צה"ל מרחיב את נוכחותו במרכז רצועת עזה בחודשים האחרונים, בונה בסיסים צבאיים והורס מאות מבנים פלסטיניים. כך אמרו בכירים ישראלים ל"ניו יורק טיימס", שפרסם גם תמונות לוויין שמעידות כי הצבא נערך להפעלת שליטה ברצועת לטווח ארוך - בדומה למה שנחשף ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" בחודש שעבר.
לפי ניתוחי תמונות הלוויין של ה"טיימס", האחיזה של צה"ל בציר נצרים הלכה והתרחבה לגוש שטח בן 18 קמ"ר, שנשלט על-ידי הכוחות. במהלך שלושת החודשים האחרונים, כך דווח, צה"ל הרס יותר מ-600 מבנים סביב הכביש, בניסיון ככל הנראה ליצור אזור חיץ. הם גם הרחיבו במהירות רשת של עמדות המצוידות במגדלי תקשורת וביצורים הגנתיים.
ה"טיימס" אימת בנוסף 11 סרטונים שצולמו על-ידי מל"טים, ומספקים מבט ממעוף הציפור על מאמצי ישראל לעצב מחדש את הרצועה. הם פורסמו לראשונה בהרחבה על-ידי וינס טיראווי, עיתונאי פלסטיני, שהוריד אותם מחשבונות מדיה חברתית של חיילים בצה"ל. כשנשאל מדוע צה"ל הרס את המבנים, אמר דובר צה"ל לתקשורת הבינלאומית, רס"ן נדב שושני, כי לפחות חלקם שימשו כעמדות תצפית ומקומות מסתור למחבלים פלסיניים.
לפי ניתוח ה"טיימס", צה"ל מחזיק לפחות 19 בסיסים גדולים באזור, בנוסף לעשרות בסיסים קטנים. בעוד שחלקם נבנו מוקדם יותר במלחמה, התמונות מראות גם שקצב הבנייה נראה מואץ: 12 מהבסיסים נבנו או הורחבו מתחילת ספטמבר. רבים מהבסיסים מרוצפים ומוקפים בחומות, עם מגורי חיילים, כבישי גישה וחניה לרכב משוריין. הם לעיתים קרובות מוקפים בתעלות הגנה, סוללות ומכשולים למניעת תנועת כלי רכב.
הפעולות הללו מרמזות על שינוי עבור ישראל, שנמנעה בעבר מלהחזיק בשטח עזתי, דבר שיצר וואקום שאפשר לחמאס לחזור ולשלוט בחלקים מסוימים ברצועה. בצה"ל אומרים שההרחבה התבצעה מטעמים מבצעיים, אך היא גם העלתה השערות לגבי תוכניות ישראל לעתיד הרצועה.
השליטה בציר, שחוצה את עזה מהגבול עם ישראל ועד הים התיכון, העניקה לישראל את היכולת לווסת תנועה לאורך המובלעת. בחודשים האחרונים צה"ל הרחיב את אחיזתו בשטח משני צדי הציר, ברוחב של כ-6.9 קילומטרים ובאורך זהה, כדי להקל על החזקת השטח. כך אמר ל"ניו יורק טיימס" דובר צה"ל לתקשורת העולמית, רס"ן נדב שושני.
בחודש שעבר סיירנו בפרוזדור נצרים, שמוחזק על-ידי שתי חטיבות מילואים משולבות בחי"ר ושריון, הצפונית והדרומית. הפרוזדור בצפון הרצועה הורחב לאחרונה לכדי כ-56 קילומטרים מרובעים, מהגבול עד לחוף הים. הציר, שנפרץ על ידי אוגדה 36 לפני שנה, הפך למובלעת צבאית ישראלית משמעותית בלב הרצועה. בתחילה נועד הפרוזדור לשמש קלף מיקוח להשבת החטופים, תוך הבטחה להשיב כמיליון תושבים עזתים לבתיהם בעיר עזה ובאזוריה, תמורת שחרור כ-100 חטופים. אולם המשא ומתן נתקע והתמסמס.
בצה"ל ובממשלה מתגבשות שתי מגמות מקבילות: הרחבה והתבססות בשטח הכבוש, תוך תכנון עתידי להרחבת ציר נוסף בדומה לציר נצרים, ובד בבד - התעלמות מן המצב ההולך ומחמיר של החטופים. דוחות מודיעיניים מצביעים על הידרדרות במצבם של עשרות החטופים הנותרים, כאשר בצבא מעריכים כי חמאס עלול לפגוע בהם אם יזהה התקרבות כוחות.
באחרונה, שרים מרבים לדבר על הרעיונות לקדם הגירה מרצון של פלסטינים ולהתיישב ברצועת עזה. אתמול אמר השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בריאיון לגל"צ כי ראש הממשלה בנימין נתניהו "מתחיל לגלות פתיחות מסוימת" לעידוד הגירה של פלסטינים מרצועת עזה. במקביל, גורם מדיני בכיר התייחס אתמול בבוקר לביקור שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף בציר נצרים ביום חמישי בשבוע שעבר, וקריאתו להתיישבות יהודית בעזה: "זה לא עומד על הפרק".
השר הוסיף כי "רעיונות כמו התיישבות ברצועת עזה הם ברוכים. צריך לזכור שבסופו של דבר זה העונש הכי גדול למה שעשו לנו ב-7 באוקטובר. בפעמים היחידות שניצחנו את האויבים שלנו, זה כשלקחנו מהם שטח. לכבוש את רצועת עזה זה בהחלט רעיון, אבל חייב להודות שאותי זה לא מספק. אני רוצה גם עידוד הגירה, ואני חושב שצריך לאפשר להם להגר מרצון לארצותיהם".
לדבריו, "רק אתמול ראיתי באחד הערוצים אדם מעזה שמתחנן שיתנו לו לצאת משם. אני חושב שיש רבים כאלה. אני עובד קשה מול רה"מ כדי שזה יקרה, ואני מתחיל לגלות אצלו פתיחות מסוימת לעניין. אני מקווה שרה"מ בסופו של דבר יבין שזו הדרך, לעודד הגירה".
בשבועות הקרובים, נציין, שואפים מתנחלים ו"לובי הימין" לקדם את ביטול חוק ההתנתקות ברצועה, כחלק מיישום תוכניתם. בתמיכה של חברי כנסת מהליכוד והציונות הדתית, בהם צבי סוכות, עמית הלוי ואריאל קלנר, פועלים בימים אלה תנועת "נחלה" וראש מועצת שומרון יוסי דגן - להתניע מהלך לביטול החוק.
מי שהצליח להשלים מהלך שכזה עוד קודם לכן, ביחס ליישוב חומש שפונה מצפון השומרון בהתנתקות, היה דגן. למעשה, ביטול החקיקה סלל את הדרך לקידום ההתיישבות בחומש, לאחר שהמשטרה פעלה נגד ראשי הישיבה במקום והוציאה נגדם צווי מעצר בעקבות החלטת בג"ץ. "הניצחון במלחמה הוא גם להחזיר שטח שהיה שלנו", אמר דגן. "ניסינו לעשות דברים אחרת והניסוי לא הצליח. ההתיישבות תתחיל בצפון הרצועה - ובהמשך לכל צפון השומרון".