צילומי לוויין שפורסמו אתמול בערב (שישי) מראים את ההרס הכבד בעיר הנמל האוקראינית מריופול, הנתונה להפגזות רוסיות ולמצור. בצילומים של חברת Maxar נראים אזורים שלמים שנחרבו, והבניינים וכלי הרכב שנמצאים בהם מפויחים. בתוך כך, האו"ם עדכן כי לפחות 816 אזרחים נהרגו מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה, וכי 1,333 אזרחים נפצעו. ארגון ההגירה הבינלאומי של האו"ם העריך היום כי כ-6.5 מיליון אוקראינים נעקרו מבתיהם מאז פלשה רוסיה למדינה השכנה, בנוסף ל-3.2 מיליון פליטים שכבר יצאו מגבולות אוקראינה.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר מוקדם יותר כי הפגזות רוסיות מונעות את פינויה של מריופול. זלנסקי התייחס גם להפגזת התיאטרון בעיר מוקדם יותר השבוע, שבו התחבאו אזרחים וילדים, ואמר כי מתחת להריסות יש עדיין מאות לכודים. בינתיים 130 בני אדם חולצו מההריסות, ובאוקראינה טענו שלשום כי קרוב ל-1,300 בני אדם היו אמורים להיות בתיאטרון.
בינתיים, ב-BBC דווח כי במריופול הקרבות ממשיכים להתנהל גם במרכז העיר, והכוחות האוקראיניים ממשיכים לשלוט בחרקוב למרות ההפגזות שהתחדשו. לפי עיריית קייב, 222 בני אדם נהרגו בבירה מתחילת המלחמה, בהם 60 אזרחים וארבעה ילדים, ו-889 בני אדם נפצעו.
במקביל, כוחות ימיים של רוסיה ממתינים אל מול חופי אודסה בים השחור. בשעות הבוקר אתמול רוסיה הכריזה על איסור טיסה בכל שטח חבל הדונבאס. סגנית שר ההגנה האוקראיני, חנה מליאר, אמרה כי הצבא האוקראיני מנע התקדמות של הכוחות הרוסיים במהלך היום, וכי לא נכבשו שטחים חדשים. לפי מליאר, "הצבא הרוסי סובל מבעיות תקשורת ולוגיסטיקה".
שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין אמר בריאיון לרשת CNN כי הכוחות הרוסיים "לא התקדמו במהירות ולמרחק שציפו לו". לפי אוסטין, הצבא הרוסי מתמודד עם בעיות לוגיסטיות ומודיעיניות. "ההנחות שלהם התבררו כשגויות", אמר.
ובתוך כך, שעות אחרי מתקפת הטילים על האנגר תחזוקה של מטוסים בלבוב, המרוחקת רק כמה עשרות ק"מ מהגבול עם פולין, הוצבו בכיכר במרכז העיר 109 עגלות ריקות כמיצג המסמל 109 ילדים שעל פי נתוני האוקראינים נהרגו עד כה במלחמה.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נאם אתמול באירוע חגיגי באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה - שהיה מלא עד אפס מקום - לרגל ציון שמונה שנים לכיבוש חצי האי קרים. שידור הנאום בשידור חי בטלוויזיה הממלכתית של רוסיה נקטע באמצע והתחלף בשירים, והקרמלין הגדיר זאת כ"תקלה טכנית".
"אנחנו יודעים מה עלינו לעשות, איך לעשות זאת, ואיזה מחיר לשלם עבור זה - ואין ספק שאנחנו נשיג את היעדים שלנו", אמר פוטין בפני עשרות אלפים שנופפו בדגל המדינה וקראו "רוסיה, רוסיה, רוסיה" במקביל לנאומו.
"כתף אל כתף, חיילינו עוזרים אחד לשני ותומכים אחד בשני, הם מגינים זה על זה בגופם מכדורים חיים כמו אחים אמיתיים. אחדות כזו לא הייתה לנו זה זמן רב", הוסיף - והסביר כי "המבצע המיוחד" באוקראינה נדרש משום שארה"ב, לטענתו, השתמשה באוקראינה כדי לאיים על רוסיה: "היינו חייבים להתגונן מפני האיום ברצח עם על דוברי הרוסית".
ובעוד שהלחימה באוקראינה נמשכת, הזהיר אתמול נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את נשיא סין שי ג'ינפינג מפני "ההשלכות והתוצאות" - אם יבחר לספק לרוסיה ציוד צבאי שיסייע לה במלחמה. בשיחה, שנמשכה כמעט שעתיים, הדגיש ביידן את תמיכתו בפתרון דיפלומטי למשבר, ומהבית הלבן נמסר כי שני המנהיגים דנו בחשיבות השמירה על הקשר ביניהם. לפי התקשורת הסינית, שי אמר לביידן כי "עימות אינו אינטרס של אף צד", וכי "שלום וביטחון הם האוצרות היקרים ביותר של הקהילה הבינלאומית".
בכיר בבית הלבן אמר כי השיחה הייתה "ישירה, משמעותית ומפורטת". לדבריו, "אנחנו עדיין מודאגים מהאפשרות שסין תספק לרוסיה סיוע צבאי, ונעקוב אחר ההתרחשויות. ביידן הבהיר למקבילו הסיני כי ההשלכות של סיוע שכזה לרוסיה לא יגיעו רק מצידה של ארה"ב, אלא מצידן של מדינות רבות בעולם".
שיחתם של שני הנשיאים התקיימה לאחר שבתחילת השבוע טענה וושינגטון כי קיבלה מידע ולפיו בייג'ינג שוקלת ברצינות לא רק לסייע לפוטין כלכלית מול הסנקציות, אלא גם לשלוח לכוחותיו ציוד צבאי כדי לאפשר להם להמשיך במלחמה באוקראינה.
במקביל, פוטין שוחח עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. הקרמלין מסר כי פוטין טען בפני מקבילו כי "צבא אוקראינה מבצע פשעי מלחמה מדי יום", כלשונו. בתגובה לחששות שהביע מקרון מפגיעה באזרחים, אמר פוטין כי "רוסיה עושה ככל שביכולתה כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע". שני המנהיגים דנו בתהליך המשא ומתן בין רוסיה לאוקראינה, אך לא ניתנו פרטים נוספים על אודותיו. מקרון מצידו אמר לפוטין כי הוא "מודאג" מהמצב בעיר מריופול.
למשבר בין אוקראינה לרוסיה השתרבב אתמול גם שמו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. בדבריו שהובאו ברשת אל-מנאר שבבעלות ארגון הטרור, הכחיש נסראללה "דיווחים" ולפיהם לוחמים ומומחים של הארגון נמצאים באוקראינה ונלחמים לצד הכוחות הרוסיים.
רעייתו של זלנסקי שיתפה סרטון של מיכל הרצוג: "ליבנו איתכם"
לפני כניסת השבת, פנתה רעיית נשיא המדינה, מיכל הרצוג, בברכה מצולמת לאזרחי אוקראינה: "אני פונה אליכם מכאן – מבית הנשיא בירושלים בירת ישראל, וליבנו איתכם. אנחנו צופים בתמונות קורעות הלב של ילדים המחפשים את הוריהם, באימהות המגנות על ילדיהן, בהמונים בתחנות הרכבת, וליבנו איתכם. אנחנו חושבים על הרופאות והרופאים והצוותים הרפואיים בבתי החולים המנסים בכל דרך לסייע לנפגעים, וליבנו איתכם. אנחנו רואים את האזרחים שחייהם התהפכו בבת אחת והערים שוקקות החיים שהפכו לאזורי קרבות, וליבנו איתכם. ליבנו איתכם והבטן מתהפכת מהאסון ההומניטרי המתרחש מול עיני העולם".
בסרטון, שאותו שיתפה גם רעייתו של הנשיא זלנסקי, אולנה, הוסיפה הרצוג: "כאמא עצוב לי במיוחד לראות את הסבל שחוות אימהות צעירות ולראות תינוקות רכים נתלשים מביתם ומשפחתם לעתיד לא ברור. אני נושאת מכאן תפילה שנקודת השפל ההיסטורית הזו תסתיים במהרה ושחייכם ישובו לשגרה כלשהי במדינתכם היפה והמשגשגת. מחשבותינו איתכם, ולבנו איתכם".
בינתיים, הנשיא זלנסקי ממשיך להתעקש כי ארצו ממשיכה בתהליכי ההצטרפות לאיחוד האירופי. בציוץ שפרסם בצהרי שישי כתב כי שוחח עם נציבת האיחוד אורסולה פון דר ליין וכי השניים "מתקדמים לעבר מטרתם האסטרטגית המשותפת".
אנדריי סיביה, סגן ראש הסגל של זלנסקי, הבהיר כי אוקראינה לא מוכנה להתפשר על הצטרפות לאיחוד האירופי כחלק מהפשרות מול רוסיה לסיום המלחמה. "זה לחלוטין לא מקובל", אמר סיביה. "זוהי הבחירה שלנו, ובקשת ההצטרפות לאיחוד האירופי כבר הוגשה".
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר אתמול כי מוסקבה לא תסתמך לעולם על המערב ולא תקבל סדר עולמי שמובל על ידי האמריקנים. "ארצות הברית מתנהגת כמו שריף בבר, והאיחוד האירופי התגלה כחסר כוחות", אמר לברוב. "מדינות רבות כמו סין, הודו וברזיל לא מוכנות לקבל הנחיות מהדוד סאם".
בראיון לערוץ RT, המזוהה עם הקרמלין, אמר לברוב כי "אם היו אי אילו ספקות שנוכל לסמוך על בעלות הברית המערביות שלנו, האשליה הזאת כבר לא קיימת. אנחנו מביטים מזרחה". על חבילת הסנקציות הנרחבת שהוטלה על רוסיה, בין היתר גם על ענף האנרגיה, הפלדה וייבוא מוצרי יוקרה, אמר לברוב כי "מעכשיו נצטרך לסמוך רק על עצמנו ועל השותפות שנשארו לצדנו. אנחנו לא סגרנו את הדלת בפני המערב - המערב עשה את זה בעצמו".
בקרמלין התייחסו אתמול גם למתקפה של ביידן על פוטין, שאותו כינה "פושע מלחמה". "אלה עלבונות אישיים כלפי הנשיא. התשישות מובילה לתגובות אגרסיביות, ואנחנו לא נפרסם הצהרות שכאלה", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב.
איתמר אייכנר וליעד אוסמו השתתפו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 23:32, 18.03.22