העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" פרסם הבוקר (שלישי) עותק של המסמך המכונן את "ועדת התמיכה הקהילתית לניהול רצועת עזה", אחרי דיונים שקיימו בנושא משלחות של חמאס ופתח בקהיר ביום שבת האחרון. לפי המסמך שגובש, ועדיין טעון את אישורו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, בוועדה יכהנו מומחים מתחומים שונים - שימלאו את תפקיד ניהול הרצועה הן מעזה והן משטחי הרשות הפלסטינית. הוועדה תהיה נתונה גם לפיקוח אמריקני, ומעליה הרשות הפלסטינית ולא חמאס - שמידת מעורבותו או אי-מעורבותו לא נוסחה מפורשות.
המסמך בן שני העמודים כולל הגדרה של הוועדה, הקובעת כי היא תנהל את הרצועה, "ובסמכותה כממשלה פלסטינית ואחראית על כל התחומים (בריאות, כלכלה, חינוך, חקלאות, שירות ומתקנים חיוניים), לרבות עבודת סיוע וטיפול בהשפעות המלחמה והבנייה מחדש". עוד הודגש כי הוועדה "נוצרת בהסכמה לאומית, והיא תממש את תפקידיה בהתאם לתקנות ולחוקים בשטחי המדינה הפלסטינית".
על פי המסמך, הוועדה תורכב מ-15-10 חברים של גורמים פלסטינים מוסמכים "הידועים ביושרם, בניסיונם ובשקיפותם". המבנה הארגוני של הוועדה מורכב מנשיא, סגן, אחראי סיוע, חינוך, בריאות וכלכלה, אחראי ממשל מקומי, אחראי שיקום ואחראי לתקשורת עם רשויות מקומיות וארגונים בינלאומיים. בנוסף, ימונה נציג רשות המעברים, שימלא תפקיד חשוב בכל הנוגע לפתיחת והפעלת מעבר רפיח - שלפני המלחמה נחשב לעורק כלכלי חשוב עבור חמאס והתחמשותו.
במסמך צוינו שישה יסודות להקמת הוועדה, הראשון בהם הוא שמירה על שלמותה הטריטוריאלית של "המדינה הפלסטינית הכבושה בגבולות 1967 (בגדה המערבית, ירושלים ועזה)"; היסוד השני מדגיש את התקשורת בין הממשלה הפלסטינית בגדה לוועדה בעזה; היסוד השלישי קובע כי הוועדה עוקבת אחר המערכת הפוליטית הפלסטינית בגדה המערבית, בעזה ובירושלים, וכי הקמתה אינה מביאה להפרדה של עזה מיתר השטחים הפלסטיניים; לפי היסוד הרביעי, הקמת הוועדה תתחשב בבחירת גורמים לאומיים פלסטיניים עצמאיים, המוסמכים ובעלי ההכשרה לביצוע משימותיה; היסוד החמישי קובע כי על הוועדה לנהל את כל הרשויות המקומיות ברצועה, לתאם עימן, ולהפיק מהם תועלת באופן שמשרת את האזרח הפלסטיני.
הוועדה תמשיך, בהתאם ליסוד השישי במסמך, לבצע את עבודתה ברצועה עד ל"הסרת הסיבות שהובילו להקמתה, קיום בחירות כלליות או לאימוץ נוסחה אחרת מוסכמת". לכך, צוין, נדרשת "הסכמה לאומית" וגם החלטתו של יו"ר הרשות הפלסטינית, שמכונה "הנשיא".
חרף מה שנראה כהסכם בהתהוות, הקמת הוועדה עדיין טעונה את הסכמתו של יו"ר הרשות אבו מאזן - שמצידו מתנה לפי שעה את תמיכתו בכך שחמאס יכיר באש"ף כנציג הלאומי של העם הפלסטיני. ככל שיאשר את העקרונות, הוא יוציא "צו נשיאותי" שיאשרר אותם. בפתח אמרו ששלושת הנציגים של התנועה שהשתתפו בשיחות צריכים להביא את המסמך לדיון ואישור בוועדה המרכזית של אש"ף. ברשות לא מאמינים לחמאס, ובין הצדדים קיימות מחלוקות רבות. בפתח ינסו להבין איפה ה"קאץ'", ואם הוא טמון בדמויות שחמאס ירצה לראות בתוך הוועדה.
גורמים ישראלים שמעורים בנושא אמרו ל-ynet כי "ההסכמות הללו לא קשורות לישראל, שלא מסכימה לטווח הארוך לשום אפשרות שבה יש חמאס מאחורי הקלעים. הדבר הכי מנותק הוא שבמסמך הם מדברים על הרשות הפלסטינית, שישראל הבהירה שאין סיכוי שהיא זו שתהיה במקום חמאס. הרי לא קיבלנו את העסקה הסעודית בגלל עניין הרשות הפלסטינית, והאמריקנים יודעים את זה. לכן זה נראה מצוץ מהאצבע, ויותר קשור לשיחות של חמאס במצרים מאשר למציאות".
בכל מקרה, וככל שאכן תקום ועדה כזו, מדובר בשינוי משמעותי בעמדת חמאס, שעד כה לא הסכים להקמת ועדה במעורבות בינלאומית שתפקיע ממנו הלכה למעשה את השליטה ברצועת עזה. ארגון הטרור מתאים עצמו למעשה למתווה ההסדרה בלבנון, ומסכים גם לפיקוח חיצוני על רצועת עזה. מדובר בחלק משמעותי מהיוזמה המצרית להתנעת המשא ומתן על עסקת החטופים והפסקת האש שתביא לסיום המלחמה, בדרך שמנסה להתאים לדרישה הישראלית שארגון הטרור לא יהיה עוד חלק מהממשל ברצועה.
עם זאת, ארגון הטרור - שפועל כיום ברחבי רצועת עזה במתווה של ארגון גרילה, ועדיין מצליח לגרום לאבדות בקרב כוחות צה"ל - לא צפוי מן הסתם להיעלם לחלוטין כתוצאה מהקמת הוועדה, ולכן ישראל צפויה להמשיך ולדרוש חופש פעולה ביטחוני מלא ברצועה.
"סבירות גבוהה להסכם לפני כניסת טראמפ"
בתוך כך, בדיווח נוסף של "אל-ערבי אל-ג'דיד" נכתב היום על רקע השיחות בקהיר כי ההערכות המצריות מצביעות על "סבירות גבוהה להגיע להסכם שיעצור את המלחמה בעזה לפני כניסת נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ", ב-20 בינואר.
לעיתון נודע כי למצרים יש "ערבות אמריקנית" לסיום העניינים הקשורים להקמת ועדת הממשל של עזה, כדי להתקדם בנושא ההסכם ברצועה, בדומה למה שהיה לאחרונה בלבנון והוביל בסופו של דבר להסכם הפסקת אש. כמו כן, נכתב כי לפי מקורות מצריים חמאס "סיפק הקלות" ולמעשה התגמש בנוגע לדרישתו לנסיגה הישראלית מעזה. לפי הדיווח, בהתאם ל"הקלות", הנסיגה עשויה להיות ארוכה מכל תרחיש שהועלה בתקופה האחרונה.
במקביל, בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, נכתב כי למרות ההתקדמות שהושגה במשא ומתן בין קהיר לחמאס בכל הנוגע להפוגה זמנית ברצועה, יש עדיין נקודות לא פתורות, בעיקר בסוגיית האסירים הפלסטינים שישוחררו במסגרת הסכם. עוד נטען בדיווח כי "משלחת ישראלית צפויה להגיע לקהיר בימים הקרובים לדיונים נוספים, שיעסקו בימים הראשונים של ההפוגה". לפי גורם מצרי ששוחח עם העיתון, מצרים מצפה לפריצת דרך בעתיד הקרוב, אך נטען כי "לישראל עלולות להיות הפתעות".
עוד נכתב כי קהיר מקווה לחדש במהירות את פעילות מעבר רפיח בתיאום עם ארה"ב, וכי ההצהרה אתמול של שר החוץ המצרי, בדר עבד אל-עאטי, שבה התייחס לנסיגת ישראל מפילדלפי, מגיעה "כחלק מלחץ פוליטי שיימשך על תל אביב" בנושא.