מפלגת השלטון השמרנית בפולין, שכבר שנים קוראת לגרמניה לשלם פיצויים על החורבן וההרס שחוללו הנאצים בתקופת כיבוש ארצם במלחמת העולם השנייה, קבעה אחר הצהריים (יום ה') כי סכום הפיצויים הזה צריך לעמוד על לפחות 1.3 טריליון דולר. ירוסלב קצ'ינסקי, מנהיג מפלגת "החוק והצדק", חשף דוח שהכינו מומחים מטעם הממשלה, ובו הוגדל למעשה סכום הפיצויים שננקב עד כה ושעמד על 850 מיליארד דולר.
"הסכום שמוצג אומץ על בסיס השיטה השמרנית ביותר, וייתכן שיוגדל", אמר קצ'ינסקי בטקס לציון 83 שנה לפלישת גרמניה הנאצית לפולין, פלישה שסימנה את פתיחתה של מלחמת העולם השנייה. חרף דרישותיה הפומביות של פולין לפיצויים, ממשלתה טרם הגישה בקשה רשמית שכזו לברלין, אבל קצ'ינסקי אמר היום כי לצד הצגת הדוח יינקטו גם צעדים קונקרטיים שמטרתם להביא למימוש הדרישה. "נפנה לגרמניה לשיחות פתוחות על פיצויים", אמר. "זו תהיה דרך ארוכה ולא קלה, אבל יום אחד היא תביא להצלחה".
את הדוח הכינו קבוצה של 30 כלכלנים, היסטוריונים ומומחים אחרים, והם החלו את העבודה עליו עוד ב-2017. הטקס שבו נחשף, ושבו השתתף גם ראש הממשלה מטיאוש מורבייצקי, נערך בטירה המלכותית של ורשה, שנבזזה ונשרפה על ידי הנאצים בתקופת הכיבוש, ונבנתה מחדש לאחר המלחמה. במהלך חמש שנות הכיבוש של פולין נהרגו שישה מיליון מתושביה – מחציתם יהודים שנספו בשואה. ורשה עצמה נחרבה עד היסוד בדיכוי המרד שפרץ בה ב-1944, ושבו נהרגו לפחות 200 אלף פולנים.
ב-1953 הכריזו שליטיה של פולין הקומוניסטית כי הם מוותרים על כל דרישות הפיצוי שלהם מגרמניה, אבל הם עשו זאת תחת לחץ מצדה של ברית המועצות – שרצתה לשחרר את גרמניה המזרחית מתביעות עתידיות שכאלו – והממשלה בוורשה התנערה מאותו ויתור היסטורי. ממשלת גרמניה טרם התייחסה לסכום הפיצוי החדש שבו נקבו בוורשה, אבל בעבר טענה כי שאלת הפיצויים הוסדרה כאשר הועברו לשליטת פולין שטחים שבהם החזיקו הגרמנים לפני מלחמת העולם השנייה.
עמדתה הנוקשה של מפלגת "החוק והצדק" הפולנית, שעלתה לשלטון ב-2015, הביאה למתיחות ביחסים מול ברלין. המתיחות הזו רק החריפה מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה והביקורת שהשמיעה פולין על התלות הגרמנית בגז הרוסי והאיטיות – לפחות בשלביה הראשונים של המלחמה – בנכונותה של ברלין לשלוח סיוע צבאי לקייב.
ההכרזה היום על סכום פיצויים חדש נתפסת מצד מבקרי מפלגת השלטון בפולין כצעד פופוליסטי, שמטרתו לחזק את מעמדה אחרי שאיבדה מעט מהיתרון שממנו היא נהנית בסקרים, בצל ביקורת על האופן שבו היא מנהלת את האינפלציה וההאטה בצמיחה הכלכלית. דונלד טאסק, שעומד בראש מפלגת האופוזיציה המרכזית "הפלטפורמה האזרחית", אמר כי ההכרזה היום של קצ'ינסקי כלל לא קשורה לשאלת הפיצויים. "זה הכול חלק מהקמפיין הפוליטי שמטרתו לבנות מחדש את התמיכה במפלגת השלטון", אמר.