איש תנועת הגרילה לשעבר גוסטבו פטרו ניצח לפנות בוקר (שני) בבחירות לנשיאות קולומביה, והפך לאיש השמאל הראשון בתולדות המדינה שעולה לשלטון. מהתוצאות שפורסמו הלילה עולה כי פטרו השיג 50.48% מהקולות בסיבוב השני והמכריע שנערך אתמול, ואילו יריבו, איל הנדל"ן המיליונר רודולפו הרננדס, שנחשב לאאוט-סיידר בזירה הפוליטית, השיג 47.26%. התוצאה מדגישה את המיאוס שחש העם הקולומביאני כלפי הפוליטיקאים מהממסד שהנהיגו את ארצו במשך שנים.
ניצחונו של פטרו הלילה הושג במסגרת ניסיונו השלישי להיבחר לנשיא, והוא בא בשעה שקולומביה מתמודדת עם החרפה בחוסר השוויון, עם אינפלציה ועם אלימות גואה. בסיבוב הראשון של הבחירות, בחודש שעבר, הענישו הבוחרים את מועמדי המרכז והימין, והעלו לסיבוב השני והמכריע את פטרו והרננדס, שניהם מועמדים שנחשבים למי שאינם חלק מהממסד הפוליטי.
קולומביה היא המדינה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית מבחינת גודל האוכלוסייה, וההישג של פטרו, בן 62 ואב לחמישה, הוא יותר מאשר רק ניצחון על הרננדס: הוא שם קץ ליחס הסטיגמתי שהודבק במשך שנים לשמאל בקולומביה, שם הוא נקשר מבחינת רבים בעיקר למלחמה האלימה בין כוחות הביטחון הממשלתיים לבין ארגוני המורדים, שנמשכה כחצי מאה.
הנשיא הנבחר עצמו השתייך כאמור בעבר למחנה המורדים, כשהיה חבר בתנועת M-19, שבינתיים פורקה. בעבר נכלא בגין פעילותו בתנועה, אבל בהמשך קיבל חנינה. פטרו עצמו לא היה לוחם, אבל תנועתו M-19 כן השתמשה באלימות, וב-1985 הייתה מעורבת בחטיפתם של שופטים, אירוע אלים שסביבו נהרגו קרוב ל-100 בני אדם. פטרו טוען כי אחרי שנעצר עונה על-ידי הצבא, ובכוחות הביטחון של קולומביה יש החוששים כעת מהרפורמות שהוא מתכנן לערוך בשורותיהם.
הלילה, בנאום הניצחון שלו, שלח פטרו מסר פייסני לכמה ממבקריו החריפים ביותר, ואמר שיקדם בברכה בארמון הנשיאות את כל אנשי האופוזיציה כדי לדון בבעיותיה של קולומביה. "בממשלה הזו לעולם לא תהיה רדיפה פוליטית או משפטית – רק דיאלוג", אמר. סגנית הנשיא תהיה פרנסיה מרקס בת ה-40, עורכת דין ופעילה למען איכות הסביבה, שההתנגדות שלה לכרייה בלתי חוקית גררה איומים עליה וגם התקפה אלימה באמצעות רימון ב-2019. מרקס, אם חד-הורית ועקרת בית לשעבר, תהיה האישה השחורה הראשונה בתפקיד.
היריב רודולפו הרננדס, שאת הקמפיין שלו ביסס על ההבטחה להילחם בשחיתות, הודה הלילה בהפסד. "אני מקבל את התוצאה, כפי שצריך להיות אם אנחנו רוצים שהמוסדות שלנו יהיו חזקים", אמר. "אני באמת מקווה שההחלטה הזו תועיל לכולם".
התומכים רקדו בגשם, המתנגדים: "שלא יביא קומוניזם"
ההישג של פטרו הלילה הוא האחרון בשורת הישגים לשמאל הפוליטי באמריקני הלטינית, הישגים שנולדו מתוך הרצון של הבוחרים באזור לשינוי. צ'ילה, פרו והונדורס בחרו כולן נשיאים מהשמאל ב-2021, ובברזיל הנשיא לשעבר לואיז אינסיו לולה דה סילבה מוביל בפער גדול בסקרים לקראת הבחירות שייערכו שם בהמשך השנה. עם זאת, התוצאות הן סיבה לדאגה עבור מצביעים שהדוגמה הכי מוכרת להם לממשלת שמאל היא זו של ונצואלה השכנה, שכלכלתה קרסה בשנים האחרונות.
"אנחנו מקווים שמר פטרו יקיים את מה שהבטיח במצע הבחירות שלו – שהוא יוביל את המדינה הזו לשגשוג, שאנחנו כל כך זקוקים לו, ושהוא ישים סוף לשחיתות", אמרה קרין ארדילה גרסיה, תומכת של הרננדס. "שהוא לא יוביל לקומוניזם, לסוציאליזם, למלחמה שבה ימשיכו להרוג אותנו בקולומביה. שהוא לא יהפוך אותנו לעוד ונצואלה, קובה, ארגנטינה או צ'ילה".
במצע הבחירות שלו הציע פטרו רפורמות שאפתניות בתחומי הפנסיה, המיסים, הבריאות והחקלאות, וכן שינויים באופן שבו קולומביה נלחמת בקרטלי הסמים ובארגונים מזוינים אחרים. כמה מהצעותיו, במיוחד האיסור על מיזמי נפט חדשים, מדאיגים את המשקעים. פטרו גם מעוניין בחידוש היחסים עם ונצואלה, שנותקו בשנת 2019, והוא רוצה לחולל שינוי ביחסים עם ארה"ב, כך שיתמקדו פחות במלחמה בסמים ויותר במאבק בשינויי האקלים. במסגרת השינוי הוא רוצה לנהל עם וושינגטון משא ומתן מחודש על הסכם סחר חופשי.
במהלך הקמפיין הבטיח פטרו לשתף פעולה באופן מלא עם הסכם השלום שנחתם ב-2016 בין ממשלת קולומביה למחתרת FARC, ולחתור לשיחות שלום עם ארגון הגרילה ELN שעדיין פעיל בקולומביה.
כך או כך, פטרו יצטרך לעבוד קשה מאוד כדי לקיים את הבטחותיו לרפורמות, משום שאין לו רוב בקונגרס, הנחוץ מאוד לקידום המדיניות שלו. "לאנשים שתומכים בו יש תקוות גדולות מאוד, וסביר להניח שהם יתאכזבו די מהר, כשהוא לא יוכל לשנות דברים מיד", אמר הלילה אדם איזקסון, מומחה לענייני קולומביה ממכון וושינגטון לחקר אמריקה הלטינית.
אלפי תושבים יצאו הלילה לחגוג את ניצחונו של פטרו ברחובות בוגוטה, וחלקם רקדו בלי הפסקה תחת הגשם השוטף. אלחנדרו פוררו בן ה-40, מובטל המרותק לכיסא גלגלים, פרץ בבכי כשהתוצאות הגיעו. "סוף סוף, תודה לאל. אני יודע שהוא יהיה נשיא טוב ושהוא יעזור לַפּחות-פריבילגים מבינינו. הולך להיות שינוי לטובה". כמה ראשי מדינות כבר בירכו הלילה את פטרו, וגם נשיא קולומביה לשעבר אלברו אוריבה, מבקרו החריף שנותר דמות מרכזית למדי בפוליטיקה הקולומביאנית, עשה זאת.