ההסדרה קרובה מתמיד, אך בישראל - כוננות ספיגה: בצל הדיווחים הדרמטיים הערב (שני) על הפסקת אש שעשויה להיות מוכרזת "תוך שעות", בצפון מעלים כוננות ונערכים למטחים כבדים. ההערכה היא שארגון הטרור חיזבאללה ינצל את הימים הבאים, שעשויים להיות האחרונים של המערכה הנוכחית, למתקפה עצימה במיוחד. בעקבות כך עדכן דובר צה"ל כי בתום הערכת מצב הוחלט על החמרת ההנחיות של פיקוד העורף.
במסגרת השינויים, אזורי קו העימות, גולן צפון וגולן דרום (ביישובים קצרין וקדמת-צבי) יעברו ממדרג "פעילות חלקית" למדרג "פעילות מצומצמת" (אין לקיים פעילות חינוכית; התקהלות של עד 10 אנשים בשטח פתוח, במבנה - עד 100 אנשים; ניתן לקיים פעילות עבודה במקום שבו ניתן להגיע בזמן למרחב מוגן). בחיפה ובקריות ילמדו על פי "המתווה הצהוב", ללא שינוי. המשמעות: כל הפעילויות החינוכיות בעיר יתקיימו רק סמוך למרחב מוגן שאליו ניתן להגיע בזמן במקרה של אזעקה.
צהלות שמחה מול הדיווחים: תיעוד החגיגות בתיכון בלבנון

2 צפייה בגלריה
יירוטים בגליל העליון
יירוטים בגליל העליון
נערכים למטחי סיום. ארכיון
(צילום: Jalaa MAREY / AFP)
מחר, נזכיר, יתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני לאישור הפסקת אש, לאחר שב-ynet נחשף כבר אמש כי הושג אישור עקרוני מישראל להתקדם לעבר הסדרה. עם זאת, בישראל מצויים כעת בכוננות ספיגה, ובצפון יש מי שמגדירים את הימים הקרובים כ"חגיגות הסיום של חיזבאללה".
בינתיים, בעוד בצפון זועמים ויוצאים בביקורת חסרת תקדים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו על "הפקרת התושבים", כלשונם, בלבנון תועדה שמחה ספונטנית שהתפרצה בתיכון בעיר צור מול הדיווחים על הפסקת אש קרבה.
במועצה האזורית מטה אשר וגם בנהריה עדכנו עוד לפני הודעת פיקוד העורף כי מחר לא ייפתחו כלל מוסדות החינוך, והלימודים יתקיימו באופן מקוון בלבד. גם גני הילדים וגם החוגים יבוטלו. במטה אשר פעילות חברתית קהילתית תותר תחת מגבלות חמורות, ורק באישור צוות הצח"י ביישובים ותחת השגחת מבוגרים.
בצפון זועמים על העובדה שהם מתעדכנים דרך אמצעי התקשורת על ההתקדמות במגעים להסדרה, שכאמור ייתכן שתיכנס לתוקף תוך זמן קצר. בנהריה עדכנו את התושבים כי "בהתאם להערכת המצב, ישנו צפי לימי לחימה עצימים". לא תתקיים כל פעילות חינוכית בעיר, ובתי הספר ימשיכו במערך הלימודים המקוון. בנוסף, לא תתקיים קבלת קהל בבניין העירייה.
בתוך כך, אוניברסיטת חיפה הודיעה כי בשל החמרת הנחיות פיקוד העורף הוחלט שהאוניברסיטה "תעבור לפעול במתכונת של עבודה מרחוק וזאת עד ליום שישי 29 בנובמבר (כולל). האוניברסיטה תעבור למתכונת עבודה מהבית, למעט פעילות חיונית הנדרשת לצורך שמירה על רציפות תפקודית ומניעת פגיעה במחקר. לא תתקיים פעילות לימודית באוניברסיטה, לרבות בחינות". עוד נמסר כי "פעילות חיונית אחרת (כולל במעבדות) תתבצע בתנאי שניתן להגיע ממקום ביצועה אל מרחב מוגן תקני תוך 60 שניות".

זעם ראשי הרשויות

גם בעכו לא יתקיימו מחר לימודים, בהחלטת ראש העיר עמיחי בן שלוש. הוא הסביר את ההחלטה בהודעה לתושבים: "הימים הללו שלפני חתימה על הפסקת אש הם ימים מסוכנים עבורנו. יש כאלה שיראו זאת בעין לא טובה. אני מבין לליבכם ומבין את הקשיים, אך אני לא מוכן לקבל הודעות שאני מפקיר ילדים. זה לא נכון.
"אני פועל אך ורק מתוך שיקולים מקצועיים לשמור על ביטחונם ושלומם של תושבי העיר. לאחר שיחה שקיימתי עם פיקוד העורף הובהר לי שצפויה עצימות גבוהה בשיגור המטחים, ועלינו להיות ערוכים לכך. הלוואי ואני טועה. אני מעדיף לטעות מאשר לאבד חיי אדם. החלטתי לסגור מחר את הלימודים בכל מוסדות החינוך, כולל החינוך הבלתי פורמלי בעיר למשך 24 שעות. הלמידה תתקיים באמצעות הזום".
משה דוידוביץ', ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, הגיב על הדיווחים מהשעות האחרונות ואמר כי "באם ייחתם הסכם בין לבנון וישראל על הפסקת אש, ולא תיכלל בו הסדרה משמעותית להשבת ביטחונם של תושבי קו העימות בטרם חזרתם הביתה, כולל אזור סמוך גדר ובו כוח בינלאומי חזק והרחקת החיזבאללה מעבר לליטני, תהיה זו בכייה לדורות".
2 צפייה בגלריה
ראשי ראשויות מקו העימות נכנסו ללבנון עם צה"ל
ראשי ראשויות מקו העימות נכנסו ללבנון עם צה"ל
ראשי רשויות בשטח לבנון. כעת הם זועמים: "זו תהיה בכייה לדורות"
(צילום: דובר צה"ל)
לדבריו, "אנחנו לא רוצים למצוא את עצמנו בסיפור חוזר שההיסטוריה טופחת על פנינו, וכפי שעמדנו מול שוקת שבורה לאחר לבנון ולאחר לבנון השנייה בהסדרים שלא נאכפו. אני מזכיר לממשלת ישראל שתושבי הצפון מהווים את קו ההגנה הראשון על מדינת ישראל, וככאלה יש להבטיח את ביטחונם".
אורי קלנר, ראש המועצה האזורית גולן, קרא לממשלה "לסיים את המשימה של הסרת האיום מעל תושבי הצפון ולא להסדרה תחת אש". במקביל הוא אמר כי על השרים "להמשיך ולחזק את הגולן והצפון ולחזק את ההתיישבות והקהילות".
ראש המועצה האזורית מרום הגליל, עמית סופר, אמר בתקיפות כי "אנחנו שומעים שהקבינט צפוי לדון בהסכם המתגבש, ואני מצפה שלא ניפול שוב לאותם בורות חשוכים אליהם קרסנו ב-7 באוקטובר, ובתוכם עדיין נמצאים 101 חטופים. לא ייתכן שנסכים להסדר שיאפשר חזרה לכפרים בגבול הצפוני, שהרי כל בית שם הוא מוצב טרור של החיזבאללה, שבוודאי ישוב וישקם את תשתיות הטרור שבדם חיילינו שילמנו כדי לפרק אותן".
הוא הוסיף: "לא נסכים ליפול שוב לתרדמה שאליה מושכים אינטרסים בינלאומיים כדי לייצר שקט וביטחון מדומיין על גבם של תושבי קו העימות, על חשבון דמם של הקורבנות העתידיים. אנחנו לא מדברים את אותה השפה - אנחנו מדברים על הסכם והם מדברים על הודנה, שזה רק פרק זמן להתארגנות למתקפה הבאה".
ראש העיר קריית ביאליק, אלי דוקורסקי, אמר כי הוא חש החמצה, "במיוחד אחרי שצה"ל פגע אנושות בחיזבאללה". לדבריו, "המבחן של ההסכם יהיה בהפרה הראשונה של החיזבאללה. אז נראה אם ישראל תפעל לאכיפת ההסכם. אני מקווה שהקושי שחווינו בחודשיים האחרונים לא היה לשווא".
ראש העיר חיפה, יונה יהב, אמר כי הוא דווקא תומך בהסדרה: "כך בסופו של דבר מסתיימת כל מלחמה", הסביר. "ההסדרה חייבת לכלול הסגת מחבלי חיזבאללה מדרום לליטני, והחזרת כל המפונים לבתיהם. אחרי החתימה על ההסכם, הממשלה חייבת לפעול בכל הכוח לשיקום חיפה והצפון".
גם יו"ר אשכול רשויות המפרץ וראש העיר קריית ים, דוד אבן צור, לא מתבשם מההסדרה: "אמרתי לאורך הדרך שצריך לתת לצה"ל לעשות את העבודה כדי למנוע מצב שפעם זה ייתן מכה ופעם זה. תושבי הקריות והמפרץ נכנסו מתחת לאלונקה כדי שתושבי הצפון העקורים ישובו בעזרת השם לבתיהם. אם יש דבר שאני מרגיש זה שצה"ל השיב את ההרתעה. ועדיין, אנחנו במזרח התיכון, אין אמונה במילה של האויב והעין של כל מערכת הביטחון תמיד צריכה להיות פקוחה כדי שלא נופתע".