שופט פדרלי הורה הלילה (בין רביעי לחמישי) להקפיא באופן זמני את אכיפת החוק נגד ההפלות בטקסס, החוק המחמיר ביותר מסוגו בארה"ב, שהביא לצמצום דרמטי ביכולתן של נשים לעבור שם הפלה מלאכותית. השופט קיבל בכך את העתירה שהגיש ממשלו של הנשיא הדמוקרטי ג'ו ביידן נגד הממשל הרפובליקני בטקסס, ופסק כי עד תום ההליך המשפטי לא ניתן יהיה לאכוף את האיסור. ההקפאה הזו היא זמנית בלבד, והרשויות בטקסס מיהרו להודיע כי בכוונתן לעתור נגדה לערכאה פדרלית גבוהה יותר.
החוק, שנכנס לתוקף ב-1 בספטמבר, עורר סערה בארה"ב בשל העובדה שהוא אוסר הפלות מהרגע שבו מפתח העובר פעילות קרדיולוגית (כלומר מתגלות אצלו פעימות לב) – בסביבות השבוע השישי להיריון, שבו נשים רבות כלל לא מודעות לכך שהן הרות. לסערה תרמה גם דרך האכיפה יוצאת הדופן של האיסור, שבמסגרתה אזרחים פרטיים רשאים לתבוע רופאים וכל אדם אחר שמסייע לביצוע ההפלות הללו, גם מי שלמשל מסיע את האישה למרפאה. אותם אזרחים זכאים גם לתגמול כספי שמן – לפחות 10,000 דולר – אם יצליחו להוכיח את טענותיהם בבית המשפט. החוק לא מטיל עונש על הנשים עצמן והוא לא מכיר במקרים חריגים כמו אונס או גילוי עריות.
מתנגדי החוק טוענים כי שיטת האכיפה החריגה שלו מעודדת למעשה אזרחים בטקסס להפוך ל"ציידי ראשים", אך טענתם הראשית היא שהחוק מנוגד לחלוטין לפסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד" מ-1973, שהעניק לנשים זכות חוקית להפלה מלאכותית בארה"ב. פסק הדין הזה נחשב לאחד מפסקי הדין המפורסמים בתולדות ארה"ב, וגם קרוב ל-50 שנה אחרי שניתן הוא עדיין מהווה מוקד למחלוקת פוליטית, משפטית ומוסרית עמוקה שם. בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי חוקת ארה"ב מותירה בידיה של אישה את הזכות להחליט אם לעבור הפלה. העליון אישרר את התקדים הזה בפסק דין נוסף מ-1992, שבו אסר על מדינות ארה"ב למנוע הפלות כל עוד העובר לא יכול לשרוד מחוץ לרחם, שלב שאליו הוא מגיע בסביבות השבוע ה-24 להיריון.
למרות זאת, מאז אישורו של החוק בקונגרס המקומי של טקסס, בחודש מאי השנה, הוא הצליח לחמוק מכמה וכמה תביעות שהגישו מתנגדיו לבתי משפט שונים בארה"ב, כולל ערכאת הערעורים הפדרלית שכעת טקסס מתכוונת לעתור אליה נגד ההקפאה הנוכחית. גם בית המשפט העליון, שבו רוב מוצק לשמרנים בזכות שלושה מינויים של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, לא מנע את כניסתו של החוק לתוקף. ההחלטה הזו, שלא עסקה בחוק עצמו אלא רק בשאלה אם יש להקפיא את אכיפתו עד לתום ההליך המשפטי, התקבלה שם על חודו של קול – ברוב של 5 מול 4. נשיא העליון השמרני-לרוב ג'ון רוברטס הצטרף אז לשלושת השופטים הליברלים, ונותר בדעת המיעוט.
את הפסיקה הלילה קיבל השופט הפדרלי המחוזי רוברט פיטמן, שמונה לתפקיד על ידי ברק אובמה, ובפסיקתו כתב: "מהרגע שהחוק נכנס לתוקף, נמנע מנשים באופן לא חוקי לקבל החלטות על חייהן – בדרכים שמוגנות על ידי החוקה. העובדה שבתי משפט אחרים אולי מצאו דרך להימנע מהמסקנה הזו היא עניינם; אבל בית המשפט הזה לא יאפשר אפילו עוד יום אחד של קיפוח פוגעני של זכות כה חשובה".
החוק, לפי נתוני הארגון Planned Parenthood שמספק שירותי בריאות והפלה לנשים ברחבי ארה"ב, הביא לצמצום דרמטי של כמעט 80% מההפלות בטקסס, המדינה השנייה בגודל אוכלוסייתה בארה"ב. כמה וכמה מרפאות להפלות נמצאות שם כעת על סף סגירה, וזינוק נרשם במספר הנשים הנאלצות לעשות מסע של מאות קילומטרים אל מדינות שכנות על מנת לעבור את ההפלה. העובדה הזו היא טיעון נוסף שמעלים מתנגדי החוק: לדבריהם מי שנפגעות יותר מכל מאיסורים שכאלו הן בנות האוכלוסיות מעוטות-היכולת, בעיקר מיעוטים, שלא יכולות להרשות לעצמן את המסע היקר הזה.
גם לאחר ההקפאה הזמנית, רופאים רבים בטקסס אומרים כי הם חוששים שעדיין ניתן יהיה לתבוע אותם על הפלות שיבצעו בתקופה הנוכחית, ולכן לא ברור מה תהיה ההשלכה של הפסיקה הלילה. כך או כך, תומכי ההפלות בירכו עליה, ושר המשפטים האמריקני מריק גרלנד כינה אותה "ניצחון עבור נשים בטקסס ועבור שלטון החוק".
"הפסיקה הלילה היא צעד חשוב בדרך אל חידוש זכויותיהן החוקתיות של נשים במדינת טקסס", אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי. "המאבק רק התחיל, הן בטקסס והן במדינות ברחבי הארץ הזו שבהן זכויות נשים נמצאות כעת תחת מתקפה".
תומכי החוק אמרו כי כלל לא הופתעו מהפסיקה. "זו בסופו של דבר המורשת של 'רו נגד ווייד' – יש כעת שופטים אקטיביסטים שמכופפים תקדימים ומעקמים את החוק על מנת לדאוג לתעשיית ההפלות", אמרה קימברלין שוורץ, הדוברת של Texas Right to Life, הארגון הגדול ביותר נגד הפלות בטקסס.
מאבקם של השמרנים בארה"ב נגד הפלות נמצא כעת בעיצומו, והרפובליקנים השמרנים מקווים שהרוב השמרני המוצק בבית המשפט העליון יאפשר להם להפוך את תקדים "רו נגד ווייד". בדצמבר הקרוב יחלו השופטים לשמוע טיעונים בנוגע לחוק אחר, של מיסיסיפי, שאוסר הפלות מהשבוע ה-15 להיריון. התביעה במיסיסיפי ביקשה מהעליון לבטל את פסק הדין ההיסטורי מ-1973.
תומכי ההפלות מזהירים כי אם מבוקשם של השמרנים יתקבל, 26 מדינות ברחבי ארה"ב צפויות לחוקק איסורים דומים. לפי Planned Parenthood, רק השנה קידמו בתי מחוקקים מקומיים ברחבי ארה"ב 600 הגבלות שונות על ביצוע הפלות, ויותר מ-90 מתוכן הפכו לחוקים.