ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לקדם בכל הכוח את הצעת החוק שתאסור על ועדת חקירה ממלכתית לאסון 7 באוקטובר. כעת, אחרי שחבר הכנסת בועז ביסמוט סירב להגיש את ההצעה, שמעוררת התנגדות גם בליכוד, מצאה לשכת ראש הממשלה ח"כ שיסכים - אריאל קלנר.
אייל אשל מגיב לפרסום, היום בוועדה. "כולנו בתוך הביצה הזאת ומדממים פה למוות"
(צילום: ערוץ כנסת )

2 צפייה בגלריה
אריאל קלנר במליאת הכנסת
אריאל קלנר במליאת הכנסת
ח"כ אריאל קלנר
(צילום: אלכס קולומויסקי )
אחד הקריטריונים למציאת הח"כ שישים את ההצעה על השולחן היה מי שאינו מכהן תחת החוק נורבגי, בשל העובדה שאם מסיבה כלשהי יצטרך להיפלט מהכנסת - ההצעה תיגנז יחד איתו. אחרי ימים של דיונים, הוחלט כי קלנר, מקום 34 ברשימה שתחילה נכנס לכנסת בעקבות התפטרות השר חיים כץ - ובהמשך הפך לח"כ מן המניין - יגיש את ההצעה. הוא צפוי לעשות זאת כבר השבוע.
הצעת החוק מעוררת התנגדות עזה באופוזיציה, שכבר הודיעה שלא תשתף איתה פעולה. ואולם, בלשכת ראש הממשלה מתעלמים לפי שעה מהביקורת וממשיכים לקדם אותה.
לפי ההצעה, במקום ועדת חקירה ממלכתית תיקבע ועדה במינוי פוליטי - חרף החשש הכבד שוועדה שפועלת "מטעם" לא תחקור באופן רציני את המחדל. תחילה פנו בסביבת ראש הממשלה לח"כ ביסמוט, שהביע הסכמה, אך לאחר המהומה הציבורית שהתעוררה - סירב.

"בריחה מהאמת"

ארגון "מועצת אוקטובר", שייסדו משפחות שכולות, משפחות חטופים ואנשי מילואים כדי להפעיל לחץ להקמת ועדת חקירה ממלכתית, מסר כי "במשך שבועות ארוכים לא נמצא אף ח"כ שיסכים להגיש את הצעת החוק להקמת ועדת חקירה פוליטית, ועדת טיוח, לחקר האסון הגדול ביותר שידע העם היהודי. הבוקר פורסם שחבר הכנסת אריאל קלנר עתיד להגיש הצעת חוק שתמנע את חקר האמת.
"אנו מכריזים בקול חד וברור: אנחנו המשפחות, שאיבדנו את היקר לנו מכל בבוקר השבעה באוקטובר, לא ניתן לזה לקרות. נצא למאבק כנגד טיוח האמת ולא נאפשר הקמת ועדת חקירה שאיננה ממלכתית כלשונה בחוק. קול יקירינו זועק מן האדמה. הם כבר לא יכולים לזעוק, אנחנו נזעק עבורם כדי שמותם לא יהיה לשווא".
2 צפייה בגלריה
אייל אשל אביה של רוני ז״ל התצפיתנית
אייל אשל אביה של רוני ז״ל התצפיתנית
"מה זו מכבסת המילים הזו?". אייל, אביה של רוני אשל
(צילום: יאיר שגיא )
אייל אשל, שבתו התצפיתנית רוני אשל נפלה ב-7 באוקטובר במוצב נחל עוז, התייחס לפרסום בוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת, ואמר: "קראתי ב-ynet שקלנר נבחר - אין לי את המילים אפילו להמשיך את המשפט האיום והנורא הזה - להציג את את ועדת החקירה הפוליטית. מה זו המכבסת מילים הזו? אנחנו כולנו בתוך הביצה הזאת ומדממים פה למוות.
"אנחנו מדינה שסועה מלא על מלא. אני מבקש מכם, בייחוד ממך יושב ראש הוועדה, תעשה הכל כדי שוועדת החקירה הפוליטית לא תקום. אין לה שום זכות קיום. תעשו הכל כדי שמשהו ישתנה פה במדינה הזאת, כי אחרת אנחנו באמת אבודים".
ח"כ גדי איזנקוט (המחנה הממלכתי) אמר בדיון בוועדה כי "נכנסנו למלחמה הזו בכישלון מודיעיני מוחלט, וזה הצטרף לכישלון אסטרטגי. ראש הממשלה אמר לי שבקבינט יושבים עד שמונה אנשים יחד עם עוד ארבעה אנשי צבא, ובשנה האחרונה ישבתי בקבינטים שבהם היו 80 אנשים. זה מקשה מאוד לנהל שיח. לדעתי, עד היום לא הוצג בקבינט מנגנון לסיום מלחמה. בשמונת החודשים שבני ואני היינו בקבינט זה לא הוצג. אי הקמת ועדת חקירה ממלכתית מצביעה על דבר אחד - בריחה מהאמת".
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הוסיפה: "אם החוק יעבור, זה יהיה כתם פוליטי. אנחנו באופוזיציה לא נשתף פעולה עם ועדה פוליטית. אני רוצה להתנצל בשם הכנסת ובפני חברי הוועדה שהכנסת עדיין לא יזמה ועדת חקירה".

עיקרי ההצעה

על-פי הצעת החוק, ועדת חקירה שתוקם עם נציגים פוליטיים תהיה היחידה שמוסמכת לחקור את כשלי 7 באוקטובר, והיא תאסור על ועדת חקירה ממלכתית לנהל את הבדיקה. במקום ועדה בראשות שופט, כמקובל היום בחוק, תוקם ועדה שתורכב מנציג קואליציה ואופוזיציה, ויחד עם גורמים נוספים - בהם דמויות ביטחוניות מוכרות - יחקרו את הכשלים.
עיקרי הצעת החוק
כמו כן, את ששת חברי הוועדה שתחקור את הכשלים מטעם הממשלה ימנו חברי הכנסת בשתי דרכים אפשריות: תחילה תיערך הצבעה גלויה במליאה ותידרש תמיכה של לפחות 80 ח"כים למינוי, ואם לא הושג רוב שכזה תוך 14 ימים ממועד ההצבעה הראשונה – חצי מחברי הוועדה ימונו על-ידי הקואליציה, והחצי השני על-ידי האופוזיציה. יהיו לה גם שני יושבי ראש - אחד שתבחר האופוזיציה והשני שתחבר הקואליציה. ההצבעות לצורך המינוי בצורה הזו, כך נכתב בהצעת החוק, "יהיו ברוב רגיל בתוך כל אחד מהגושים".
במקרה שלא תהיה הסכמה בין שני חלקי הוועדה - אופוזיציה וקואליציה - הוועדה תוכל לפרסם שני פרקים נפרדים באותו נושא ועם המסקנות שנמצאות במחלוקת.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הבהיר כי יתנגד בתוקף להצעה. גם במפלגת העבודה יצאו נגד היוזמה והודיעו ש"הטיוח לא יתאפשר", ואפילו שרים וחברי כנסת בליכוד התקוממו נגד המהלך. משפחות התצפיתניות יצאו גם הן נגד החוק המתגבש, ובסביבתן הבהירו שהדבר לא יעבור לסדר היום אם יוחלט בכל זאת לקדם אותו.