כשלושה שבועות לאחר שנכנסה לתוקפה הפסקת האש בגבול הצפון, החל צבא לבנון להיפרס בדרום המדינה, אך במרבית השטח הסמוך לגבול עדיין שולטים לוחמי צה"ל. בין כפרי הרפאים החרבים, צה"ל מפעיל בתקופה זו היקפי כוחות של שתי אוגדות, הגליל (91) בגזרה המזרחית, ו-146, אוגדת המילואים הגדולה בצה"ל, בגזרה המערבית.
בשלב זה למעשה עדיין פזורים בשטח אויב סמוך לגבול כוחות רבים, שצפויים להישאר שם עד ליישום תוכנית הפסקת האש במועד שנקבע, בעוד ארבעה שבועות וחצי. עד כה נסוג צה"ל רק ממרחב אחד שבו פעל, הצפוני ביותר, בעיירה אל-חיאם שמול עמק עיון המקביל לעמק החולה. כוחות צבא לבנון נכנסו לאזור זה כחלק מההסכם והחלו לחפש בעצמם משגרי רקטות סביב ואדיות הסלוקי והליטאני, לצורך השמדה - כך אומרים בצה"ל.
ברחבי הגזרה המזרחית פועלים לוחמי אוגדת הגליל, מרביתם מחטיבת גולני, בעשרה מוקדים שונים במשימות "הגנה קדמית". הלוחמים מבצעים מארבים וסיורים, תוך שהות קבועה בחלק מהמקומות ונוכחות דינמית בין הכפרים בקו הראשון, שטוהרו מנוכחות כוחות רדואן שאיימו לפלוש לגליל. מנתוני צה"ל עולה כי כוחות האוגדה איתרו כבר יותר מעשרת אלפים אמצעי לחימה שונים בקרבת הגבול. כמו כן, הכוחות תקפו יותר מאלף מטרות חיזבאללה והשמידו תשתיות טרור רבות - מעל ומתחת לקרקע.
במהלך סיור בכפר מיס אל ג'בל הבוקר סיפר מפקד אוגדת הגליל, תת-אלוף שי קלפר, כי הכוחות ימשיכו לפעול "לפי החלטת הדרג המדיני, שיקבע מתי נצא מפה". עם זאת, קלפר, שלוחמיו חיסלו כבר עשרות מחבלים עד כה, הדגיש כי "אם נזהה הפרות של חיזבאללה לאחר צאתנו - אנחנו מכינים גם פשיטות קרקעיות חזרה לשטח לבנון ולא רק תקיפות אכיפה מהאוויר". הוא הבהיר: "אנחנו כאן כדי לעמוד ביעד שלנו - השבת התושבים לגליל בביטחון".
בסיור שערך צה"ל לעיתונאים ישראלים לכל אורך הצד הלבנוני של הגזרה המזרחית, מהכפר כילא הסמוך למטולה ודרך עיירות כמו מרקבה, חולא ואל-עדייסא, ניכר ההרס הרב בבתי חיזבאללה שנדמו לבתי משפחות תמימות. הנזק היה בכמה רמות שונות: הבתים שקרובים ממש לגבול שוטחו, המבנים שהיו במוקד צירי המעבר המבצעיים של הכוחות נהרסו משמעותית, ובתים אחרים בכפרים, רחוקים יותר או כאלו שפחות שולטים בתצפית ובאש על הצד הישראלי או בכלל לא, ניזוקו קלות או לא נפגעו כלל ברובם.
עם כניסת הפסקת האש לתוקפה נהרו תושבי לבנון רבים חזרה לכפרים סמוכי הגבול, אך לאחר אזהרות חוזרות ונשנות של צה"ל ופעילות להרחקתם, בצבא לא מרגישים יותר נוכחות של לבנונים במרחב.
מאז תחילת הפסקת האש תקף צה"ל בלבנון בכמה מקרים, על מנת לאכוף את הסכם ההסדרה. בשלושת השבועות שחלפו מאז החל ההסכם חיסל צה"ל כ-40 מחבלי חיזבאללה, לאחר שהם זוהו נערכים להכין או להזיז אמצעי לחימה שונים, בעיקר מעבר לקווי הכפרים הראשונים.
"מנגנון הפיקוח הבינלאומי בהובלת ארה"ב התחיל לעבוד, אבל הוא בשלבי התהוות", הבהירו בצה"ל. "גם פקחי יוניפי"ל עדיין פה, ואנחנו מממשים את זכותנו לטפל ולתקוף כל הפרה של הפסקת האש", הוסיפו. תא"ל קלפר ציין כי "במלחמת לבנון השנייה (שבה השתתף - י"ז) לא הוצאנו כמויות אמל"ח שכאלו מדרום לבנון ולא פגענו כך קשות בחיזבאללה. אלו לא אותם הישגים".
ברוב כפרי חיזבאללה בדרום לבנון צה"ל לא תמרן, חרף חיסולם של מרבית מפקדי ארגון הטרור השיעי מלבנון, בהם המזכ"ל חסן נסראללה, הריגתם של יותר מ-3,000 פעילים (מתוך כ-30 אלף - י"ז) והשמדת יותר משני שלישים ממערכי האש והנ"מ של צבא הטרור, שכבר מושפע לרעה מנפילת משטר אסד בסוריה שדרכו התחמש.
בימים אלו מזהים הכוחות את הפעילים הרבים בכפרים העמוקים יותר של דרום לבנון, ולא תמיד תוקפים אם אין זיהוי מאיים או טיפול באמל"ח. מנהל הלחימה של אוגדה 91, אלוף-משנה (במיל') זוהר יעקבי, סיפר כי "אנחנו עדיין סורקים ומוצאים פה עוד מנהרות לחימה באורך עשרות מטרים ומחסני אמל"ח שאנו משמידים. רק מהכפר הזה פה היו אמורים לצאת מאות מחבלי חיזבאללה. יישום ההסכם הוא איטי, צעד אחר צעד, ואנו פועלים ביוזמתנו להבטחת ביטחון תושבי הגליל".
פורסם לראשונה: 17:59, 15.12.24