מנהטן נצבעה בצבעי כחול-לבן לכבוד מפגן תמיכה בישראל: קרוב ל-40 אלף משתתפים צעדו אתמול (ראשון) לאורך השדרה החמישית בחגיגה הישראלית הגדולה ביותר בעולם מחוץ לגבולות המדינה - שהיא גם המצעד הגדול ביותר בעיר ניו יורק - אשר מתקיימת מדי שנה החל משנת 1964.
המצעד, שלא התקיים בשנתיים האחרונות בשל מגפת הקורונה, נוצר כיוזמה משותפת של הפדרציה היהודית של ניו יורק (UJA), שהיא ארגון הגג של הקהילה היהודית בניו יורק, ארגון JCRC ניו יורק, הקונסוליה הכללית של ישראל בניו יורק וארגון נפש בנפש, ונערך השנה תחת הססמה "כולנו ביחד", בצל התגברות מקרי האנטישמיות בניו יורק ואירועי הטרור בישראל.
את המצעד הובילו מושלת מדינת ניו יורק קת'י הוקול וראש העיר אריק אדמס, ביחד עם חברי קונגרס אמריקנים, ואליהם הצטרפו אליהם השרים בני גנץ, פנינה תמנו שטה וחברי הכנסת אופיר אקוניס, גלעד קריב וענבר בזק, וכן השגריר לאו"ם גלעד ארדן והקונסול בניו יורק אסף זמיר.
שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, אמרה כי "דווקא בימים אלה כשאנחנו מאותגרים על ידי מחבלים וטרור שמרימים את ראשם, צעדת התמיכה חשובה מתמיד. התמיכה בישראל היא לא רק מבית אלא גם מעבר לים. הידידות בין ישראל לארה"ב אינה מובנת מאליה ונמשיך לחזק את הקשר החשוב הזה".
שר התפוצות נחמן שי אמר כי "המצעד הוא אמירה ברורה וחדה של העיר היהודית הגדולה בעולם - 'אנחנו איתכם'. יותר מתמיד הקשרים בין ישראל לתפוצות הם חיוניים ומרחיקי ראות. מול האנטישמיות המתגברת ובימים של מתיחות ביטחונית וטרור, הקהילה היהודית שבה ועומדת לצידה של ישראל".
במצעד השתתפה גם משלחת דיפלומטית של שגרירי או"ם ודיפלומטים מרחבי העולם במסגרת יוזמה שמוביל שגריר ישראל לאו"ם, גלעד ארדן, כדי להפגין גם באו"ם את התמיכה הפומבית בישראל. בקבוצת הדיפלומטים צועדים שגרירים מאוסטרליה, בהוטן, נאורו, בולגריה, גואטמלה, צ'כיה, לטביה, ברזיל ומדינות אחרות, וכן דיפלומטים ממשלחות רבות לאו"ם.
השגריר ארדן אמר כי "אל מול האפליה נגד ישראל במוסדות האו"ם ובקהילה הבינלאומית, מרגש אותי מאד לראות נציגים בכירים של מדינות שמתאחדים כדי להמחיש את תמיכתם בנו. בימים בהם ישראל שוב חווה טרור רצחני והאנטישמיות ברחבי העולם גואה, ישנה חשיבות גדולה בעמידה איתנה ופומבית לצד מדינת ישראל והקהילות היהודיות".
הקונסוליה הכללית הזמינה את הזמר אליעד נחום להופיע על המשאית מטעמה, שעוצבה בסגנון שנות השבעים. אל נחום הצטרפו משפיעני רשת מקומיים עם מיליוני עוקבים ששידרו את האירוע בשידור חי, בהן ניצולת השואה טובה פרדימן בת ה-83, שחשבון הטיקטוק שפתח עבורה נכדה סחף כחצי מליון עוקבים.
הקונסול זמיר ציין כי "השנים האחרונות היו קשות במיוחד עבור הקהילה המקומית. אירועים ציבוריים והתכנסויות המהווים חלק מרכזי בחיי הקהילה נפסקו כמעט לחלוטין בשנתיים האחרונות. בנוסף, העלייה החדה באירועי האלימות על רקע אנטישמי גורמת לרבים לחשוב פעמיים לפני שהם חושפים סממנים יהודיים ועל אחת כמה וכמה כאלו המביעים תמיכה בישראל. האירוע הזה מוכיח לרבים כי הקהילה והתמיכה בישראל איתנה כתמיד".
"אנו נרגשים להתאסף יחדיו במפגן התמיכה הציבורי הגדול ביותר בישראל בעולם", מסר אריק גולדשטיין, מנכ"ל הפדרציה היהודית של ניו יורק (UJA). הוא הוסיף כי "במיוחד עכשיו, עם העלייה באירועי האנטישמיות בניו יורק והעלייה המדאיגה בפיגועי טרור בישראל, חשוב מתמיד להראות את גאוותנו ותמיכתנו הפומבית במדינת ישראל".
גדעון טיילור, מנכ"ל JCRC-NY שארגן את הצעדה, אמר כי "חזרנו לחגוג עם ישראל לאחר הפסקה בת שלוש שנים בעקבות הקורונה. צעדנו במנהטן והכרזנו בקול ברור על מחובותינו לישראל. ראינו התכנסות של הקהילה היהודית מכל הקצוות, כמו גם אמריקנים אחרים שאכפת להם מישראל".
קת'י הוקול, מושלת מדינת ניו יורק, אמרה כי "אנו צועדים וחוגגים את יום השנה ה-74 להקמת ישראל. אני גאה לצעוד יחד עם הקהילה היהודית בניו יורק. ניו יורק היא ביתה של הקהילה היהודית הגדולה ביותר מחוץ לישראל ואני מצפה להצמיח את מערכת היחסים הדינמית בין ניו יורק לישראל".
חבר הקונגרס רייצ'י טורס, מהמפלגה הדמוקרטית, אמר במצעד כי "זאת ההזדמנות לתושבי ניו יורק מכל הרקעים להתאחד בתמיכתם בישראל". לינדה לי, חברת מועצת העיר ניו יורק, אמרה כי "זה תמיד תענוג לראות כל כך הרבה אנשים בעלי דתות, רקע ואמונות פוליטיות שונים מתכנסים כדי להראות את התמיכה שלהם בישראל".
הרב יהושע פס, מייסד ומנכ״ל נפש בנפש, אמר כי "אחרי שנתיים שהמגפה העולמית מנעה קיום אירועים המוניים, הצעדה למען ישראל חזרה לרחובות ניו יורק במלוא עוצמתה. בייחוד בימים מתוחים אלה, קיום המצעד הוא קריטי לתדמית ישראל והיה לנו הכבוד לקחת בו חלק, בין מאות אלפי המשתתפים הנוספים מהארגונים והמוסדות השונים, ולתת בולטות וחשיבות לעלייה לישראל מצפון אמריקה". הרב פס הוסיף: "2021 הייתה שנה שוברת שיאים בעלייה ואנו צופים ש-2022, שבה נציין 20 שנה להיווסדנו, תמשיך את המגמה המופלאה הזאת עם עוד אלפי עולים חדשים שיתרמו למדינת ישראל בכל תחומי החיים".
איתן פלסון, מנכ"ל ארגן הלהט"ב היהודי "גשר רחב יותר", הוסיף כי "אנו בארגון מתרגשים מכך שיש כל כך הרבה ארגונים, יחידים ולהט"ב שמתאחדים כדי לחגוג עם ישראל. אנו מניפים בגאווה את דגל הגאווה היהודית המכילה שלנו - עם דגל ישראל במרכז ודגל הגאווה יחדיו. הדגל מסמל שאנחנו מסרבים לבחור בין הזהות הלהט"בית, היהודית או הפרו-ישראלית שלנו".
מיזמים מההתנחלויות יוצגו בניו יורק
בתוך כך, במועצת בנימין ארגנו משלחת של יזמים לארצות הברית כדי לשכנע אנשי עסקים יהודים לבחון השקעות במועצה. בין המיזמים שיוצגו הלילה (שעון ישראל): מתחם היזמות "בנימין טק" שהקימו תושבי המועצה יעל זאבי וחנן רובין, במטרה לשלב לימודי תכנות בבתי הספר בבנימין.
מיזם נוסף שיוצג על-ידי יהוידע נזרי, שף מקומי שהשתתף בתוכנית "מאסטר שף", המעוניין לפתוח מרכז קולינרי תנכ"י, וכן מיזם בשם "חוות מלאכי השלום" להעצמת בני נוער בתחום החינוכי והחקלאי, שהוקם לזכרם של מלאכי רונזפלד ושלום הר מלך, שנרצחו בפיגועי טרור באזור. ראש המועצה האזורית בנימין, ישראל גנץ, אמר לקראת הופעת המשלחת בניו יורק כי "להתיישבות יש פוטנציאל אדיר להתפתחות והזנק במספר תחומים. השקעה בהם תיטיב להתיישבות וגם למדינה".
השתתפו בהכנת הכתבה: אלישע בן קימון
פורסם לראשונה: 22:48, 22.05.22