לפני 20 שנה, אחרי נפילת שלטון הטליבאן, זכו נשים וילדות אפגניות בחופש שהתקשו לחלום עליו. כעת, עם חזרת ארגון הטרור לשלטון, האפגניות מבוהלות מהחיים שמצפים להן תחת המשטר האיסלאמיסטי. הארגון טוען שבכוונתו לכבד את זכויות הנשים - אך הן מתקשות להאמין.
בימים של פחד וחוסר-ודאות, נשים באפגניסטן מעדיפות שלא לקחת סיכונים. חלקן מוחקות את החשבונות ברשתות החברתיות. אחרות סוגרות את בתי העסק ומכסות את גופן מכף רגל ועד ראש.
אפגניסטן של הטליבאן – עוד כותרות:
• ארגון הטרור "רוצה שלום". איך המערב יגיב לטליבאן?
• ההשפלה האמריקנית, ותמונות הניצחון של הטליבאן
• הטליבאן: הנשים ישמחו לחיות תחת חוקי השריעה
• מיהם הטליבאן ואיך קרסה אפגניסטן? שאלות ותשובות
בתקופת שלטונו הראשונה, בין 1996 ל-2001, אכף הטליבאן פרשנות קיצונית ביותר של השריעה - ההלכה האיסלאמית. הוא אסר על נשים ללמוד בבתי ספר ובאוניברסיטאות ולעבוד במוסדות ציבור. הוא אפשר להן לצאת מהבית רק בליווי קרוב משפחה גבר, אילץ אותן לעטות את הכיסוי האיסלאמי בורקה שמכסה את כל גופה של האישה מכף רגל עד ראש, והעניש בהוצאה להורג – בין השאר בסקילה באבנים – את מי שהואשמה בניאוף. אתמול, במסיבת עיתונאים בקאבול, אמר דובר הטליבאן שבמשטר החדש נשים יוכלו לעבוד וללמוד, ושהן "ישמחו" לחיות תחת חוקי השריעה.
ברקע הכאוס שמתחולל באפגניסטן בימים האחרונים פוטרו כמה נשים ממקומות העבודה שלהן. נשים באפגניסטן מבוהלות מחזרת האיסלאמיסטים לשלטון. הן לא מאמינות להצהרות המתונות והמפויסות שמשמיעים אנשי הארגון, וחוששות שהמציאות בפועל תהיה שונה לחלוטין.
היום הפגינה קבוצת נשים בקאבול בעקבות עליית הטליבאן לשלטון. המפגינות הניפו שלטים שבהם קראו לטליבאן "לא להעלים את הנשים" מהחיים הציבוריים. "אנחנו כאן כדי להיאבק למען זכויות נשים", אמרה אחת המפגינות לערוצי הטלוויזיה. "אנחנו מבקשות מנשים אחרות שנמצאות בבית להגיע ולהשתתף, מכיוון שזו התחלה. אני מקווה שזה ימשיך, בעזרת אללה, עם יותר ויותר נשים. אנחנו לא רוצות שהקול של הנשים האפגניות שהשמענו ב-20 השנים האחרונות יושתק".
"הזמנים השתנו", אומרת חדיג'ה, אישה שמנהלת בית ספר דתי לבנות באפגניסטן. "הטליבאן מודע לכך שהוא לא יכול להשתיק אותנו, ואם הם ישביתו את האינטרנט העולם ידע על כך תוך פחות מחמש דקות. הם יהיו חייבים לקבל את מי שאנחנו ואת מה שהפכנו להיות".
ההתנגדות של האפגניות לטליבאן משקפת את הלך הרוח בקרב דור חדש של נשים אפגניות – בעיקר אלו שמתגוררות בערים – שגדלו אחרי שלטון הטליבאן, וקיבלו הזדמנויות לרכוש השכלה ולמצוא עבודה. בשנתיים האחרונות, שבהן כבר היה ברור שהכוחות הזרים מתכוונים לסגת מאפגניסטן, ראשי הטליבאן הצהירו בפני המערב שהנשים ייהנו משוויון זכויות - בכפוף לאיסלאם.
דובר הטליבאן זביהוללה מוג'היד לא פירט אתמול מה בדיוק יהיה חלקן של הנשים בשוק העבודה. כשנשאל אם נשים יוכלו לעבוד בתקשורת אמר הדובר שהדבר תלוי בחוקים שתציג הממשלה החדשה בקאבול. אתמול, ברקע החשש שהטליבאן יעלים את הנשים ממסכי הטלוויזיה, ראיינה מגישת טלוויזיה אפגנית את אחד מדוברי הטליבאן בשידור חי בערוץ האפגני הפרטי Tolo.
העיתונאיות מסומנות: "אני אסירה, לא יוצאת מהבית"
עיתונאיות אפגניות סיפרו ל-CNN שהן מסומנות כ"מטרות" של הטליבאן, מכיוון שבמשך שנים הן מתחו ביקורת חריפה על הארגון. למרות זאת חלק לא מבוטל מהן ממשיך לשדר מהשטח. אחרות מעדיפות לא להסתכן בימים מתוחים אלה. "אני מרגישה כמו אסירה. לא העזתי לצאת מהבית", אמרה לרויטרס עיתונאית מוערכת שביקשה שלא להיחשף. "אני לא יודעת מה הטליבאן יעשו לי אם הם יגלו שאני עיתונאית שפרסמה מאות דיווחים שחשפו את המעשים שלו נגד העם האפגני".
אותה עיתונאית סיפרה שהיא מחקה את החשבונות שלה ברשתות החברתיות ומסמכים במחשב, השמידה תמונות שהיו ברשותה והחביאה את הפרס שקיבלה על עבדותה העיתונאית. "הטליבאן אמר שנשים יוכלו ללכת לעבודה עם חיג'אב איסלאמי, אבל מי יודע אם הם יאפשרו לנשים וילדות לעבוד וללמוד? בהתחשב בעבר, אין ערבויות לכך. אם יכפו עליי להישאר בבית, לא לעבוד ולא להשמיע את קולי, אני אחשיב את עצמי מתה – למרות שהם לא יהרגו אותי פיזית".
מעצמות המערב מתלבטות בימים אלה כיצד להגיב למשטר החדש באפגניסטן, לנוכח ההצהרות המתונות שהשמיע דובר הארגון, שאמר שהטליבאן מעוניין בשלום וביציבות. אחד הנושאים שיכריעו יהיה היחס לנשים. האיחוד האירופי הבהיר שישתף פעולה עם הטליבאן רק אם הארגון יכבד זכויות יסוד – כולל זכויות נשים. אמירה דומה השמיע ג'ייק סאליבן, היועץ של ג'ו ביידן לביטחון לאומי.
ארה"ב, האיחוד האירופי ו-19 מדינות נוספות פרסמו היום הצהרה משותפת, שבה הביעו דאגה עמוקה לנשים וילדות באפגניסטן ולעתיד העבודה והחינוך שלהן. "אנחנו, בקהילה הבינלאומית, מוכנים להעניק להן סיוע הומניטארי ולתמוך בהן, כדי להבטיח שקולן יישמע", נאמר בהצהרה.
"פעם נשים לבשו ג'ינס, עכשיו כולן עם בורקות"
פשטאנה דוראני, בת 23 ופעילה למען חינוך נשים, מתייחסת בחשדנות להצהרות הטליבאן. "הם צריכים לתרגם את המילים למעשים. כרגע הם לא עושים את זה", אמרה לרויטרס, והתייחסה לאמירות שילדות יוכלו ללמוד בבתי הספר. "אם הם יגבילו את תוכנית הלימודים אני הולכת להעלות עוד ספרים לספרייה האינטרנטית. אם הם יגבילו את האינטרנט - אני אשלח ספרים לבתים. אם הם יגבילו את המורים - אני אפתח בית ספר מחתרתי. יש לי תשובה לכל הפתרונות שלהם".
רופאת שיניים בעיר מזאר-אי-שריף בצפון אפגניסטן חזרה אתמול לעבודתה – אחרי שנודע לה שנשים שעוסקות ברפואה או בחינוך יכולות לעבוד. עם זאת היא הפסיקה לטפל בגברים, מחשש שהטליבאן לא יסכים לכך. "בימים האחרונים אני ממש מפחדת לאבד את העבודה שלי ושלא אוכל להאכיל את הילדים שלי", אמרה רופאת השיניים, אם לארבעה. אתמול היא יצאה לראשונה ממזאר-אי-שריף מאז שהעיר נכבשה ביום שבת. "העיר השתנתה", היא אומרת, ומציינת שבעבר הנשים "יצאו לרחובות בג'ינס", וכעת "רוב הנשים לובשות שמלות ארוכות ולכולן יש בורקות".
מללה יוספזאי, כלת פרס נובל לשלום, אמרה שהיא מוטרדת מאוד מהמצב באפגניסטן: "הייתה לי הזדמנות לדבר עם כמה פעילים באפגניסטן, כולל פעילות לזכויות נשים. הפעילות שיתפו אותי בחשש שלהן. הן לא יודעות איך החיים שלהן הולכים להיראות". יוספזאי, שנלחמה למען חינוך לילדות, שרדה ניסיון התנקשות של הטליבאן בפקיסטן. היא נורתה בראשה ב-2012.
נשים אפגניות אמרו שאחד המבחנים המרכזיים של הטליבאן יהיה אם ארגון הטרור יאפשר לנשים למלא תפקידים פוליטיים - ומשרות נוספות שבהן ניתן לקבל החלטות שישפיעו על המדינה.
ביוניצ"ף, קרן הילדים של האו"ם, דווקא הביעו אופטימיות זהירה באשר לשיתוף הפעולה עם הטליבאן בממשלה שתקום, וציינו לטובה את ההצהרות בנוגע להענקת חינוך לילדות. הקרן עדיין מספקת סיוע לרוב האזורים במדינה, והיא ערכה פגישות ראשוניות עם נציגי הטליבאן אחרי כיבושן של הערים קנדהאר, הראת וג'לאלאבד. "היו לנו דיונים מתמשכים, אנחנו די אופטימיים בהתבסס על הדיונים האלה", אמר מוסטפא בן מסעוד, ראש מערך השטח של יוניצ"ף באפגניסטן.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש היה פסימי יותר. גוטרש הזהיר מדיכוי "מצמרר" של זכויות האדם באפגניסטן תחת השלטון החדש של הטליבאן ומפגיעה הולכת וגוברת בזכויות נשים וילדות.
בתוך כך ממשיכים אזרחים - אפגנים וזרים - להגיע לנמל התעופה הבינלאומי בקאבול, במטרה להימלט מהמדינה באחת מטיסות החילוץ. הם שועטים לעבר שערי הנמל, ולפי גורם בנאט"ו 17 מהם נפצעו כתוצאה מהכאוס שהיה שם. הגורם, שעובד בנמל התעופה, אמר שלא שמע דיווחים על לוחמי טליבאן שמכים אזרחים אפגנים שעושים דרכם לנמל הבינלאומי. גורמים בקאבול אמרו מוקדם יותר לגרדיאן שאנשי ארגון הטרור הקימו מחסומים בדרך לנמל, ומנעו מחלק מהאפגנים לעבור. אתמול אמרה ארה"ב שהטליבאן הבטיח לה שיאפשר "מעבר בטוח" של אזרחים לנמל בקאבול.
אחר הצהריים דווח על יריות מחוץ לנמל בקאבול. גורם בטליבאן אמר שאנשי הארגון ירו באוויר כדי לפזר התקהלות גדולה בשערי הנמל. "אין לנו כוונה לפגוע באיש", אמר הגורם, והוסיף שמחוץ לנמל התעופה הכאוס נמשך, ושהאשמים הם הכוחות המערביים שמובילים "תוכנית פינוי כאוטית". מהפנטגון נמסר שגם החיילים האמריקנים ביצעו ירי אזהרה, וכי לא ידוע על נפגעים או פצועים.
בעיר ג'לאלבד במזרח אפגניסטן, שנכבשה בראשון בבוקר על-ידי הטליבאן ללא התנגדות, היו היום הפגנות נדירות נגד ארגון הטרור. לפי דיווחים לפחות שלושה מפגינים נהרגו בג'לאלבד, אחרי שאנשי הטליבאן פתחו באש, ועוד עשרה בני אדם נפצעו. התושבים בג'לאלבד מתנגדים להחלפת הדגל הלאומי של אפגניסטן ומסרבים להכיר בדגל הטליבאן כדגל החדש של המדינה. הירי היה אחרי שהמפגינים שמתנגדים לטליבאן ניסו להניף את דגלה של אפגניסטן בכיכר בעיר.
לפי BBC הפגנות נוספות מתקיימות בשעות אלה בערים חוסת' וקונאר - גם הן במזרח אפגניסטן. גם שם מניפים המפגינים את הדגל הלאומי הנוכחי. דובר הטליבאן מסר שמתנהלות שיחות על עתידו של הדגל הלאומי, ושההחלטה תהיה של הממשלה החדשה שתקום באפגניסטן.
בימים האחרונים נערכות ברחבי העולם, מוושינגטון ועד ג'נבה, הפגנות תמיכה בעם האפגני. בהפגנות קוראים המפגינים "להציל את אפגניסטן" ודורשים מהממשלות לסייע לאפגנים שרוצים להימלט משלטון הטליבאן. בהפגנה בברצלונה שרפו נשים בורקה במחאה נגד הטליבאן.
אחר הצהריים הודיעה איחוד האמירויות שאשרף ראני, הנשיא האפגני הנמלט, נמצא באמירויות עם משפחתו. משרד החוץ באיחוד האמירויות מסר שהמשפחה שוהה במדינה מטעמים הומניטריים.