אזעקות הופעלו בצהריים (יום ד') ברחבי אוקראינה, בין השאר בבירה קייב, שעות אחרי ששורה של שגרירויות מערביות הודיעו כי לא ייפתחו היום, בעקבות מידע שהתקבל על מתקפה רוסית "משמעותית" שעומדת לצאת לפועל. הצעד החריג והאזעקות באו זמן לא רב אחרי שנודע כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר לספק לצבא האוקראיני מוקשים נגד אדם כדי לפגוע בחיילים הרוסים המתקדמים בשדה הקרב. האישור הזה כשלעצמו ניתן אחרי יומיים של אזהרות חריפות מצד מוסקבה כי בכוונתה לנקום על ההיתר שוושינגטון נתנה לקייב להשתמש לראשונה בטילים אמריקניים ארוכי טווח לתקוף בעומק השטח הרוסי.
6 צפייה בגלריה
וולודימיר זלנסקי, ולדימיר פוטין
וולודימיר זלנסקי, ולדימיר פוטין
זלנסקי ופוטין. אפשר להשתמש בגרעין גם אחרי ירי נשק קונבנציונלי
(צילום: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/ AP, AFP / JOHN HAMILTON / US DEPARTMENT OF DEFENSE)
6 צפייה בגלריה
אוקראינה אודסה אחרי התקפה של רוסיה ב 17 נובמבר פסיכולוגית מ צוות חירום עם תושבת ליד ביתה ש נפגע
אוקראינה אודסה אחרי התקפה של רוסיה ב 17 נובמבר פסיכולוגית מ צוות חירום עם תושבת ליד ביתה ש נפגע
כוחות החירום האוקראיניים מסייעים לאישה שביתה נחרב במתקפה על אודסה, השבוע
(צילום: Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS)
כבר בבוקר הודיעה שגרירות ארה"ב בקייב כי לא תפתח היום את שעריה, משום שקיבלה מידע על אפשרות של מתקפה אווירית רוסית "משמעותית" בהמשך היום. גם שגרירויות מערביות אחרות בבירה האוקראינית, בהן אלה של ספרד, יוון ואיטליה, הודיעו כי יישארו סגורות. בצהריים מתחה ממשלת אוקראינה ביקורת על החלטתן, וטענה כי ההתקפה שמהן חששו אינה שונה מאלה שרוסיה מקיימת נגד אוקראינה מדי יום, וכי בכך הן רק עוזרות לזרוע בהלה. צבא אוקראינה מסר בנוסף כי הודעה המופצת ברשת מאז הבוקר עם אזהרה על מתקפה רוסית קרבה היא חלק ממבצע טרור פסיכולוגי של רוסיה, וכללה טעויות דקדוק האופייניות לפעילים הרוסים, ומסגירות אותם.
המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שהגיעה אתמול ליומה ה-1,000, קיבלה בשבועות האחרונים ממד בינלאומי הולך וגובר, כשבעקבות הגילוי שקים ג'ונג און שלח כ-12,000 חיילים צפון קוריאנים להילחם עבור רוסיה בשטחים האוקראיניים הודיע גם ממשל ביידן על שינוי במדיניותו, ונתן את ההיתר לירי הטילים ארוכי הטווח. בכירים במוסקבה הזהירו בעקבות זאת כי ארה"ב מסתכנת בהצתת מלחמת עולם שלישית, ואתמול אישר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שינויים בדוקטרינה הגרעינית של ארצו, המאפשרים לה להשתמש בנשק גרעיני גם בתרחישים קיצוניים פחות מבעבר. כעת תתיר הדוקטרינה הטלת נשק גרעיני גם בתגובה על שימוש בנשק קונבנציונלי מצד מדינה כלשהי הנתמכת על-ידי מעצמה גרעינית – ואוקראינה המסתייעת בארה"ב עונה על ההגדרה הזו.
6 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
מוכן למו"מ עם טראמפ, לא לוויתורים טריטוריאליים גדולים. פוטין
(צילום: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
6 צפייה בגלריה
בוצ'ה אוקראינה
בוצ'ה אוקראינה
מוקשים נגד טנקים באוקראינה בתחילת המלחמה. יאלצו את הרוסים לחשוב מחדש
(צילום: AP)
פרשנים צבאיים מעריכים כי ההיתר שנתנה ארה"ב לאוקראינה לתקוף באמצעות טילים ארוכי הטווח בעומק רוסיה אינו מהלך משנה-משחק במלחמה, אבל כן כזה שיכול לסייע להחליש את הרוסים. גורמים מערביים ואוקראיניים אומרים כי זה זמן מה שרוסיה עצמה אוגרת טילים ארוכי טווח ורבי-עוצמה, אולי מתוך כוונה לצאת למתקפה נרחבת על מתקני אנרגיה אוקראיניים כדי לאמלל את חיי האוקראינים בתקופת החורף, שבה נדרש החשמל יותר מכול.
סרגיי נרישקין, ראש שירות מודיעין החוץ הרוסי SVR, הזהיר היום את המערב כי אם ארה"ב ובעלות בריתה האירופיות ייקחו חלק בעימות ישיר עם רוסיה הן מסתכנות בהשלכות הרסניות: "ניסיונות מצד חברות מסוימות בנאט"ו להשתתף בתקיפות ארוכות טווח באמצעות נשק מערבי בעומק השטח הרוסי, או לסייע לתקיפות שכאלה, לא יעברו ללא עונש", אמר. נרישקין טען כי האליטות בערב מתחילות להיות מודעות יותר ל"רצינות כוונותיה של רוסיה": "המערב צריך לגלות איפוק רב יותר במעשים שלו כדי לא להתערב ישירות בלחימה נגדנו, מה שיוביל להשלכות הרסניות עבורו".

חוליות של 5-3 "מתאבדים": הרוסים והמוקשים

הלילה נודע כאמור כי ממשל ביידן אישר גם לספק לאוקראינה מוקשים נגד החיילים הרוסים, ובצהריים אמר על כך דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב: "זהו המשך המגמה שהפגין הממשל היוצא בארה"ב: הם מחויבים לחלוטין להמשך המלחמה באוקראינה ועושים כל מה שביכולתם כדי לעשות זאת בזמן שנשאר להם".
כתב ה-BBC פול אדמס הסביר כי המוקשים הם נשק חיוני למדי עבור אוקראינה בניסיונה לעצור את התקדמות הרוסים בחזית, בהתחשב בעליונות של הרוסים בכל הקשור לכוח האדם ולכוח האש. לפי אדמס, טקטיקה נפוצה של הרוסים בחזית היא שליחת קבוצות קטנות של חיילים, לפעמים לא יותר מ-5-3, למשימות התאבדות שבהן הם מסתננים מאחורי עמדות רוסיות, תוך שהם מנצלים את העובדה שהשטח נקי ממוקשים. בעיירות נצורות מסוימות, הסביר, נשלחת לעתים חוליה אחת כזו בכל 20 דקות, והטמנת מוקשים תאלץ את הרוסים לשקול את הטקטיקה הזו מחדש.
6 צפייה בגלריה
זירת מתקפת כטב"ם של רוסיה במחוז סומי ב אוקראינה
זירת מתקפת כטב"ם של רוסיה במחוז סומי ב אוקראינה
זירת ממתקפת כטב"ם רוסי בצפון אוקראינה. קייב הבטיחה: נילחם עד שכל השטחים יוחזרו
(צילום: Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Sumy region/Handout via REUTERS)
אף שבעולם יש מתנגדים רבים לשימוש במוקשים, במיוחד מצד ארגוני זכויות אדם, בשל העובדה שלעתים הם נותרים בשטח וגורמים לנפגעים אזרחיים עוד שנים אחר כך, אדמס מסביר שלדברי אוקראינה העובדה שרוב האוכלוסייה באזורי הלחימה בדונבאס ממילא התפנתה – פירושה שהשימוש במוקשים יהיה צעד סביר.
גם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן גינה בצהריים את החלטת ארה"ב לאפשר לאוקראינה להשתמש בכלי נשק אמריקניים שבהם לא השתמשה בעבר, ובשובו מוועידת ה-G20 בברזיל אמר: "האמנו מראשית הדרך שמלחמת אוקראינה-רוסיה לא תוכל להסתיים בעזרת עוד נשק, עוד דם ועוד דמעות, אלא בעזרת יותר מאמצים לשלום, רצון טוב ודיפלומטיה". את החלטת ביידן כינה "טעות גדולה" שרק "תוסיף דלק למלחמה".
6 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
פוטין עם סגן ראש מממשלת רוסיה, היום. ממשיך עד ל"דה-מיליטריזציה"
(צילום: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
בתוך כך דיווחה היום סוכנות הידיעות רויטרס מפי כמה מקורות כי נשיא רוסיה פוטין מוכן לדון בהפסקת אש עם הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ, אבל שולל את האפשרות שארצו תעשה ויתורים טריטוריאליים גדולים, ומתעקש שקייב מצדה תזנח את שאיפתה להצטרף לנאט"ו. אוקראינה, נזכיר, הדגישה לאורך כל הדרך כי לא תסכים להניח את הנשק לפני שרוסיה תיסוג מכל השטחים שכבשה ממנה.
מאז תחילת המלחמה כבשה רוסיה כ-110,500 קמ"ר, כחמישית משטח אוקראינה, ואילו האוקראינים מצדם כבשו במתקפת הפתע שלהם על אזור קורסק בקיץ יותר מ-1,000 קמ"ר מהשטח הרוסי. כעת הם מחזיקים בכ-650 קמ"ר מתוכם. באזורי הלחימה בתוך אוקראינה ממשיכים הרוסים להתקדם לאט אך בעקביות, ומוסקבה מתעקשת שהיא תשיג את כל מטרות המלחמה שלה, בכלל זה דה-מיליטריזציה של אוקראינה.