באיטליה יתקיימו ב-25 בספטמבר בחירות כלליות, אחרי התפטרותו של ראש הממשלה מריו דראגי ופיזור הפרלמנט. ממשלת האחדות של דראגי קרסה השבוע, כששלוש מפלגות מרכזיות בקואליציה – "פורצה איטליה", "חמשת הכוכבים" ו"הליגה" - סירבו להשתתף בהצבעה ולהביע אמון בממשלה.
המשבר הפוליטי מביא לקצו חודשים של יציבות באיטליה, במהלכם דראגי חיזק את מצב המדינה בשווקים הפיננסיים. דראגי, ראש ממשלה טכנוקרט, היה בעברו ראש הבנק המרכזי האירופי. הכלכלן הוותיק, שמכונה "סופר מריו", נחשב לאיש שב-2012 הציל את גוש האירו מקריסה כתוצאה ממשבר החוב האירופי.
בפברואר 2021 הושבע דראגי לתפקיד ראש הממשלה, אחרי ש"הוזעק" כדי למנוע בחירות ולאחד את המפלגות השונות סביבו - ולמנוע בחירות בעיצומה של מגפת הקורונה. הוא הגיע במקום טכנוקרט אחר, ג'וזפה קונטה. דראגי הוא ראש הממשלה השישי של איטליה בעשור האחרון.
הסקרים באיטליה חוזים ניצחון לגוש הימין, שמורכב משלוש מפלגות: שתיים מהן, "האחים של איטליה" ו"הליגה", נחשבות בעיני רבים למפלגות ימין קיצוני. המפלגה השלישית היא "פורצה איטליה" של סילביו ברלוסקוני, שכיהן בעבר כראש ממשלת איטליה.
"האחים של איטליה", מפלגה בעלת שורשים ניאו-פשיסטיים, היא נכון לעכשיו המפלגה הדומיננטית בגוש: בסקרים היא מגיעה למקום הראשון, ומקבלת 23% מהקולות. היא מקדימה באחוז את "המפלגה הדמוקרטית" מהמרכז-שמאל. "הליגה" של מתיאו סלביני זוכה ב-14% ו"פורצה איטליה" ב-8%. "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית מקבלת 11%. לפי ההערכות ייתכן ש"המפלגה הדמוקרטית" תיאלץ לכרות ברית עם "חמשת הכוכבים" כדי שיהיה לה סיכוי לנצח את גוש הימין השמרני.
כמו "הליגה", גם "האחים של איטליה" נחשבת למפלגה אירו-סקפטית ולאומנית עם מדיניות הגירה נוקשה. אך בניגוד למפלגתו של סלביני, "האחים של איטליה" סירבה להצטרף לממשלת האחדות של דראגי. מנהיגת "האחים של איטליה" היא ג'ורג'ה מלוני, שעשויה לעמוד בראש הממשלה הבאה.
"האחים של איטליה" אמנם סירבה להצטרף לממשלת האחדות של דראגי, אך כשהייתה באופוזיציה בירכה על החלטתו לשלוח נשק לאוקראינה בעקבות הפלישה הרוסית. "פורצה איטליה" ו"הליגה" שהיו בקואליציה היו אמביוולנטיות, לאור "הקשר הרוסי" שלהן: סילביו ברלוסקוני הוא חבר קרוב של ולדימיר פוטין, ומתיאו סלביני שיבח בעבר את פוטין וב-2019 אמר שנשיא רוסיה הוא "המדינאי הטוב ביותר בעולם כיום".
ג'ורג'ה מלוני אמר שלשום בראיון לתקשורת האיטלקית שאם גוש הימין ינצח בבחירות בספטמבר, איטליה תמשיך לשלוח נשק לאוקראינה ולתמוך בקייב במלחמה נגד רוסיה. גוש הימין באיטליה טרם גיבש אג'נדה משותפת ולא ברור אם "פורצה איטליה" או "הליגה" יתמכו בעמדתה של מלוני בנוגע למלחמה ולסיוע לאוקראינים.
"אנחנו תמיד תמכנו במטרה האוקראינית, לא רק מכיוון שאנחנו מאמינים במטרה הזאת, אלא מכיוון שאיטליה לא יכולה להסתכן להפוך לחולייה החלשה בברית המערבית", אמרה מלוני. "המערב צריך לדעת שהוא יכול לסמוך עלינו. אני לא אסבול אי-בהירות בנושא הזה".
סקרי דעת הקהל באיטליה מראים שבניגוד למדינות אירופיות אחרות שחברות ב-G7 – בריטניה, צרפת וגרמניה – התמיכה בהעברת נשק לקייב אינה משמעותית. כמו רוב מדינות היבשת, גם איטליה תלויה בגז הרוסי.