פוליטיקאי שכיהן בראש עיירה קטנה באיטליה, וזכה לשבחים ברחבי העולם על עזרתו למבקשי מקלט, נידון היום ליותר מ-13 שנות מאסר – אחרי שהורשע בסיוע למהגרים לא-חוקיים.
בית משפט בדרום איטליה גזר עונש של 13 שנות מאסר וחודשיים על דומניקו לוקאנו בן ה-63. לוקאנו, שבין 2004 ל-2018 עמד בראש העיירה ריאצ'ה באזור קלבריה, הורשע בין השאר בהונאה ובמעילה. הוא הכחיש את המיוחס לו. "כל החיים יהיה עליי כתם בגלל עבירות שלא ביצעתי", אמר.
בשנת 2016 נכלל לוקאנו ברשימת 50 המנהיגים הבולטים בעולם של מגזין פורצ'ן, והפך לסמל של קליטת המהגרים באיטליה. לוקאנו, שעמד בראש עיירה שבה חיים בסך הכול 1,900 תושבים, האמין שהדרך לפתח יישובים שמספר התושבים שלהם הולך ופחות היא לקלוט מהגרים - וכך להאיץ את פיתוח היישוב ולהגדיל את מספר מקומות העבודה. "מודל ריאצ'ה" הצליח: מאות מבקשי מקלט הגיעו לעיירה. מספר מקומות העבודה גדל, הבתים הנטושים שופצו ותיירים רבים הגיעו לריאצ'ה.
בהמשך נטען שלוקאנו פעל בניגוד לחוק וסייע למהגרים לא-חוקיים לגור בריאצ'ה ולעבוד בה, בניגוד לחוקי ההגירה באיטליה. ב-2018 הוא נעצר ובהמשך נשלח למעצר בית. מעצרו הדהים את איטליה.
התובעים טענו בין השאר שלוקאנו סייע לערוך נישואים פיקטיביים בין גברים איטלקים שחיים בעיירה לנשים זרות – כדי שאותן נשים יקבלו תעודות תושב. לוקאנו הואשם שהטה מכרז על עבודות ניקיון בריאצ'ה לטובת שני גופים שהוקמו כדי לסייע למהגרים שרוצים לעבוד.
כמו כן האשימו התובעים את לוקאנו בשימוש בלתי הולמת בכספים ממשלתיים שנועדו לסייע למהגרים - כולל 5 מיליון אירו שלפי התובעים הגיעו לידיים פרטיות במקום לתוכניות סיוע.
גזר הדין חמור בהרבה מהעונש שדרשו התובעים במשפטו של לוקאנו. "ציפיתי לזיכוי מלא, לא דמיינתי דבר כזה. השקעתי את החיים שלי במאבק נגד המאפיה, ולאחר מכן עמדתי לצד הפליטים שהגיעו. היום הכל מסתיים עבורי", אמר לוקאנו. עורכי דינו אמרו שמדובר בעונש "אבסורדי" שמנוגד לכל הראיות. לוקאנו רשאי לערער פעמיים על העונש - ועד ההכרעה הסופית לא ייכנס לכלא.
ההחלטה הכעיסה ארגונים שמסייעים למהגרים ופוליטיקאים מהשמאל האיטלקי. אנשי ימין בירכו על עונשו של לוקאנו. גזר הדין ניתן לקראת הבחירות המקומיות שיהיו בסוף השבוע בקלבריה – שבהן לוקאנו מתמודד על מקום במועצה האזורית. "השמאל מריץ מועמדים שנשלחו ל-13 שנות מאסר", אמר בתגובה מתיאו סלביני, מנהיג מפלגת "הליגה" שידוע במאבקו במהגרים שמגיעים לארץ המגף.