הגילוי של הזן החדש של נגיף הקורונה, שישנו חשש כבד כי הוא מידבק יותר ואולי אף עמיד בצורה כזו או אחרת בפני החיסונים, מעורר דאגה רבה ברחבי העולם. שורת מדינות הלכו אתמול (ו') בעקבות ישראל והודיעו על הגבלת הטיסות, או על עצירתן המוחלטת, ממדינות בדרום יבשת אפריקה, שבהן לפי החשד הוא כבר מתפשט. בשווייץ הודיעו גם על הגבלות לנוסעים מישראל ומבלגיה, שגם בהן התגלו נשאים בודדים בזן הזה, והם יחויבו להיכנס לבידוד לעשרה ימים.
הזן החדש, נזכיר, התגלה רק לפני ימים אחדים בדרום אפריקה, ואמש כבר קיבל שם רשמי מארגון הבריאות העולמי: אומיקרון, האות ה-15 באלפבית היווני. מומחי ארגון הבריאות שהתכנסו אמש לדון בזן החדש הגדירו אותו ככזה שמעורר דאגה, והוא הזן החמישי בלבד מאז פרוץ המגפה שמוגדר ככזה.
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה ביוהנסבורג
נמל תעופה ביוהנסבורג
נמל תעופה ביוהנסבורג, דרום אפריקה. בהלה עולמית
(צילום: AP)
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה ביוהנסבורג
נמל תעופה ביוהנסבורג
נוסעים ביוהנסבורג. הרשויות הדרום אפריקניות: הזן החדש אחראי לזינוק אצלנו
(צילום: רויטרס)
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה ביוהנסבורג
נמל תעופה ביוהנסבורג
בדיקת קורונה לנוסעת בנמל התעופה ביוהנסבורג
(צילום: רויטרס)
בנט: "לא ממליץ כרגע לטוס לחו"ל. סגר? כרגע לא על הפרק"
(צילום: לע"מ)

החשש הרב בעולם נובע מהעובדה שבניגוד לזנים קודמים, באומיקרון מופיעות כ-50 מוטציות, יותר מ-30 מהן בחלבון הספייק שקשור ליכולתו של הנגיף לחדור לתאי האדם ובכך להתפשט בגוף, ושעל בסיסו פותחו החיסונים. כבר שלשום הזהירו רשויות הבריאות הבריטיות כי מדובר בזן המדאיג ביותר שהן נתקלו בו עד עתה, וציינו כי חלבון הספייק שלו שונה "דרמטית" מזה של הזן המקורי של הנגיף, אותו זן שהתגלה בסין לפני כשנתיים.
לדאגה הרבה תרמה גם העובדה שלזן הזה מיוחס זינוק דרמטי בתחלואה בדרום אפריקה: אחרי תקופה שבה מספר הנדבקים שם היה נמוך יחסית – כ-200 מדי יום – בשבוע האחרון מספרם זינק והגיע ליותר מ-1,200 ביום רביעי. אתמול המספר כבר טיפס ל-2,465. שר הבריאות ג'ו פאהלה אמר כי ההתפרצות הראשונה הייתה בפרטוריה ובערים הסמוכות – ככל הנראה בעקבות כינוסים של סטודנטים באוניברסיטאות באזור. מדענים החלו לבחון זאת וכך גילו את הזן החדש.
עד כה, כך לפי ארגון הבריאות העולמי, התגלו כ-100 מקרים מאומתים של הזן החדש, בעיקר בדרום אפריקה, אך גם בבוטסואנה, בהונג קונג ובישראל. בארץ התגלתה נדבקת אחת, עובדת זרה שנסעה באוטובוס לאילת, ועוד שלושה חשודים כנדבקים. אמש הצטרפה לרשימה גם בלגיה, המדינה האירופית הראשונה שדיווחה על גילוי הזן, ובמקרה שלה מדובר בנוסעת לא מחוסנת שחזרה ממצרים דרך טורקיה, ודיווחה כי לא שהתה כלל בדרום אפריקה. היא חזרה לבלגיה כבר ב-11 בנובמבר, כלומר לפני יותר משבועיים, אך פיתחה תסמינים קלים דמויי צינון רק ביום שני האחרון.
15 צפייה בגלריה
הדמייה של ה CDC של וירוס נגיף קורונה
הדמייה של ה CDC של וירוס נגיף קורונה
100 מקרים עד כה בעולם, אחד ודאי בישראל. הדמיה של הנגיף
(צילום: EPA / CENTERS FOR DISEASE CONTROL)
15 צפייה בגלריה
לוח טיסות בנמל תעופה הית'רו
לוח טיסות בנמל תעופה הית'רו
לוח טיסות בנמל התעופה הית'רו. טיסות רבת בוטלו
(צילום: AP)
15 צפייה בגלריה
קורונה דרום אפריקה מעבדה
קורונה דרום אפריקה מעבדה
מעבדת קורונה בדרום אפריקה. החשש: הזן מידבק יותר, ועמיד אולי בצורה מסוימת בפני החיסונים
(צילום: AP)
מדענים בעולם מדגישים כי לפי שעה טרם ברורה המשמעות של כמות המוטציות הרבה שיש לזן החדש, וכי ייתכן מאוד שכמו זנים קודמים שהתגלו בעבר, יתברר בסופו של דבר כי הוא לא יהיה דומיננטי יותר מזנים אחרים, או קטלני יותר מהם. הם מציינים כי גם אם הזן הזה מידבק יותר, ואולי אפילו בעל יכולת עמידות מסוימת בפני החיסונים, הסיכוי של מי שקיבל את החיסון לחלות במחלה קשה במקרה שכזה יהיה נמוך יותר ממי שאינו מחוסן.
למרות זאת, נראה כי הזן הזה אכן מסוכן: בהודעה אמש של ארגון הבריאות העולמי צוין כי ישנן ראיות שהוא בעל יכולת הדבקה מחודשת, כלומר יכול להדביק טוב יותר מזנים אחרים אנשים שכבר החלימו מהנגיף. עוד נמסר כי נראה שחל "שינוי אפידמיולוגי מזיק בנגיף הקורונה". מדענים אחרים ציינו ביומיים האחרונים כי מדובר בזן בעל מספר המוטציות הרב ביותר שהתגלה עד כה, ואחד מהם הגדיר זאת כ"קפיצה באבולוציה".
ישראל הייתה המדינה הראשונה בעולם שהודיעה כבר שלשום על הכללת שורת מדינות ביבשת אפריקה כאדומות – אתמול הרשימה כבר הורחבה לכל היבשת מלבד מרוקו ומצרים – ואחריה גם בריטניה הודיעה על הגבלות חדשות. אתמול הצטרפו אל שתיהן בזו אחר זו מדינות ברחבי העולם, ובאיחוד האירופי קיבלו 27 המדינות שחברות בארגון החלטה משותפת לעצור באופן זמני, ומיידי, את הטיסות מדרום היבשת.
נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה כי השהיית טיסות מדרום יבשת אפריקה תימשך עד אשר "נשיג הבנה ברורה באשר לסכנה שנשקפת מפני הזן החדש". היא קראה לנוסעים שחוזרים מדרום יבשת אפריקה "לכבד את כללי הבידוד". שווייץ, שלא חברה באיחוד, הודיעה גם היא על עצירת הטיסות מדרום יבשת אפריקה. היא הגבילה כאמור גם כניסת נוסעים מישראל, מהונג קונג ומבלגיה: הם יהיו חייבים להציג בדיקת קורונה שלילית כדי להיכנס למדינה, ויחויבו בבידוד של עשרה ימים.
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה הית'רו בלונדון
נמל תעופה הית'רו בלונדון
נוסעים בנמל תעופה בבריטניה. "לא רוצים עוד צרות"
(צילום: AP)
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה הית'רו בלונדון
נמל תעופה הית'רו בלונדון
(צילום: gettyimages)
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה בדיסלדורף גרמניה
נמל תעופה בדיסלדורף גרמניה
נמל תעופה בדיסלדורף, גרמניה
(צילום: EPA)
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה בדרום קוריאה
נמל תעופה בדרום קוריאה
עמדת בדיקות קורונה בדרום קוריאה
(צילום: רויטרס)
15 צפייה בגלריה
נמל תעופה בדרום קוריאה
נמל תעופה בדרום קוריאה
(צילום: רויטרס)
"הדבר האחרון שאנחנו צריכים הוא להביא וריאנט חדש שיגרום עוד בעיות", אמר שר הבריאות הגרמני יאנס שפאן, שארצו, כמו שורת מדינות באירופה, מתמודדת כעת עם התפרצות קשה של הנגיף. רק שלשום חצה מספר המתים הכולל של גרמניה במגפה רף עגום של 100,000. רבות ממדינות אירופה כבר החזירו את ההגבלות על התושבים בעקבות ההתפרצות הזו, ובאוסטריה וסלובקיה אף הוטל סגר מלא. בהולנד הודיע אמש ראש הממשלה מארק רוטה על עוצר לילי: החל ממחר, ברים, מסעדות ורוב החנויות הלא-חיוניות ייסגרו משעה 17:00 ועד 05:00 לפנות בוקר למחרת. במדינה כבר הוטל סגר חלקי, שעורר מחאה אלימה למדי.

שעות בתור לבדיקה בנמל באמסטרדם: "בטוח נידבק"

גם ארה"ב וקנדה הודיעו אמש על הגבלות תעופה ממדינות באפריקה. גורם בכיר בממשל האמריקני מסר כי ארה"ב תאסור כניסה משמונה מדינות אפריקניות: בוטסואנה, זימבבואה, נמיביה, לסוטו, אסווטיני, מוזמביק ומלאווי. המהלך, לדבריו, נעשה "ליתר ביטחון", וההגבלות לא יחולו על אזרחים אמריקנים או זרים בעלי מעמד של תושב בארה"ב. ההודעה האמריקנית התקבלה שעות אחדות אחרי שהמומחה הראשי של הממשל האמריקני למחלות מידבקות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, אמר שטרם התקבלה החלטה שכזו. הוא הצהיר כי בארה"ב לא התגלה עדיין הזן החדש, אך הודה כי נראה שהוא מתפשט "במהירות מואצת למדי".
הצעדים המיידיים הללו עוררו אי-בהירות רבה, ובנמל התעופה סכיפהול ליד אמסטרדם שבהולנד נרשם כאוס של ממש: נוסעים רבים מטיסה של חברת KLM מקייפטאון נתקעו שם במשך ארבע שעות ברציף הטיסות הנכנסות, בעקבות דרישת הרשויות לערוך לכל הנוסעים בדיקות מיוחדות לפני שחרורם. "זה מגוחך, אם לא נדבקנו כבר בווירוס הנורא הזה לפני, אנחנו נדבקים בו עכשיו", אמרה הנוסעת פרנצ'סקה מודיצ'י, תושבת רומא שהייתה על הטיסה, וחיכתה כמו רבים אחרים בתור הארוך לבדיקה.
15 צפייה בגלריה
נוסעים שנחתו באמסטרדם בתור לבדיקת קורונה
נוסעים שנחתו באמסטרדם בתור לבדיקת קורונה
תור הענק בנמל התעופה באמסטרדם. "בטוח נידבק כאן"
(צילום: רויטרס)
15 צפייה בגלריה
מטוס שנחת באמסטרדם
מטוס שנחת באמסטרדם
הטיסה מקייפטאון לאמסטרדם. סיוט של ארבע שעות ברציף
(צילום: AP)
עצירת הטיסות מדרום אפריקה ושכנותיה ביבשת עוררה ביקורת מרומזת מצד ארגון הבריאות העולמי, שקרא למדינות לפעול "בזהירות" בהטלת הגבלות תנועה שכאלו. עם זאת, נראה שגם בתוך גופיו השונים של האו"ם אין תמימות דעים: בארגון התיירות העולמי קראו דווקא לקבל החלטות שכאלו בזריזות. "זה תלוי בהמלצות של ארגון הבריאות העולמי, אבל ההמלצה שלי היא שצריך לקבל החלטות היום, לא אחרי שבוע, בגלל שזה ממשיך להתפשט ואז זה יהיה מאוחר מדי ולא יהיה טעם בהטלת ההגבלות", אמר ראש הארגון, זוראב פולוליקשבילי, בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס.
בדרום אפריקה עצמה התגובות לעצירת הטיסות ממנה היו חריפות יותר, ומשרד החוץ שם מסר כי מדובר בהחלטות "חפוזות". "החשש המיידי שלנו הוא הנזק שתהיה להחלטה הזו על התיירות והעסקים", אמר שר החוץ הדרום אפריקני נלדי פנדור, אחרי שבריטניה הודיעה על עצירת הטיסות מהמדינה.
סלים עבדול קרים, אחד האפידמיולוגים הבכירים בדרום אפריקה, טען כי עצירת הטיסות לא תסייע בהכרח במניעת חדירתו של הזן החדש למדינות השונות – והזכיר שזן הדלתא התפשט בתוך שלושה שבועות מאז גילויו בהודו ל-53 מדינות. "לכן זה לא ממש עוזר לסגור גבולות. אנחנו צריכים למצוא פתרונות לווריאנט הזה ביחד. וחלק מזה זה לא להגיב בצורה מוגזמת", אמר לרויטרס.
ד"ר אלרעי פרייס: "אנשים שנדבקו בזן החדש אך חוסנו - המחלה שלהם תהיה קלה"
(צילום: לע"מ)

את ההחלטה של הרשויות בבריטניה, ששורת מדינות בעולם כבר הלכו כאמור בעקבותיה ובעקבות ישראל, הגדיר קרים כ"תגובה של פאניקה". אפידמיולוג אחר, בן קאולינג מאוניברסיטת הונג קונג, הביע עמדה דומה: "רוב הסיכויים שהנגיף הזה כבר נמצא במקומות אחרים. לכן אם נסגור את הדלת עכשיו, זה כנראה יהיה מאוחר מדי".

אפרטהייד החיסונים

העובדה שהזן החדש התגלה בדרום אפריקה מעוררת תשומת לב מחודשת לחוסר השוויון בעולם בכל הנוגע לגישה של מדינות עניות לחיסונים. בעוד שמדינות עשירות דאגו לאגור במהירות מצבורי ענק של מנות על מנת לחסן את אזרחיהן במהירות רבה ככל האפשר, באפריקה רק 6% מהאוכלוסייה התחסנו עד עתה בכל המנות הנדרשות. בדרום אפריקה המספר גבוה יותר מאשר בשאר מדינות היבשת, אך עדיין נמוך משמעותית: 35%, חצי מהיעד שהציבה הממשלה שם עד לסוף השנה.
חוסר השוויון הזה מעורר חשש שבאותן מדינות עניות הנגיף יוכל להתפשט במהירות רבה יותר ובלי מעצורים, וכך יהיו לו הזדמנויות רבות יותר לפתח מוטציות, חלקן אולי כאלה שישפיעו על מסוכנותו לאדם. "זו הסיבה שאנחנו מדברים על הסיכון של 'אפרטהייד החיסונים'", אמר ד"ר ריצ'רד לסלס, מומחה למחלות מידבקות מדרום אפריקה. "הווירוס הזה מתפתח בהיעדר רמות הגנה מספקות. זה מתסכל שדבר כזה צריך לקרות כדי שיבינו את הנקודה הזו", הוסיף.
15 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן
ביידן. "המגפה הזו לא תסתיים עד אשר יהיו חיסונים בכל העולם"
(צילום: AP)
15 צפייה בגלריה
מחסנים חיסון נגד קורונה בעיירה ליד יוהנסבורג ב דרום אפריקה ב-21 באוקטובר
מחסנים חיסון נגד קורונה בעיירה ליד יוהנסבורג ב דרום אפריקה ב-21 באוקטובר
מחסנים נגד קורונה בדרום אפריקה. רק 35% שם קיבלו את כל הזריקות הנדרשות
(צילום: AP)
גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס לחוסר השוויון העולמי בנגישות לחיסונים, וקרא אמש לכנס בשבוע הבא את המדינות החברות בארגון הבריאות, על מנת לסכם יחדיו על ויתור זכויות הקניין הרוחני בנוגע לחיסונים. מטרת המהלך הזה, שכבר הוצע בעבר אך לא קודם, היא לאפשר לחברות נוספות לייצר את החיסונים וכך להגביר את הגישה אליהם לעולם השלישי. "החדשות על הזן החדש הזה מבהירות יותר מתמיד מדוע המגפה הזו לא תסתיים עד אשר יהיו לנו חיסונים בכל העולם", מסר ביידן.
לצד עצירת הטיסות מדרום יבשת אפריקה, הדאגה מהזן החדש התבטאה גם בקריסות של הבורסות בעולם, כאשר את המכה הקשה ביותר ספגו חברות תעופה וחברות מענף התיירות. גם מחיר הדלק צנח בכ-10 דולר לחבית. המסחר בניו יורק ננעל בירידות חדות – דאו ג'ונס נחתך ב-2.5%, ביום הגרוע שלו מאז אוקטובר 2020. נאסד"ק ירד ב-2.2% ומדד S&P 500 ב-2.3%. מנגד, מניית חברת התרופות מודרנה זינקה ב-20.6%.
פורסם לראשונה: 23:00, 26.11.21