הרשויות בטוקיו הודיעו הבוקר (יום ד') כי מספר הנדבקים היומי בעיר חצה את רף ה-3,000 לראשונה מאז פרוץ מגפת הקורונה, והגיע ל-3,177. ההודעה המדאיגה הזו באה בעיצומה של האולימפיאדה הנערכת בטוקיו, אולימפיאדה שתושבי יפן חששו ממילא מההשלכות שעלולות להיות לה על ההתפרצות בארצם. העלייה החדה במספר הנדבקים יוצרת עומס על בתי החולים, והיפנים חוששים מהתפרצות גם בקרב משלחות הספורטאים והעיתונאים שהגיעו מרחבי העולם.
אולימפיאדת טוקיו, נזכיר, נערכת תחת הגבלות חסרות תקדים: הספורטאים מצויים במעין "בועה אולימפית" שבה הם נתונים למשטר היגיינה קפדני ועוברים בדיקות קורונה תכופות, וצופים אינם מורשים לנכוח במשחקים. בקרב הספורטאים ומלוויהם לא נרשמה עד כה התפרצות משמעותית, ודאי שלא התפרצות שיצאה משליטה. בסך הכול מאז 1 ביולי התגלו ביפן 169 נדבקים הקשורים באופן כלשהו לאולימפיאדה, בהם ספורטאים, עובדי תחזוקה ומתנדבים, והם הועברו מיד לבידוד.
בטוקיו הוכרז מצב חירום עוד לפני פתיחת המשחקים והוא יימשך עד אחרי האולימפיאדה, אבל בצל המשך העלייה במספר הנדבקים הודיעו אתמול המושלים של שלושה מחוזות סמוכים לטוקיו כי יבקשו מהממשלה להכריז על מצב חירום גם באזוריהם החל ממחר. ראש הממשלה יושיהידה סוגה שב וקרא אתמול ליפנים להימנע ככל יכולתם מיציאה מהבית, ולצפות באולימפיאדה בטלוויזיה. הוא הדגיש שוב כי ביטול המשחקים אינו עומד על הפרק.
להודעתו של סוגה על המשך המשחקים יש חשיבות רבה: זה חודשים שסקרים ביפן מצביעים על כך שרוב מוחץ מהציבור היפני תומך בביטול אולימפיאדת טוקיו או בדחייה נוספת שלה, כדי למנוע התפרצות חמורה עוד יותר. אחרי שבימים האחרונים – גם הודות לזכייה המרשימה של ספורטאים יפנים בשלל מדליות – נראה כי דעת הקהל על המשחקים משתפרת מעט, כעת היא עלולה לספוג פגיעה גדולה נוספת.
מסר סותר ו"הגבלות של רצון טוב"
העלייה במספר הנדבקים עשויה גם לפגוע עוד יותר במעמדו של ראש הממשלה סוגה, שספג בחודשים האחרונים ביקורת חריפה על החלטת ממשלתו לקיים את האולימפיאדה בצל המגפה. שיעור האהדה לסוגה בציבור היפני הוא כעת הנמוך ביותר מאז כניסתו לתפקיד בספטמבר אשתקד, וכל זאת לקראת הבחירות הכלליות שייערכו ביפן בהמשך השנה.
בעוד מדינות אחרות בעולם הטילו הגבלות קורונה קשות, צעדי החירום הנוכחיים בטוקיו כוללים בעיקר הגבלות קלות יחסית, כמו בקשה מהמסעדות המגישות אלכוהול לסגור את שעריהן, ובקשה ממסעדות אחרות להיסגר ב-20:00. בשבועות האחרונים גוברת הדאגה של היפנים מכך שההגבלות מתבססות בעיקרן על רצונו הטוב של הציבור, ואינן מחייבות אותו לחלוטין. נוסף על כך מומחים מביעים חשש שהחלטת הממשלה לקיים את האולימפיאדה למרות הכול העבירה ליפנים מסר מבלבל בנוגע לצורך להישאר בבית.
למרות הדאגה הגדולה ביפן, ביחס למדינות אחרות בעולם ההתמודדות שלה עם הקורונה כלל אינה רעה עד כה. אף שאוכלוסיית יפן הענקית מונה יותר מ-126 מיליון בני אדם, עד כה התגלו בה 870,445 נדבקים ו-15,129 מתושביה מתו מהנגיף – מספרים נמוכים יחסית במונחים של מספר קורבנות לנפש. ביממה האחרונה התגלו ביפן 5,020 נדבקים חדשים, ובהיבט של מספר נדבקים לנפש הנתונים של מדינות כמו ארה"ב ובריטניה חמורים בהרבה.
אלפים הפגינו, אך החופש לא חזר לסידני
בינתיים זן הדלתא של הקורונה ("הווריאנט ההודי") ממשיך לתת את אותותיו גם באוסטרליה: הרשויות בסידני, העיר הגדולה ביותר במדינה, החליטו היום להאריך בחודש את הסגר שהוטל בה לפני חמישה שבועות. הסגר אמור היה להסתיים בעוד יומיים, אבל כעת הוארך תוקף ההגבלות עד 28 באוגוסט. ההתפרצות הנוכחית בסידני החלה באמצע יוני, ונראה שמקורה בנהג הסעות שהסיע צוות של חברת תעופה בינלאומית. מאז שהחלה התגלו בעיר, שבה כ-5 מיליון תושבים, יותר מ-2,500 נדבקים הקשורים להתפרצות הזו.
במסגרת הסגר נקראו תושבי סידני המתגוררים במוקדי ההתפרצות שלא לצאת משכונותיהם. לתושבי העיר מותר לצאת מבתיהם רק לצורך אימוני כושר, לעבודה בתפקידים הנחשבים חיוניים, לקנייה של מצרכי יסוד כמו מוצרי מזון – ולמטרות רפואיות. שוטרים רושמים קנסות למי שמפירים את ההגבלות, וגלדיס ברג'יקליאן, ראש ממשלת מדינת המחוז ניו סאות' וויילס שבה שוכנת סידני, הודיעה היום כי המשטרה תגביר את האכיפה, וקראה לתושבי העיר עצמם לדווח על מי שמפר את ההנחיות. מומחים מזהירים כי ייתכן שסידני תיאלץ להישאר בסגר עוד חודשים.
בשתי מדינות מחוז אחרות באוסטרליה הוסר היום הסגר אחרי שבועות ארוכים – מדינת דרום אוסטרליה ומדינת ויקטוריה, שבה שוכנת העיר מלבורן. ראש ממשלת ויקטוריה, דן אנדרוז, אמר כי מיגור ההתפרצות האחרונה במלבורן – שהייתה קטנה יותר מבסידני – הוא ניצחון שהושג "באמצעות נחישות ועבודה קשה". בסך הכול יצאו הלילה מהסגר כשמונה מיליון אוסטרלים, אבל החשש מהעתיד לבוא עדיין קיים. ג'וני סנדיש, הבעלים של בית קפה במרכז מלבורן, העיד כי בצל הסגרים הוא סובל מקשיים כספיים, וכי בבוקר הראשון שאחרי הסגר תנועת הקונים הייתה איטית מהצפוי: "אנחנו מאבדים הרבה כסף. לא נכנס כסף לעסק, רק יוצא".
אוסטרליה נוקטת למן תחילת המגפה קו תקיף ביותר בניסיון למגר את הנגיף, ובמסגרתו היא סוגרת את גבולותיה ומטילה במהירות סגרים מקומיים ברגע שמתגלות התפרצויות, גם אם קטנות. הודות למדיניות הזו שלה הצליחה אוסטרליה לשמור את מספר הנדבקים והמתים מקורונה בתחומיה נמוך מאוד בהשוואה למדינות מפותחות אחרות: אף שאוכלוסייתה מונה יותר מ-25 מיליון בני אדם, עד כה נמנו בה רק מעט יותר מ-33 אלף נדבקים ו-921 מתים.
עם זאת, רק כ-13% מהאוסטרלים חוסנו עד כה בשל המחסור שם במנות חיסון של פייזר והחשש של אוסטרלים רבים מהחיסון של "אסטרה-זניקה", והשילוב של רמות החיסון הנמוכות הללו עם חזרתו העיקשת של זן דלתא מאלץ אותה להטיל סגרים על עריה, סגרים הגורמים נזק לכלכלה. הסגרים מעוררים אי-נחת בקרב רבים מהתושבים, וביום שבת השתתפו אלפים בהפגנות בסידני, מלבורן וערים אחרות באוסטרליה בקריאה להשיב להם את חירותם.
נסעת למדינה אדומה? אין חו"ל 3 שנים
מחאת אזרחים מוצלחת נרשמה בימים האחרונים באירלנד, שההגבלות בה היו מהקשות ביותר שהטילה מדינה כלשהי באירופה: הממשלה בדבלין החליטה לרכך את ההגבלות שהוטלו על חתונות, בעקבות מחאה ארצית של כלות-לעתיד. כלות כאלה, לבושות בלבן, הפגינו אתמול ליד הפרלמנט האירי, וכלות אחרות הציפו את תחנות הרדיו בשיחות טלפון בשידור חי שבהן מתחו ביקורת על ההגבלות המאיימות לפגוע ביכולתן לחגוג את יומן הגדול.
אירלנד יוצאת בימים אלה מהסגר השלישי והארוך ביותר שחוותה מאז תחילת המגפה, והשבוע היא התירה לפאבים ולמסעדות להכניס אליהן את מי שקיבלו את שתי מנות החיסון ולתת להם שירות מלא. עם זאת סגן ראש הממשלה לאו ורדקר הצהיר בשבוע שעבר כי התוכנית להגדיל באוגוסט ל-100 איש את מספר המשתתפים שיוּתר לארח בחתונות ובקבלות פנים לא תוכל כנראה לצאת לפועל, בשל החשש מזן הדלתא. הצהרתו של ורדקר עוררה זעם בקרב זוגות המצפים לחתונתם – זוגות שחלקם נאלצו לדחות את האירוע כבר פעמיים בתקווה להזמין חברים ובני משפחה רבים יותר.
אתמול הפגינו כמה כלות-לעתיד ברחובות במהלך ישיבת הקבינט השבועית, והן צעדו ממשרד הבריאות אל הפרלמנט כשהן נושאות שלטים עם הכיתוב "לא מבטלים את האהבה". בהמשך אישר הקבינט את ההחלטה לאפשר לזוגות לארח בחתונתם עד 100 איש.
התפרצויות של הנגיף נמשכות גם במדינות ערב. סעודיה הודיעה אתמול כי על אזרחים סעודים שייסעו למדינות המוגדרות על-ידי הרשויות הסעודיות כ"מדינות אדומות" ייאסר עם שובם לצאת מהמדינה בשלוש השנים הבאות. לדבריה, ההחלטה התקבלה אחרי שכמה אזרחים סעודים, שבחודש מאי הותר להם לראשונה מאז מרץ 2020 לנסוע לחו"ל בלי לקבל אישור מוקדם לכך מהשלטונות, הפרו את התקנות. בסעודיה חיים כ-30 מיליון בני אדם, ואתמול נרשמו בה 1,379 נדבקים חדשים בתוך יממה. מאז תחילת המגפה זוהו בה 520,744 נדבקים ו-8,189 מתים מהנגיף.