כבר בנחיתה באיסטנבול התמונה התחדדה. המטוס היה כמעט מלא, אבל למעט כמה משפחות בודדות, אף אחד מהישראלים לא נכנס לטורקיה, וכולם ממשיכים ליעדים אחרים. בזמנים אחרים ולא רחוקים, חודש יוני מהווה שיא בתיירות לאחת הערים האהובות על הישראלים, אבל כעת נראה שהם ויתרו עליה כמעט לחלוטין. יותר משבוע לאחר האזהרות הראשונות בדבר פיגוע איראני אפשרי שיכוון נגד תיירים ישראלים, נראה שהעיר התרוקנה מהם כמעט לחלוטין.
הישראלים שהגיעו למרות האזהרות חוששים במיוחד. בשדה התעופה מספרות אם ובתה מרחובות, בזמן שהן ממתינות למזוודות שלהן באחת הטיסות הקודמות שנחתו כאן מהארץ, שהן התלבטו מאוד אם להגיע. "אני חוששת, בוודאי", אומרת האם. "ניסינו לבטל את הטיסה ובמשך ארבעה ימים לא הצלחנו להשיג את חברת התעופה, אז בסוף הגענו". לדבריה, זו לא הייתה החלטה קלה ועד הרגע האחרון הן התלבטו האם להגיע או לא. הן תהיינה כאן עד יום שישי הקרוב. גם בתה מספרת שהן חוששות, ושהן יסתובבו בעיר "בזהירות", אבל החשש ניכר בעיניים של שתיהן, והוא אמיתי. "זו עיר מדהימה", אומרת הבת ומוסיפה: "נשמור על עצמנו וננסה ליהנות עד כמה שאפשר".
בסוף השבוע האחרון רבים מהישראלים ששהו בעיר העדיפו לבלות אותו בחדרים בבית המלון. בשיטוט קצר בלב איסטנבול, כיכר טקסים והרחובות הומי האדם הנשפכים אליה, נראה שאף אחד מהם לא כאן. העברית, שהייתה נשמעת פה עד לאחרונה, כולל בחודש הנוכחי, בכל מקום - נפקדת לחלוטין כעת. הבוקר ברחוב איסתיקלאל, רחוב הקניות העמוס שתיירים בישראל נוהגים לפקוד אותו - לא שומעים עברית כלל. אם הם ישנם, הם שומרים על פרופיל נמוך.
השוטרים וכוחות הביטחון הטורקים דווקא נראים בפריסה רחבה ברחבי העיר, כאשר נוכחות משטרתית כבדה נמצאת כמעט בכל פינת רחוב מרכזית במוקדי התיירות המרכזיים: בכיכר טקסים הוצב נגמ"ש, ובאיסתיקלאל ובגשר גלאטה, המחבר בין העיר העתיקה לשאר חלקי העיר, נרשמה נוכחות משמעותית של שוטרים וניידות.
ברחוב איסתיקלאל מספר מוראט, בעל בית קפה גדול, שבשבוע האחרון הוא רואה ירידה משמעותית במספר הישראלים שמגיעים אליו. "היו פה ישראלים עד לפני שבועיים בערך", הוא אומר. "אבל בשבוע האחרון מגיעים לכאן פחות. איסטנבול בטוחה עבור הישראלים, אין בעיה. אין סיבה לפחד".
איסטנבול מהווה גם מוקד לפרוצדורות אסתטיות, ולאחרונה גם לביצוע בדיקות MRI עבור ישראלים שמעדיפים לא להמתין לבדיקה חודשים ארוכים בארץ. בשנים האחרונות הגיעו לכאן גם אלפי גברים שביקשו לעבור כאן השתלות שיער. גורם שעוסק בתחום סיפר אתמול כי באחד המלונות הפופולריים בו משתכנים התיירים לפני ביצוע ההשתלה - לא נמצא כעת אף ישראלי.
מוקדם יותר אמר ד"ר אדי כהן מאוניברסיטת בר אילן לאולפן ynet כי "ארדואן רוצה לקדם את הכלכלה הטורקית ולא רוצה שתיירים ירצחו על אדמת איסטנבול. האיראנים ממשיכים לקבל מכות אחת אחרי השנייה ויש לחץ אדיר בתוך השלטון האיראני לנקמה מול לעג של האופוזיציה ולחץ ברשתות החברתיות. בטורקיה יש עשרות אנשי דאע"ש, שכירי חרב, מאות אלפי פליטים מובטלים שהאיראנים יכולים לגייס. צריך לעזוב את טורקיה".
אתמול הודיע ראש הממשלה נפתלי בנט כי ביחד עם כוחות הביטחון הטורקים - סוכלו מספר פיגועים שכוונו נגד ישראלים בעיר. "המאמצים המבצעיים יחד עם כוחות הביטחון הטורקים נשאו פרי. בימים האחרונים, במאמץ משותף, סיכלנו מספר צירי פיגוע ונעצרו מספר מחבלים על אדמת טורקיה", אמר בנט והדגיש: "מדובר בכמה פיגועים שונים שנמנעו". לפי שעה, כאמור, הישראלים בוחרים לא להסתכן ולוותר על העיר שהם כל כך אוהבים.