המחאה בעולם המוסלמי על המפגן שבו נשרף בשבדיה ספר קוראן עלתה הערב (יום ה') מדרגה, כשמפגינים פרצו לשגרירות השבדית בבגדד, בירת עיראק. המפגינים – כמה עשרות מספרם – נשארו בשטח השגרירות במשך כרבע שעה, והתפנו בשקט כשהמשטרה הגיעה למקום. אף שלא זרעו הרס, עצם הפריצה למתחם היא הפרה חמורה של העקרונות הדיפלומטיים הבינלאומיים.
המפגינים שפרצו אל השגרירות בבגדד הם חסידיו של איש הדת מוקתדא א-סדר, מטיף שיעי שכמו ממשלת עיראק גינה בתוקף את שריפת הקוראן בהפגנה שנערכה אתמול מול מסגד בשטוקהולם. העובדה שמעשה השריפה קיבל אישור משלטונות שבדיה בשם חופש הביטוי, והעובדה שהוא בוצע דווקא בשעה שמוסלמים ברחבי עולם מציינים את חג הקורבן, עוררה זעם מיוחד.
שורה של מדינות מוסלמיות פרסמו היום גינוי חריף לשבדיה, וכמה מהן, בכלל זה איחוד האמירויות, מרוקו וירדן, זימנו את השגריר השבדי אצלן לשיחת נזיפה. ממשלת עיראק כינתה את שורפי הקוראן "אנשים בעלי מוח חולני", ומשרד החוץ בבגדד גינה מפורשות את ההיתר שהם קיבלו לַמעשה מטעם הרשויות השבדיות.
במהלך ההפגנה מול שגרירות שבדיה בבגדד היום פיזרו תומכי א-סדר מנשרים שעליהם נכתב "הקוראן הוא החוקה שלנו", ועל שער הכניסה לשגרירות רוססה הכתובת "כן, כן לקוראן". כמעשה התרסה נגד שבדיה, הידועה בעמדותיה הליברליות, שרפו המפגינים את דגל הגאווה, זה המזוהה עם הקהילה הלהט"בית.
האירוע שמעורר את זעם העולם המוסלמי הוא מפגן מחאה שנערך אתמול באישור משטרת שבדיה מול המסגד המרכזי בשטוקהולם, ושבו השתתפו שני מפגינים בלבד. אחד המפגינים היה פליט בן 37 מעיראק בשם סלוואן מומיקה: מול קהל של כ-200 בני אדם הוא תועד קורע דפים מהקוראן, דורך עליו, מכניס לתוכו קותלי חזיר – ואז מצית את הספר. בין המעשים גם הניף את דגל שבדיה, כשבמקביל המפגין השני משמיע קריאות מחאה במגפון.
הכוונה לקיים את המפגן הוכרזה מראש, ולכן הגיעו למקום גם מוסלמים מאמינים שביקשו לחבל בו. במהלך ההצתה השמיעו כמה מהצופים בקהל קריאות "אללהו אכבר", ואחד מהם נעצר כשניסה להשליך אבן לעבר שני המפגינים. אדם אחר שעמד בסמוך ותמך בהצתה קרא: "תנו לו להישרף!". אימאם המסגד, מחמוד חלאפי, הביע לפני כן זעם על האישור שהעניקה המשטרה להפגנה, ואמר כי היא הייתה יכולה לדרוש להעתיק אותה למקום אחר.
אחד ממובילי המתקפה על שבדיה בעקבות שריפת הקוראן הוא ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שכבר חודשים ארוכים מנצל את זכות הווטו של ארצו בנאט"ו כדי לעכב את צירופה של שטוקהולם לברית, בשל עימותים חוזרים ונשנים בין המדינות על סוגיות של מחאה, דת וטרור. באירוע לרגל חג הקורבן אמר היום ארדואן כי ארצו לעולם לא תיכנע למדיניות של פרובוקציות או איומים: "נלמד את בני המערב המחוצפים שהעלבת ערכיהם המקודשים של המוסלמים איננה חופש הביטוי". הוא הצהיר כי טורקיה תנקוט את התגובה החריפה ביותר שיש לנוכח "המפגן הנתעב".
הצתת הקוראן עלולה בסבירות גבוהה לפגוע עוד יותר בסיכוי שטורקיה תאשר את בקשתה של שבדיה להצטרף לנאט"ו – בקשה שאותה הגישה בשנה שעברה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, תוך שהיא זונחת מדיניות ארוכת שנים של ניטרליות צבאית. כדי להצטרף לברית הצפון-אטלנטית נדרש אישורן של כל שאר החברות, ועד כה טורקיה והונגריה הן היחידות שלא העניקו אותו. הונגריה לא הביעה עד עתה התנגדות של ממש, וההערכות הן שכאשר יגיע האישור הטורקי, אם אכן יגיע, גם בודפשט תעניק אותו.
לצד שבדיה גם פינלנד ביקשה אשתקד להצטרף לנאט"ו, וטורקיה מצדה ניצלה זאת כדי לנסות לסחוט מהשתיים הבטחה שלא לתת מחסה לפעילים כורדים הפועלים נגדה, פעילים שאותם אנקרה מחשיבה לטרוריסטים. אבל בעוד הצעדים שנקטה פינלנד סיפקו את אנקרה וזו הצטרפה רשמית לברית כבר בחודש אפריל, ממשלתו של ארדואן המשיכה לעכב את בקשת ההצטרפות השבדית והאשימה כי שטוקהולם מגלה סובלנות-יתר לארגונים שאותם היא מחשיבה לאיום ביטחוני.
אנקרה, נזכיר, זעמה בתחילת השנה אחרי שפעילים כורדים בשבדיה תלו במהלך הפגנה בובה בדמותו של ארדואן, והיא קטעה את שיחות המשא ומתן מול שטוקהולם אחרי הפגנה נוספת בינואר שבה הוצת ספר קוראן על ידי פעיל ימין-קיצוני.