דובר משרד החוץ הספרדי הודיע היום (שישי) כי האונייה "מארסק דנבר", שיצאה מניו יורק ב-31 באוקטובר, ו"מארסק סלטאר", שיצאה מניו יורק ב-4 בנובמבר, לא יעגנו בספרד - בעקבות חשד שהן מובילות נשק המיועד לישראל או עלול להגיע אליה. ההחלטה התקבלה אחרי שחבר הפרלמנט אנריקה סנטאיגו ביקש מהיועץ המשפטי לממשלה לנקוט אמצעים נגד הגעת הספינות, מאחר שהגעתן "תהווה הפרה של חוק העונשין במדינה".
בחודש מאי הודיעה הממשלה במדריד כי תאסור על ספינות עמוסות בתחמושת וציוד צבאי המיועד לישראל לעגון בנמליה. עם זאת, מוקדם יותר השבוע, דו"חות של ארגוני שמאל ותנועות פרו-פלסטיניות טענו כי לפחות 25 משלוחי נשק אמריקניים לישראל עצרו בנמל אלגסיראס בין החודשים מאי לספטמבר השנה.
"אנחנו לומדים את המידע מול המשרדים האחראים על השליטה והכניסה של סחורות לשטח הלאומי כדי להבהיר מה קרה", אמר דובר משרד החוץ הספרדי לתקשורת בתגובה לחקירה. "אם המידע יאושר, יינקטו כל האמצעים הנדרשים. משרד החוץ קורא וממשיך לקרוא להחמרת הפיקוח, כדי להבטיח ציות קפדני להחלטותיו בעניין זה".
"אנחנו יכולים לציין בבירור שספרד מפרה את החוק", אמרה חברת הפרלמנט האירופי אירנה מונטרו. "החוק בנוגע לסחר בנשק קובע כי יש להשהות את האישור להעברת נשק ותחמושת כאשר יש 'אינדיקציות רציונליות' לכך שהחומר ישמש להחרפת סכסוכים, באופן המנוגד לכבוד האדם או יגרום להפרת זכויות אדם. משמעות הדבר היא שגם אם היעד הרשמי של הציוד הצבאי אינו ישראל, אם יש אינדיקציות לכך שהחומר עשוי להגיע לישראל וייעשה בו שימוש באופן המהווה הפרת זכויות אדם, על ממשלת ספרד לאסור גם על המעבר של אלה", הוסיפה מונטרו.
בשבוע שעבר ביטלה מדריד חוזה לרכישת תחמושת עבור משטרת המשמר האזרחי שלה מחברה ביטחונית ישראלית. "ממשלת ספרד שומרת על התחייבות שלא למכור נשק למדינת ישראל מאז פרוץ הסכסוך המזוין בשטח עזה. למרות שבמקרה זה מדובר ברכישת תחמושת, משרד הפנים פתח בהליך המינהלי לביטול הרכישה ", הודיע משרד הפנים של ספרד.
במאי השנה מנעה ספרד מהספינה "מריאן דניקה" שהגיע מהודו עם מטען של כ-27 טון חומר נפץ מהעיר מדרס שבהודו – לעגון בנמל קרטחנה. שר החוץ של ספרד, חוסה מנואל אלברס, הודיע אז כי מדיניות הממשלה תהיה "לדחות כל ספינה הנושאת נשק לישראל ורוצה לעגון בנמל ספרדי".