20 אלף מתפללים הגיעו אתמול (שישי) למסגד אל-אקצא בירושלים, ולצד צעירים שטענו כי לא הוכנסו - היו גם כאלו שסיפרו כי הם אופטימיים ומקווים שהרמדאן - שיחל מחר - יעבור בשלום. ברקע, הודעת ראש הממשלה כי החליט לקבל את המלצת צה"ל ושב"כ, ולא להטיל הגבלות משמעותיות על כניסת מתפללים, והודעת המשטרה על השלמת היערכות עם אלפי שוטרים.
מחמוד סרסור, תושב כפר קאסם, סיפר שכניסתו למתחם נמנעה. לדבריו, "הממשלה הזו משקרת. היא ממשיכה להטיל הגבלות כאילו המתפללים אחראים על הפולחן. אלו שיטות לא צודקות ומעוררות שנאה, שיטות גזעניות של ענישה קולקטיבית. היום המשטרה מנעה ממני להיכנס ללא סיבה. לא משנה מה יעשו - נבוא לאל-אקצא. אף אחד לא יעשה לנו טובה".
תושב מזרח ירושלים אמר כי "אנחנו אופטימיים לגבי הטוב. אנחנו מתפללים לאלוהים כדי שייתן לנו ברכה, נחמה, שלום וביטחון ברמדאן. לצערי יש עדיין מתפללים שלא מכניסים אותם. אנחנו מגיעים לאל-אקצא כדי להתפלל ורוצים שלווה ושלום".
סעיד מחאמיד, תושב אום אל-פחם, שהגיע אתמול להתפלל במתחם, טען כי "המשטרה מחפשת אווירה מתוחה, היא מתנהגת בפרובוקציה. חייבים להפסיק את המעשים הללו ולכבד את המתפללים ואת הרמדאן", אמר.
במשטרה ציינו כי זהו הרמדאן הכי מתוח ומאתגר שהארגון התכונן אליו, וכי ישנה היערכות במלוא הכוחות הגלויים והמודיעיניים, בשילוב השב"כ, כדי למנוע הפרות סדר ואיבוד שליטה. בצל המלחמה בעזה ובגבול הצפון, המשטרה פרוסה בכוחות של אלפי שוטרים רק בבירה, ועוד אלפים רבים בכל רחבי הארץ - ובפרט בערים המעורבות. בארגון נערכים לכ-100 אלף מוסלמים שיעלו להתפלל באל-אקצא, המקום הנפיץ ביותר, שבו כל ניצוץ עלול להבעיר את השטח, כשתפילות יום השישי יכולות להגיע למספר גבוה יותר של משתתפים.
לפי גורם במשטרה, "לצד ההיערכות הביטחונית בתקופה הרגישה בצל המלחמה בעזה, והרצון של חמאס להבעיר את ירושלים ויהודה ושומרון באמצעות הר הבית, יש היערכות בהיבט הבטיחותי של תנועת עשרות אלפי מתפללים בזמן נתון דרך סמטאות העיר העתיקה והשערים הצרים - ועד ליציאה מהשער שסביב החומה. רק השבוע פורסמו מסקנות דוח ועדת מירון, ויש חשש גדול מאירוע דומה. אסון מירון נמצא כתמרור אזהרה גדול מולנו בכל היערכות לתפילות, ובפרט לתפילות יום השישי".
תושב הנגב, עבד א-ראחים, טען כי "הפוליטיקאים מדברים על החשש שלהם מהפגנות אלימות כדי לתאר את הערבים כבעלי תכונות שליליות. הם מסיתים. הנוכחות בחודש הרמדאן תהיה גדולה. פגיעה במתפללים עלולה להוביל לתגובות נזעמות".
גם נשים הגיעו להתפלל במסגד. אחת מהן טענה: "הם רוצים אלימות ברמדאן - אבל זה לא יקרה. המשטרה והשב"כ צריכים להבין את המחשבות שלנו ולחשוב מה יהיה הצעדים בהתאם למצב והאווירה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מדובר בכותרת מביכה וחסרת אחריות וצר לנו שהאתר נגרר לפרובוקציות ומנסה לחמם את השטח. בפועל, מאז פרוץ המלחמה, במשך חמישה חודשים גזרת הר הבית שקטה בזכות פעילות המשטרה, והתפילות מתקיימות במקום כסדרם. במהלך החודשים האחרונים הגיעו מתפללים רבים לתפילות הר הבית מכל רחבי הארץ בימי השישי, ונכנסו להר לאחר בידוק ביטחוני מוגבר שמתבצע ומחויב המציאות בתקופה זו, לצד מניעת חריגים. גם אתמול בצהריים הגיעו אלפים להר הבית להתפלל. מבוגרים וצעירים, נשים וגברים. משטרת ישראל תמשיך לאפשר את תפילות המוסלמים בהר הבית תוך איזון בין חופש הפולחן לצרכי הביטחון".