שמונה חודשים אחרי שעבר בקריאה טרומית, עוצמה יהודית החזירה הבוקר (יום שני) את חוק עונש מוות למחבלים לשולחן - ועוררה סערה. הדיון בחוק התקיים בוועדה לביטחון לאומי בראשות ח"כ צביקה פוגל, בנוכחות השר איתמר בן גביר, במטרה להכין את החוק לקריאה ראשונה, אך בני משפחות החטופים התחננו לעצור - מחשש לסכנה לחיי קרוביהם. אחרי מהומה שכללה ויכוחים, צעקות ועימותים, הודיעו בליכוד שאין כל כוונה לקדם את החוק כעת - ולמעשה הדיון כולו היה מיותר.
גיל דיקמן, קרוב משפחה של כרמל וירדן גת שנחטפו לעזה מבארי, ביקש בדמעות בתחילת הדיון מחברי הוועדה להוריד את הצעת החוק מסדר היום. הוא פנה לשר בן גביר ואמר לו: "פניתי אלייך כבר בשבוע שעבר והתחננתי שתעצור, שלא תעשה הון משום סוג עלינו ועל הסבל שלנו עכשיו. לא צריך לקיים עכשיו דיבורים על עונש מוות, כשהחיים של היקירים שלנו על הכף וחרב מונחת על צווארם. אתם לא מבינים מה זה עושה לנו. אני הצטרפתי בבת אחת גם למשפחות השכולות וגם החטופות".
ירדן גונן, אחות של רומי גונן שנחטפה לעזה, ביקרה את עיתוי הדיון על הצעת החוק וההתעלמות ומהשפעתו על מצב החטופים שנמצאים בשבי חמאס. "אני המומה שלא שמים לב שהצעת החוק נוגדת באופן מוחלט את שחרור החטופים בריאים ושלמים. אנחנו מתמודדים מול מפלצות, לא מול מישהו שיש לו שכל ישר".
גונן שאלה את חברי הוועדה: "למה אתם נותנים להם כלי לידיים לתלות את אהובינו בעזה ולעשות מזה מופע ראווה? אנחנו מתעסקים בעונש מוות כשיש אנשים חיים בפנים? מספיק יש לחימה מטורפת, החיילים שלנו מסכנים את עצמם, אין לזה מקום עכשיו". היא פנתה לח"כ לימור סון הר מלך, ואמרה לה: "אל תשימי את הדם של אחותי על הידיים שלך אחרי שאמרת לי שהחיים של החטופים חשובים יותר".
אודי גורן, בן דוד של טל חיימי מניר יצחק שנחטף לעזה, שאל את חברי הוועדה אם אלו היו קרובי המשפחה שלהם בשבי, הם עדיין היו חושבים שהחוק תורם להחזרתם. "אתם הופכים אותם לשהידים, לקדושים, לאנשים שיתלו את הפוסטרים שלהם ברחובות. הם יהפכו למודל לחיקוי". גורן תהה: "האם זה יתרום לביטחון הלאומי או שעדיף שתשאלו את אנשי העוטף מה אתם יכולים לעשות כדי לשפר את הביטחון של האנשים שלהם אתם צריכים לדאוג? תבחרו בחיים שלנו לפני המוות של אויבנו".
עימות מילולי פרץ בוועדה במהלך דבריו של השר בן גביר, שפנה לבני משפחות החטופים היושבים בוועדה, ואמר להם: "כשאני עובר ממקום למקום ומחלק נשקים אני גם חושב על הילדים שלי ועל הילדים שלכם. אבל החמאס לא חיכה לעונש מוות למחבלים, הם הלכו לרצוח, להתעלל ולפגוע, לאנוס, בלי עונש מוות. אני אומר את זה עם כל האהבה והערכה אליכם, התפיסה שלי היא הפוכה משלכם. אני חושב שדווקא התמרון שאנחנו עושים כרגע מקדם את האפשרות של החזרת האהובים שלכם". אחת מבנות המשפחה של החטופים ענתה לו: "בארונות".
באולם הוועדה פרץ דיון קולני בין חברי הכנסת. ח"כ גלעד קריב קטע את דבריו של בן גביר וטען: "את הדיון הזה לא צריך לקדם כל עוד יש חטופים, אתם מסכנים אותם כדי לקדם עמדה פוליטית. לא צריך לדון בחוק שנוגע לסיטואציה של החטופים. אתה עושה פה פוליטיקה". ח"כ אפרת רייטן צעקה על השר בן גביר: "הממשלה שלך נגד החוק, מה אתה עושה את הדיון הזה, אתה מסכן את החיים שלהם". ח"כ עודד פורר קרא: "מה אתה עושה פה, זה דיון עקר". ח"כ מיכל וולדיגר פנתה לח"כ רייטן: "את עושה פופוליזם עלוב", וזו צעקה לעברה: "את עלובה". ח"כ סון הר מלך טענה: "הדם של 1,200 הנרצחים על הידיים של מי ששחרר את סינוואר", ופנתה לגיל דיקמן וכינתה אותו "חצוף" - אחרי שנכנס לדבריו של השר בן גביר.
אדווה אדר, נכדתה של יפה בת ה-85 שתועדה בעזה, צעקה על הח"כים: "תפסיקו להתווכח כמו ילדים בגן. אתם לא מקשיבים ולא מכבדים את המשפחות שלנו! אתם לא מכבדים את 1,400 האנשים שנרצחו! את האנשים ששרדו את התופת".
חן אביגדורי, שבתו נעם ואשתו שרון נחטפו לרצועת עזה, חיזק את דבריה: "תפסיקו לדבר על להרוג ערבים, תדברו על להציל יהודים!" ח"כ אלמוג כהן התפרץ לעברו: "אין לכם מנדט על הכאב, גם אנחנו קברנו 50 חברים, אם אתם רוצים להקשיב תדברו. גם חבר שלי חטוף בעזה, אתם רוצים להגיע לדיון אפקטיבי, אל תלכו שולל אחרי פוליטיקאים קטנים ואל תגידו 'רוצים להרוג ערבים', מי שהרג אותנו בשבת זה לא אנחנו, זה הם".
השר בן גביר הציג את עמדתו בדיון וטען כי "ישנם רגעים מכוננים בהיסטוריה, שבהם גם המתנגדים לעונש מוות נזכרים מי האויבים שלנו. יש הסכמה וקונצנזוס שמי שעשה את הזוועות הללו דמו בראשו, הוא צריך לשלם מחיר לא בגלל נקמה או אפילו בגלל גמול, עונש מוות מחויב כדי שלא יחזרו עוד אירועים כמו שראינו". גיל דיקמן פנה אליו: "בגלל שאתה רוצה עונש מוות למחבלים תהיה מוכן שהפסיכופטים ישתמשו בזה בשביל לפגוע בחטופים? הדם שלהם על הידיים שלך ושל כולכם". בן גביר השיב לו: "הסיכוי להחזיר את הילדה שלך הביתה יגדל אם יהיה עונש מוות". דיקמן השיב לו: "אם זה לא קורה אתה מתפטר? זה אחריות שלך".
משפחות החטופים חזרו על דרישתם לעצור את הדיון, וצעקו יחד: "כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו". ח"כ מירב בן ארי תמכה בקריאתם וביקשה מפוגל: "הייתי יו"ר הוועדה כמוך, אם הייתי יושבת בכיסא הזה ומשפחה אחת הייתה אומרת לי שזה מסכן את חיי קרוביה, הייתי סוגרת את דיון. זו האחריות שלך. אני מתביישת". ח"כ פוגל השיב לבן ארי כי אכן יש לה במה להתבייש: "כי כל מה שעשית, את וחברים שלך הביא למצב הזה".
ח"כ סון הר מלך, שיזמה את הצעת החוק, ניסתה להסביר מה הם המניעים שלה. "ניסיתי להעביר את החוק במושב הקודם, יש לי כאב מאוד גדול על המצב. אבל אני הייתי ברוע הזה גם לפני 20 שנה, כשבעלי נרצח מול עיניי, כשאני יודעת מה הם מסוגלים לעשות, כשנפצעתי בשטח עם בטן של חודש שישי וילדתי תינוקת פגה. אני יודעת מה זה אובדן ואיך זה מרגיש", אמרה.
היא סיפרה: "מפקד החולייה שרצחה את בעלי ופצעה חיילים באורח קשה, נשלח לשבעה מאסרי עולם ונתן נאום. הוא אמר: 'אתם אומה חלשה, אנחנו אומה חזקה, נחטוף חיילים עד שאחרון האסירים יושב. אני יודע שאני עומד להשתחרר'. והוא צדק", סיכמה סון הר מלך, "הוא שוחרר בעסקת שליט, שבה שוחרר גם סינוואר".
יו"ר הקואליציה אופיר כץ מסר הודעה במקביל לדיון וביקש להבהיר כי הוא לא הכרחי: "הצעת חוק עונש מוות למחבלים לא תעלה להצבעה במליאה לפני דיון ואישור בקבינט הבטחוני".
יו"ר הוועדה פוגל ציין בפתח הדיון כי במדינת ישראל קיים חוק עונש מוות שנעשה בו שימוש רק פעם אחת. "כל אחד מהמחבלים הוא אייכמן", טען. "אנחנו לא יכולים להחזיק בבתי הכלא שלנו מחבלים שמבחינתם לרצוח ילד ולהתעלל באישה בהיריון זה חלק מהלקסיקון, אנחנו לא צריכים להכיל את המפלצות האלו ולגדל אותן. המפלצת הזו מנסה להפעיל כל לחץ כדי למנוע מאיתנו לחוקק את החוק, גם על משפחות החטופים".
לדברי פוגל, "המטרות של המבצע הוגדרו - השמדת החמאס ושחרור החטופים, אין עדיפות המטרות הולכות יד ביד, ואני מאמין שניתן לקיים את שתיהן. אני לא אשאיר אפילו מחבל אחד שיוכל לספר את מאורעות 7 באוקטובר, גם לא בכלא. זו המשימה שלי ולכן החלטתי לקיים את הדיון. אני לא מסתכל על החוק בהיבטים של הרתעה, אלא של גמול ועתיד. אין הבדל מבחינתי בין חמאס לנאצים". פוגל ציין כי היה רוצה לראות את החטופים שבים הביתה, "אבל זה לא עומד בסתירה. מדינת ישראל חייבת לעמוד על זכותה להגן על עצמה וזה מה שאני עושה היום בדיון הזה".
במהלך הדיון, כתב שר החינוך יואב קיש בחשבון ה-X שלו (טוויטר לשעבר): "חוק עונש מוות למחבלים לא יעבור עכשיו. זה ברור לכולם. התמונות היום מהכנסת הן מיותרות, פוגעות במאמץ המלחמתי ובעיקר פוגעות במשפחות החטופים שנמצאות בשעה הכי קשה שלהן. תחדלו מהעיסוק בפוליטיקה קטנה".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס גם הוא לדיון ברשת החברתית, וכתב: "משפחות החטופים זועקות את כאבן ואת כאבה של מדינה שלמה. אין גבול לאטימות ולחוסר הבושה של חברי קואליציית המחדל שמטיפים מוסר למשפחות. מה שעשה היום אלמוג כהן יזכר לדיראון עולם. הוא צריך להתבייש בעצמו".
ח"כ כהן ענה ללפיד, ומסר: "פוליטיקאי שאינו יודע איך מחזיקים נשק - מנצל בציניות את המצב כדי לנסות להוציא רווח פוליטי. יאיר, ידוע לך מה היה חלקי באותה שבת שחורה. קברתי כמעט 50 חברים שהיו מוטלים לידי יותר מ-24 שעות. לחמתי יחד עם חבריי השוטרים תוך סכנת חיים ממשית. אני חי את הטראומה כל דקה וכל לילה. הרגישות שלי למשפחות החטופים היא תמיד בראש סדר העדיפויות, אך כשנאמר המשפט 'הרגתם מספיק ערבים' הגבתי בצורה עניינית. אל תטיף לי מוסר".
מטה משפחות החטופים מסר כי הוא מתנגד לקיום הדיון בכנסת בנושא עונש מוות למחבלים. "עונש המוות הוא נושא רגיש שצריך להיות נדון תחילה בדיונים סגורים בפורומים מקצועיים. ממילא, הטלת עונש מוות אפשרית גם כיום ואינה מצריכה תיקוני חקיקה", נמסר מהמטה. "בנסיבות אלה, לדיון היום לא יכולות להיות השלכות מעשיות. קיומו בעיתוי הזה מסכן את חיי יקירינו מעבר לסיכון הקיים ממילא וזאת מבלי שהדבר מקדם תכלית ציבורית כלשהי. לכן ההחלטה לקיימו אינה עניינית. הבאנו את עמדתנו בפני יו"ר הוועדה אך הדבר לא הביא לביטול הדיון".
במטה התייחסו גם להתנהגות חברי הוועדה וציינו כי "ישנם חברי כנסת מופקרים שמעדיפים לסכן חיי אדם ולעסוק בפוליטיקה צינית על גבן וכאבן של המשפחות החרדות לגורל יקיריהם. הצעקות של ח"כ אלמוג כהן על משפחות החטופים הן חציית כל הקווים האדומים. עצוב מאוד שבמקום לפעול להחזרתם הביתה, ישנם חברי כנסת מופקרים שמעדיפים לסכן חיי אדם ולעסוק בפוליטיקה צינית על גבן וכאבן של המשפחות החרדות לגורל יקיריהם".
בעקבות המורכבות של העברת החוק, נדרש - בנוסף לדיונים בכנסת - גם כינוס של הקבינט הביטחוני בעניין, ודיון מעמיק שטרם נקבע אצל המועצה לביטחון לאומי.
החוק, כאמור, עבר בכנסת בקריאה טרומית בחודש מרץ, אך מאז נעצר הליך החקיקה שלו. אחרי הטבח ב-7 באוקטובר, שבמהלכו מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי רצחו יותר מאלף אזרחים, החליטו בכנסת ללכת עם החוק עד הסוף - והוא צפוי לקבל תמיכה גם מח"כים באופוזיציה ובמחנה הממלכתי שהצטרפה לממשלת חירום.
כידוע, בבתי הכלא בישראל ישנם מאות מחבלים שנתפסו בחיים אחרי שלקחו חלק במעשי הזוועות בדרום, וההליך המשפטי נגדם טרם החל. המשטרה, בין השאר, אוספת נגדם ראיות גם על ביצוע מעשי אונס, לצד מעשי הרצח הנפשעים.
לפי הצעת החוק, "הגורם בכוונה או באדישות למותו של אזרח ישראל כשהמעשה נעשה מתוך מניע של גזענות או עוינות כלפי ציבור ומתוך מטרה לפגוע במדינת ישראל ובתקומת העם היהודי - דינו מיתה". בנוסח הקיים, אין פירוט לאיך יתבצע עונש המוות - ובכל מקרה נוסח החוק צפוי לעבור שינויים רבים אם אכן יאושר בסופו של דבר.
לקראת הדיון אמר הבוקר בן גביר כי "עונש מוות הוא הדבר הראוי והמוסרי ביותר שמחבלי חמאס-דאעש צריכים לקבל. דווקא בימים אלו אין יותר חיוני, הגיוני וטבעי מלהעביר את החוק הזה, קודם כל בשביל הנרצחים והנופלים ולא פחות מכך, בכדי שלא יהיו יותר חטופים. מצופה מכל קצוות המשכן, קואליציה והאופוזיציה יחד - לתמוך בחוק החשוב הזה".