מארגני המחאה הבטיחו הסלמה בפעולותיהם נגד המהפכה המשפטית, ואמש (שבת) מומשה ההבטחה הזו עם צעדה של מאות מפגינים על נתיבי איילון בתל אביב, שנחסמו זמן רב בשני הכיוונים. המפגינים פרצו את מחסומי המשטרה וירדו לכביש בשיאה של ההפגנה המרכזית בתל אביב, אחת מיני רבות ברחבי הארץ נגד התוכנית להחלשת מערכת המשפט, וכשעה וחצי לאחר מכן המשטרה החלה במעצרים של חלקם, ו-21 נעצרו. בסביבות 23:00 הודיעה המשטרה כי פינתה מאיילון את המפגינים וכי הוא נפתח לכיוון צפון, אבל לכיוון דרום הוא נותר חסום עד לפינוי פסולת שנותרה שם - שהסתיים מעט אחרי חצות. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הודיע כי הנחה את המשטרה "לפעול באפס סובלנות נגד המפגינים", אותם כינה אנרכיסטים, וכאשר השוטרים החלו לעצור אותם בכוח צעקו המפגינים: "משטרת בן גביר בפעולה - תסרבו פקודה".
המפגינים שצעדו על איילון תועדו בין היתר מתגודדים ורוקדים סביב מדורה שהדליקו על הכביש ליד גשר ההלכה, ולדברי המשטרה גם צמיגים הועלו שם באש. שניים מהמפגינים הצטלמו מתוך אוהל שהקימו על הכביש. חלקם הדליקו אבוקות או נרות, והם קראו בין היתר: "אין דמוקרטיה - אין איילון" ו"הון שלטון, חוסמים את איילון". המשטרה הודיעה כי פתחה בחקירה לאחר שאחד המפגינים ריסס על הכביש את המילים "ביבי הבוגד". בנוסף, כך מסרה המשטרה, שוטר ושוטרת פונו לטיפול רפואי לאחר שננשכו שניהם על ידי שתי מפגינות. לדבריה, "מספר שוטרים נפגעו ממכות וטופלו בשטח".
נתיבי איילון נחסמו תחילה לכיוון דרום, מעט אחרי 21:00, וכשעה לאחר מכן גם לכיוון צפון, ממחלף לה גווארדיה עד מחלף השלום - אך כאמור בסביבות 23:00 הודיעה המשטרה כי התנועה באיילון צפון חודשה. לדבריה גם איילון דרום פונה מכל המפגינים, אך הוא נותר חסום עד לפינוי הפסולת שנותרה מהמדורה שהודלקה בו - שהושלם בסביבות השעה 00:15. המשטרה מסרה לפני כן כי בעקבות המחאה על איילון נחסמו הצירים המובילים לאיילון דרום: כביש החוף (2) ממחלף חוף השרון; כביש 531 ממחלף שמריהו מזרח; כביש 5 למערב בכניסה לאיילון דרום; וכביש 5 למזרח בכניסה לאיילון דרום. גם על דרך נמיר צעדו מפגינים, לכיוון עזריאלי, וגם הוא נחסם לתנועה.
החסימות באיילון החלו כאשר מאות מפגינים פרצו מחסום משטרתי וירדו לכביש לכיוון דרום. המשטרה התקשתה לחסום אותם אך הציבה בהמשך ניידות ומשאיות על מסלול הצעדה בכביש - והשוטרים תועדו הודפים את המפגינים בכוח. בשלב מסוים נפרץ גם המחסום הזה, והמפגינים המשיכו בצעדה על איילון. בסביבות 22:00 חסמו כאמור מפגינים גם את צדו השני של הכביש, לכיוון צפון.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסר כאמור כי הנחה את המשטרה "לפעול באפס סובלנות" אל מול "האלימות, ההסתה והאנרכיה" כלשונו - והוסיף כי "אסור לאפשר לאנרכיסטים להבעיר את תל אביב". לדבריו, "השתוללות המפגינים הבלתי חוקית בתל אביב, הכוללת הבערת צמיגים על כבישי איילון וריסוס כתובת המאשימה את ראש ממשלת ישראל בבגידה, מלמדת כי מדובר במחאת אנרכיסטים שלא מבקשים את חופש הביטוי אלא את חופש השיסוי. אני קורא ליאיר לפיד ובני גנץ לגנות באופן מיידי את ההתפרעות האנרכיסטית והמסיתה הזו".
מארגני המחאה מסרו בתגובה לדבריו של בן גביר: "מי שהורשע בתמיכה בטרור ושמנסה לקדם הפיכה משטרית טוב שישתה כוס מים וירגע. המילואימניקים והטייסים אינם אנרכיסטים. הם אלו שהגנו על המדינה בזמן שהוא ניסה להבעיר אותה. אנו נציל את הדמוקרטיה הישראלית".
העימותים על איילון החלו בשיאה של ההפגנה הגדולה ברחוב קפלן בתל אביב, שבה השתתפו רבבות בני אדם - לטענת המארגנים כ-160,000. להפגנה קדמה צעדת מחאה שיצאה בשעה 18:00 מכיכר דיזנגוף, ובמהלכה נשאו המפגינים שלט ענקי שבו הוצבה תמונתו של נתניהו לצד פניהם של מנהיגי רוסיה, הונגריה, טורקיה ואיראן.
בין הנואמים בהפגנה בתל אביב היה ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, שפנה לנשיא יצחק הרצוג - שעד כה מאמציו לקדם פשרה סביב המהפכה המשפטית העלו חרס - ושאל אותו: "האם כבודו במחנה ה-D9 או במחנה מגילת העצמאות?". ברק קרא גם ל"מרי אזרחי ובלתי אלים" נגד המהפכה המשפטית - אם זו תצא לפועל ותיושם. הוא הדגיש כי לא מדובר במרד: "זוהי זכות וחובה של אזרחים שלנגד עיניהם פועלים ממשלה או שלטון, בניגוד למערכת הערכים היסודית שלהם עצמם. הקריאה למרי אזרחי, היא קריאה לאזרחים לנקוט פעולה כדי שלא ימצאו עצמם משתתפים, או מגבים מעשה שלטוני הנוגד את מצפונם".
עוד רבבות הפגינו אמש בעשרות מוקדים ברחבי הארץ, מהצפון ועד הדרום. המארגנים טענו כי בסך הכול הפגינו כ-300 אלף איש, ולדבריהם מדובר במספר שיא מתחילת המחאות. בחיפה הפגינו 25 אלף בצומת חורב, ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ שנאם שם הבטיח להמשיך במאבק: "לא נרד מהארץ, נמשיך להגן עליה, להיאבק למענה". בירושלים הפגינו לפחות 5,000 איש מול בית הנשיא, שם נאם המשנה לנשיאת העליון לשעבר אליקים רובינשטיין, והזהיר מפגיעה בבית המשפט העליון, אותו כינה "שכפ"ץ" שמגן על זכויות האדם. בבאר שבע נאם מול כ-2,000 מפגינים עמרי שרון, חבר כנסת לשעבר מטעם הליכוד ובנו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, וקרא לממשלה שלא לפעול ב"דורסנות".
כ-5,000 הפגינו גם בנתניה, שם נאם שר המשפטים לשעבר גדעון סער, שטען בין היתר כי ראש הממשלה נתניהו "מבוהל": "ויש לו סיבות טובות. הוא מבין שהעם קם וממוטט את חומת השקרים שהם ביצורי שלטונו". הפגנות נערכו בעוד שלל ערים, בהן אשדוד, שם 300 איש התאספו מול מטה העירייה. גם בבית שמש הפגינו כ-400 איש. בכפר סבא התאספו כ-10 אלף מפגינים - יותר מבשבועות קודמים - וברעננה כ-5,000 השתתפו בהפגנה ברחבת יד לבנים. בהרצליה הפגינו כ-7,000 איש, וכ-2,000 מחו גם בקריית אונו. כ-3,000 הפגינו במודיעין, סמוך לביתו של שר המשפטים יריב לוין. גם באילת הפגינו עם דגלי ישראל. בגבעת שמואל הפגינו כמה מבני המגזר הלאומי-דתי, והם הניפו שלטים שעליהם נכתב: "יהדות ודמוקרטיה בדיבור אחר". יו"ר העבודה מרב מיכאלי השתתפה גם היא בהפגנות שנערכו ברחובות, בנס ציונה ובראשון לציון. בצומת כרמיאל הפגינו בין היתר עשרות מבני העדה הדרוזית.
למרות שההפגנות נגד התוכנית להחלשת מערכת המשפט נמשכו זה השבוע השמיני ברציפות, בשבוע הקרוב יימשך בליץ החקיקה בכנסת. מארגני המאבק הבטיחו כאמור להחריף את המחאה ולדבריהם ביום רביעי יהיו מאות מוקדי פעילות ברחבי הארץ, כלשונם, ש"ישבשו את התנועה והכלכלה כאות מאבק והתנגדות לניסיון ההפיכה". השיבושים, שיכללו בין היתר חסימות, צעדות ושיירות, יתקיימו לאורך כל היום - בשלל מוקדים.
בכתבה זו שולבו סרטונים ותמונות מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם ידוע לכם מי צילם אותם - פנו אלינו במייל האדום
פורסם לראשונה: 22:37, 25.02.23