בכיר במערך הכבאות וההצלה אמר הבוקר (יום שלישי) ל-ynet כי "ישנה בלימה טובה של האש" בשריפה הגדולה בהרי ירושלים. עם זאת, ישנם עדיין כמה מוקדים בוערים - ועשרות צוותי כיבוי נמצאים בשטח ונעזרים במטוסי כיבוי כדי להוביל לכיבוי מוחלט של השריפה לפני שעות הצהריים, אז היא עלולה להתלקח שוב במהירות בגלל הרוחות.
על אף שניתן להגיד שישנה הכלה ברוב מוקדי הבערה, ישנם לא מעט מוקדים שבהם האש יכולה להתחזק עם הרוח בצהריים. מאות לוחמי האש שפועלים באזור מקווים שלקראת הצהריים יכריעו את השריפה לגמרי ויגיעו לשליטה מלאה על האש. גם אתמול, אגב, נראה היה כבר שהשריפה בדרך לסיומה ותושבים חזרו לבתיהם - עד שהאש התחדשה בשנית בשעות הצהריים והובילה לפינוי של אלפים.
מוקדי האש הפעילים הבוקר, כך לפי רשות הכיבוי, הם באזורי שואבה, בית מאיר, רמת רזיאל, איתנים, גבעת יערים, צובה והר איתן. ברשות הכיבוי מסרו הבוקר כי כעת לא נשקפת סכנה לאף יישוב באזור, ובבוקר חידשו שמונה מטוסי אוויר ומסוק נוסף את פעילותם, שמטרתה לייצא קווי הגנה סביב היישובים.
עוד נמסר כי בשעות הקרובות מזג האוויר יהיה נוח יחסית והלחות גבוהה, ולכן ייעשה בהן "מאמץ מרוכז" לכיבוי הלהבות. במשטרה התייחסו גם כן למאמץ המרוכז הנדרש בשעות הקרובות, ומסרו: "'שעון הלחימה' הוא ברור ומתייחס לשעות מסוימות לאורך היום. חשוב שגם התושבים וגם כלל הכוחות יבינו לקראת מה נדרשים והיכן נדרש ריכוז מאמץ".
25 אלף דונם עלו באש: "אין צורך בסיוע בינלאומי"
בעקבות האופטימיות הזהירה הבוקר, ואחרי שאתמול פנתה ישראל לבקשת סיוע ממדינות אחרות, נציב הכבאות וההצלה דדי שמחי אמר לשר לביטחון הפנים עמר בר לב שאין בשלב הזה צורך בסיוע אווירי בינלאומי. לדברי שמחי, ישנם 15 מטוסים מעל הרי ירושלים - ו"אנחנו לא צריכים יותר". בעקבות בקשתו, ככל הנראה, הסיוע האווירי לא יגיע לישראל. מטייסת הכיבוי הלאומית אלעד, שמופעלת על-ידי אלביט מערכות, נמסר כי מטוסיה טסו ביומיים האחרונים 200 שעות בסך הכול, עם כ-14 שעות פעילות ביממה. מדובר בכ-400 גיחות שבהן הוטלו 80 קוב של חומר מעכב בערה.
הבוקר התברר כי מוקד פרוץ השריפה ביום ראשון היה בכניסה לדרך בורמה, מתחת לשמורת המסרק והמושב בית מאיר. בנוסף, לפי ההערכה גסה של רשות הטבע והגנים, עד כה עלו באש כ-25 אלף דונמים בכל השריפות בהרי ירושלים בימים האחרונים. אלפי בעלי חיים נשרפו בה או לכל הפחות נפגעו. ברשות הכיבוי אמרו שסדר גודלה מזכיר את זה של אסון הכרמל ב-2010.
לכוחות הכיבוי האוויריים צפוי לסייע היום גם מטוס סופר הרקולס מטייסת התובלה "שמשון" של חיל האוויר, ותהיה זו הפעם הראשונה שבה מטוסי הרקולס של חיל האוויר משתתפים בכיבוי שריפות בישראל. המטוס ימריא בשעות הקרובות מבסיס נבטים שבדרום להרי ירושלים. פיתוח היכולת להשתמש במטוסי הרקולס בכיבוי שריפות החל כבר לפני כשנתיים, ביוזמה ובהובלה של חיל האוויר יחד עם רשות הכיבוי הלאומית.
לראשונה אי-פעם: מטוס הרקולס צבאי יסייע בפעולות הכיבוי
היכולת טרם הוכרזה כמבצעית, עברה מספר ניסויים והיום יתבצע למעשה הניסוי המבצעי הראשון בשטח. מטענים ייעודיים גדולים לנשיאת חומרים מעכבי בערה בתוך מטוסי התובלה הבינוניים של חיל האוויר, הגיעו לפני כחצי שנה מיצרן זר ומאז עברו תהליך של הטמעה. מדובר במטענים ייחודיים ואמצעים נוספים שמיועדים לכיבוי שריפות באמצעות מטוסי תובלה שזוהי אינם משימתם העיקרית.
אם הפיתוח יסתיים בקרוב והיכולת תוכרז כמבצעית, ישראל צפויה להכפיל את יכולת הכיבוי שלה בשריפות גדולות בסיוע של מטוסי התובלה של חיל האוויר, ובהן גם מטייסת "הקרנפים" הוותיקה יותר. בימים האחרונים חיל האוויר השתתף עם מגוון יכולותיו במאמצי כיבוי השריפות בהרי ירושלים וסיפק לטובת מבצע הכיבוי עשרות כבאים וכבאיות מבסיסי חיל האוויר, מל"טים לטובת איסוף נתונים וקבלת תמונת מצב מהאוויר על המתרחש בקרקע, ומסוקי חילוץ, בהם ינשופים ויסעורים עם צוותים של יחידת 669.
בשלב זה הורשו תושבים מרוב היישובים שפונו לשוב לבתים, מלבד תושבי מושב גבעת יערים וקיבוץ צובה. גם בגבעת יערים הושגה שליטה על האש - אך המושב עדיין סגור והתושבים לא מורשים לחזור לביתם. באזור צובה וגבעת יערים נגרמו גם נזקים למערכות החשמל - וצוותי חברת החשמל עובדים בשטח. עם זאת, אין כרגע צפי לחזרת החשמל.
לפי שעה כביש 395 עדיין חסום לשני הכיוונים מצומת אשתאול עד צומת הסטף. תושבי כסלון ורמת רזיאל רשאים לעבור לבתיהם בהצגת תעודה מזהה במחסום. כביש 386 סגור לתנועה עקב זיהום אוויר גבוה. כביש 3955 בין כיכר שואבה לבית מאיר נפתח לתנועה מחדש. בנוסף, באזור כביש 38 יש ריח של עשן כתוצאה משינוי בכיוון הרוח, אך אין שריפה נוספת באזור.
אתמול סיפר רכז הביטחון בגבעת יערים, אבי בוסקילה, כי "הכול קרה מאוד מהר. תוך רבע שעה היציאה היחידה לכיוון ירושלים נחסמה והכיכר בערה. בהחלטה של רגע החלטנו להוציא את כולם דרך השביל. המטרה הייתה שבמושב לא יישאר אף אחד. לא ילד ולא זקן. עשינו סריקה ועד השעה 17:00 הצלחנו לפנות את כולם". בוסקילה ציין כי הוא התריע לא פעם על הקושי לפנות את התושבים, ואמר כי הפינוי החלק יחסית הוא בגדר נס.
בריאיון בכאן ב' אמר הבוקר שמחי כי "יש כמה נקודות שעדיין בוערות ברמה נמוכה - אבל בסך הכול המצב מוכל. מקווה שאהיה איש בשורות היום". שמחי סירב להתייחס לחקירה בנוגע למקור השריפה - והאם נגרמה במזיד: "כרגע זה פחות מעסיק אותי. כל האפשרויות פתוחות".
אתמול אמר שמחי כי "זה הישג גדול שבשריפה בסדר הגודל של אסון הכרמל אין עד כה נפגעים בנפש ורק בתים בודדים נשרפו", אך מנגד יש הטוענים כי היערכות המערך אל מול האפשרות לחידושה של האש אתמול בלילה לקתה בחסר - ומעלים שורה של שאלות קשות.
"פשוט לא נערכו לחידוש האש", אמר היום גורם בכבאות ל-ynet על השריפה בהרי ירושלים, שהובילה ביומה השני לפינוי של אלפי תושבים מבתיהם, להחלטה על גיוס כללי במערך הכבאות ולשיחות עם מדינות זרות בנוגע לבקשות סיוע בכיבוי. "אתמול, כשהייתה דעיכה, לא עשו רענון כוחות. אני לא מבין למה חידוש האש הפתיע מישהו למעלה".
"אמנם הורידו את האש, אבל לא חיסלו אותה, לא הביאו עוד כוחות לחסלה", אמר אותו גורם. "אנחנו הרי מכירים את זה שהרוחות מתגברות בצהריים. למה לא היו מוכנים? לדעתי, כל הפיקוד קרס".
גורם אחר סיפר ל-ynet כי ביום ראשון היו קצינים שהתנגדו להודעה שיש שליטה על האש, משום שפחדו שהמסה של הכבאים תרד. "במקום גיוס כללי היום, היינו נשארים באותם מספרים גם בלילה", הוסיף.