מתומכיו. באוורס אמר לוועדה כי סירב לעשות זאת בשל אמונתו העזה בעליונותה של החוקה האמריקנית, ולדבריו אמר לטראמפ: "אתה מבקש ממני לעשות משהו שנוגד את השבועה שלי, אני לא הולך לשבור אותה".
באוורס העיד שלא רצה להיות "כלי משחק" בידיהם של טראמפ ואנשיו. הוא הוסיף כי גם ג'וליאני ניסה ללחוץ עליו, ולטענתו הודה בפניו שמה שהוא מציע מעולם לא נוסה בעבר. לדברי באוורס, הוא שאל את איסטמן, עורך הדין שמקורב לטראמפ וקידם כאמור את היוזמה, כיצד מבחינה חוקית הוא יכול ליצור רשימת אלקטורים חלופית לרשימת האלקטורים שנבחרו כדין על ידי בוחריה של אריזונה. לאיסטמן, כך אמר באוורס, לא הייתה תשובה אמיתית – והוא השיב לו: "רק תעשה את זה, ותן לבתי המשפט לטפל בזה". גם בנוגע לטענות לזיוף הבחירות, הוא סיפר שלא הוצגו בפניו ראיות כלשהן, ולדבריו ג'וליאני עצמו הודה בפניו: "יש לנו המון תיאוריות, אבל פשוט אין לנו הוכחות".
באוורס סיפר כי המחיר של עמידתו בפני הלחץ שהופעל כלפיו היה איומים מצד תומכי טראמפ, שערכו הפגנות ליד ביתו. אחד מהם, הוא סיפר, נופף באקדח כדי להטריד ולעורר אימה בקרבו ובקרב בני משפחתו. לדבריו, המפגינים גם נהגו במשאית ברחבי השכונה שלו, שהשמיעה בקולי קולות הקלטה שבה נטען כי הוא פדופיל. עם דמעות בעיניים סיפר כיצד גם בתו, שסבלה אז ממחלה סופנית ומתה בשנה שעברה, הוטרדה על ידי תומכי טראמפ שהתאספו מחוץ לביתה.
לפי ועדת החקירה, היוזמה ליצור "אלקטורים מזויפים" החלה ימים אחדים לאחר הבחירות בנובמבר 2020, על ידי עורכת דין בשם קלטה מיטשל, שהציעה את הרעיון הזה לאיסטמן. לפי הוועדה היוזמה צברה תאוצה בקרב אנשיו של טראמפ, ובמהרה גם ג'וליאני וראש הסגל בבית הלבן באותה עת, מארק מדוס, תמכו בה. היוזמה הזו קודמה למרות שכמה מעורכי הדין בקמפיין של טראמפ חששו שהיא לא חוקית. קסידי האצ'ינסון, ששימשה כעוזרת של מדוס, העידה בפני הוועדה כי גם היועץ המשפטי של הבית הלבן סיפק אזהרה דומה באותם ימים.
טראמפ "הפריע" באמצע העדות: "שיקווה שאין הקלטה"
למרות זאת התוכנית קודמה עד הרגע האחרון, והייתה לה גם תמיכה מסוימת בקרב מחוקקים רפובליקנים בוושינגטון: הוועדה הציגה הודעת טקסט ששלח אחד מיועציו של הסנאטור רון ג'ונסון מוויסקונסין לאחד מעוזריו של פנס, בבוקר של ה-6 בינואר. בהודעה כתב אותו יועץ שג'ונסון רוצה להביא לפנס "רשימה אלטרנטיבית של אלקטורים ממישיגין ומוויסקונסין". העוזר של פנס, כריס הודג'סון, השיב לאותו יועץ של ג'ונסון: "אל תיתן לו אותה". דוברו של ג'ונסון מסר אמש כי מי שעמד מאחורי ההתכתבות הזו היה ראש הסגל של הסנאטור הרפובליקני, וכי לג'ונסון עצמו "לא הייתה אף מעורבות" ביצירת רשימת אלקטורים אלטרנטיבית.
עד מרכזי נוסף שדיבר אמש בפני הוועדה היה מזכיר המדינה הרפובליקני של ג'ורג'יה, בראד רפנספרגר, שספג גם הוא ביקורת קשה מטראמפ ולמרות זאת ניצח רק לאחרונה בפריימריז הרפובליקניים וזכה במועמדות מחודשת על התפקיד (שבין משימותיו ניהול מערכת הבחירות בג'ורג'יה). טראמפ, נזכיר, ביקש מרפנספרגר בשיחת טלפון "למצוא" לו 11,780 קולות, על מנת שניתן יהיה להכריז עליו כמנצח בג'ורג'יה, ולא על ביידן. הקלטת השיחה עוררה סערה לאחר שהודלפה לתקשורת האמריקנית בתחילת השנה שעברה, ימים אחדים לפני ההסתערות על הקונגרס.
רפנספרגר ועד נוסף, גבריאל סטרלינג שמשמש כפקיד בכיר במשרדו, מנו בפני הוועדה את הטענות השונות שהעלו טראמפ ותומכיו בנוגע לתהליך ההצבעה וספירת הקולות בג'ורג'יה, האשמות שכללו בין היתר הצבעה לכאורה של אלפי אנשים מתים. רפנספרגר אמר כי הרשויות בג'ורג'יה ערכו 300 חקירות שונות לאותן האשמות, ולא מצאו להן אף הוכחה. "כל טענה נבדקה. נכנסנו אל תוך מחילת הארנב כדי לוודא שהמספרים שלנו מדויקים", אמר. ג'ורג'יה, נזכיר, ערכה ספירה חוזרת וידנית ל-5 מיליון קולות וניצחונו של ביידן בה לא השתנה. "המספרים לא משקרים", אמר רפנספרגר.
ממש בזמן שרפנספרגר דיבר בפני הוועדה טראמפ פרסם ברשת החברתית שלו, Truth Social, הודעה שבה תקף אותו וטען כי שיחת הטלפון שלו עמו הייתה "מושלמת". טראמפ טען גם כי בשיחה שלו עם באוורס, יו"ר בית הנבחרים המקומי של אריזונה, באוורס הודה בפניו שהבחירות שם היו "מזויפות". "באוורס צריך לקוות שאין הקלטה של השיחה", כתב טראמפ. באוורס נשאל על כך על ידי אחד מחברי הוועדה, ואמר כי אכן ניהל שיחה עם הנשיא, אך לדבריו "זו בהחלט לא הייתה השיחה הזו". הוא הדגיש כי הטענה שהבחירות באריזונה זויפו היא שקרית. כמו באוורס, גם רפנספרגר העיד כי סבל מהתנכלויות בשל עמידתו בפני טראמפ, ולדבריו אשתו קיבלה איומים בעלי גוון מיני, ולכלתו פרצו לבית.
בכלי התקשורת האמריקניים התמקדו בדיווחים שלהם בעדותה של עובדת בחירות זוטרה מג'ורג'יה, בשם וונדראה "שיי" מוס, שמצאה עצמה במוקד ההאשמות של טראמפ ואנשיו וסיפרה בבכי כיצד אלו הפכו את חייה לסיוט ממש. מוס עבדה יחד עם אמה במוקד ספירת הקולות באטלנטה, ולאחר שביידן הוכרז כמנצח בג'ורג'יה ג'וליאני האשים שהיא ואמה הביאו עמן פתקי הצבעה בתוך מזוודה והזינו אותם במכונות ההצבעה. מדובר בטענה חסרת בסיס, שזכתה לתפוצה רבה בקרב גורמי ימין קיצוני בארה"ב – ובסופו של דבר גם טראמפ עצמו הזכיר אותה בשיחת הטלפון שלו עם מזכיר המדינה רפנספרגר.
באו לסבתא בשביל לעשות "מעצר אזרחי"
מוס סיפרה כי בעקבות ההאשמות הללו היא ואמה היו נתונות לאיומים, שכללו בין היתר אמירות גזעניות בשל צבע עורן השחור. לדבריה אמה אף נאלצה לברוח למקום מסתור, אחרי שה-FBI הזהיר אותה שהיא עלולה להיות בסכנה. לדבריה כמה מתומכי טראמפ אף הגיעו לבית סבתה, במטרה לבצע שם "מעצר אזרחי". "חיי התהפכו מקצה לקצה", סיפרה מוס, ולדבריה היא חוששת כעת לצאת מביתה ואף עלתה במשקל בשל כך. גם אמה, רובי פרימן, העידה בפני הוועדה: "אין שום מקום שבו אני מרגישה בטוחה. שום מקום. אתם יודעים איך זה מרגיש שנשיא ארה"ב הופך אותך ליעד? הנשיא של ארה"ב צריך לייצג כל אמריקני. אבל הוא הפך אותי ליעד, בעלת עסק קטן, אמא, שהציעה לעזור למחוז פולטון (שם שוכנת העיר אטלנטה) לערוך את הבחירות באמצע מגפה".
הוועדה בבית הנבחרים שחוקרת את ההסתערות על הקונגרס, נזכיר, הוקמה לפני יותר משנה ושמעה כאלף עדויות, בהן של מקורביו של טראמפ שהעידו כיצד התעלם מקריאותיהם להכיר בניצחונו של ביידן ובמקום זאת הלך שבי אחרי יועצים כמו ג'וליאני שקידמו את אותן טענות לזיופים. הוועדה עצמה אינה יכולה להגיש אישומים כלשהם נגד טראמפ, אולם במשרד המשפטים האמריקני אמרו כי הם עוקבים מקרוב אחרי העדויות הנשמעות בה, ובג'ורג'יה נפתח הליך מקומי שבו נבדקת גם כן האפשרות להעמיד לדין את טראמפ בשל הלחץ שהפעיל לשינוי תוצאות הבחירות שם.
הדמוקרטים הקימו את הוועדה אחרי שהרפובליקנים בקונגרס סיכלו את המהלך של הקמת ועדה דו-מפלגתית ועצמאית. ננסי פלוסי, היו"ר הדמוקרטית של בית הנבחרים, רצתה שוועדת החקירה לאירועי הקפיטול תהיה דו-מפלגתית – כמו הוועדה שהוקמה אחרי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001, אולם הרפובליקנים סיכלו את המהלך. כדי שבוועדה לא יהיו דמוקרטים בלבד הודיעה פלוסי על צירופם של שני רפובליקנים: ליז צ'ייני ואדם קינזינגר – מתנגדיו הבולטים של טראמפ שבינואר 2021 הצביעו בעד הדחתו. השניים עוררו זעם במפלגה הרפובליקנית על שסירבו לתמוך בטענות של טראמפ שהבחירות נגנבו ממנו.
ההסתערות על גבעת הקפיטול הייתה המתקפה החמורה ביותר על הקונגרס מאז 1814. כשהמתפרעים פרצו לשם מחוקקים בקונגרס ובכירים בממשל – בהם סגן הנשיא לשעבר פנס – פונו מהמקום על ידי שוטרים ומאבטחים. חמישה בני אדם מתו בזמן המהומות או כתוצאה מהן, ויותר מ-100 שוטרים נפצעו בעימותים. בנוסף, שני שוטרים שהגנו על הקפיטול שמו קץ לחייהם לאחר המהומות. יותר מ-800 בני אדם עומדים לדין על חלקם בהתפרעויות שזעזעו את אמריקה.