למרות התנגדות של מערכת הביטחון, הממשלה אישרה הבוקר (א׳) בוועדת השרים לחקיקה הצעת חוק שתעניק לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' סמכות להטיל סנקציות כלכליות על בכירים ברשות הפלסטינית. החוק, שיזם ח"כ צבי סוכות (הציונות הדתית), עומד בניגוד להחלטת קבינט קודמת ולאינטרס הביטחוני המוצהר לשמור על יציבות הרשות. ההצעה עדיין צפויה לעבור הצבעה טרומית בכנסת ושלוש קריאות נוספות בטרם תהפוך לחוק.
על פי הצעת החוק "סנקציות על תומכי טרור, התשפ"ד-2024", הרשות הפלסטינית תוגדר "גוף תומך טרור" כל עוד היא משלמת משכורות למחבלים ולבני משפחותיהם. החוק יאפשר לשר האוצר, בהתייעצות עם שר הביטחון, להטיל סנקציות הכוללות איסור כניסה לישראל, הקפאת רכוש ואיסור על ביצוע עסקאות עם גורמים ישראליים, כולל אספקת שירותים או סחורות.
״חמאס ואיראן עלולים לנצל את הכאוס״
גורמי ביטחון מזהירים כי פגיעה ברשות עלולה לייצר כאוס שינוצל על ידי חמאס ואיראן, המזרימים כספים ליהודה ושומרון במטרה להוציא המונים להתעמת עם כוחות צה"ל. לדבריהם, מנגנוני הביטחון של הרשות עצרו יותר מ-1,500 פעילי טרור מאז תחילת המלחמה. מערכת הביטחון רואה ברשות ובמנגנוני הביטחון שלה גורם שמייצר משילות ואיתו ניתן לעבוד בהיבטים ביטחוניים.
החוק מגיע כתגובה ישירה לסנקציות שהטילו ארצות הברית ומדינות נוספות על מתנחלים ביהודה ושומרון. ההצעה זכתה לתמיכה רחבה בקואליציה, אך צפויה לעורר ביקורת חריפה מצד ארגוני זכויות אדם ומפלגות האופוזיציה, שיטענו כי היא עלולה להחריף את המתיחות מול הרשות הפלסטינית ולפגוע בזכויות הפרט.
"כל עוד הרשות הפלסטינית ממשיכה לשלם משכורות למחבלים שרצחו יהודים, היא אינה שונה מארגון טרור", אמר ח"כ סוכות. לדבריו, החוק נועד לסיים את "המציאות האבסורדית" שבה גופים התומכים בטרור נהנים מחופש פעולה כלכלי בישראל.
גורמים מדיניים מסרו כי החוק יקודם רק בהסכמת משרדי הביטחון, האוצר, הביטחון הלאומי והמל"ל. כאמור, ההצעה צפויה לעלות להצבעה טרומית ביום רביעי הקרוב, כשברקע לחץ משמעותי מצד השר סמוטריץ', שהפעיל מהבוקר מאמצים להעלאת החוק בוועדת השרים ומעוניין לקדמו.