בהפרש של יומיים בדיוק התפוצצו בישראל שני טילי קרקע-קרקע בליסטיים ששיגרו החות'ים, שלוחי איראן בתימן. הראשון, ביום רביעי בלילה, גרם להרס נרחב בבית ספר ברמת אפעל שברמת גן, והשני, הלילה (בין שישי לשבת), הסב נזק רב ביפו - והוביל לפציעתם של 16 בני אדם באורח קל.
ניסיונות היירוט שכשלו, הלילה
(צילום: מיקי שמידט, גל גנות, מאיר אוחנה, תיעוד מבצעי מד"א, דוברות כבאות והצלה)

דובר צה"ל הודיע לאחר הפגיעה ביפו כי זוהה שיגור אחד מתימן, בוצעו ניסיונות יירוט שלא צלחו ואותרה נפילה במרחב. למעשה, לעבר הטיל הבליסטי החות'י שוגרו מספר טילים מיירטים - וכולם החטיאו. כחלק מתפיסת ההגנה הרב-שכבתית, אם "חץ" מחטיא את המטרה אז נעשים ניסיונות עם מיירטים אחרים. במקרה הזה שוגרו במקביל ל"חץ" גם מספר מיירטים אחרים, שלא צלחו כאמור. בחיל האוויר מתחקרים את הסיבה לכך.
בינתיים, ברשת "סקיי ניוז" בערבית דיווחו, מפי גורמים בתימן, כי החות'ים נערכים לתגובה ישראלית נוספת. "הקבוצה החות'ית העלתה את רמת הכוננות באזורים שבשליטתה לקראת כל תגובה ישראלית אפשרית לתקיפותיה האחרונות", נכתב בדיווח. "הקבוצה פרסמה הנחיות להגביל ולהסוות את תנועת מנהיגיה".
בניגוד לפגיעה הלילה, שבה אישר דובר צה"ל כי ניסיונות היירוט לא צלחו, באירוע הקודם הוא מסר כי בוצע "יירוט חלקי". אך למרות זאת, ממדי ההרס הנרחב העלו ספקות בנוגע להצלחת היירוט, ושאלות רבות סביב המושג "יירוט חלקי". כך למשל, אמר תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ', מי ששימש כמפקד ההגנה האווירית: "אני מסתכל לא רק במבחן התוצאה, אלא גם במבחן הכוונה והפוטנציאל. אם האירוע הזה היה מסתיים חלילה במהלך הלימודים בפגיעות בנפש, איך היינו קוראים לזה? לכן צריך להתייחס לחומרה באירועים כאלה.
"כשרוצים ליירט טיל והראש הקרבי מתעופף, קשה לקרוא לדבר הזה חלקי", הוסיף תא"ל חיימוביץ'. "כשמיירטים כזה טיל ולא פוגעים בראש הקרבי והוא הורס, משמיד בית ספר, גם בלי פגיעה בנפש, אני לא חושב שאפשר להסתכל על זה כיירוט חלקי".
2 צפייה בגלריה
הזירה ביפו
הזירה ביפו
זירת הפגיעה ביפו, הבוקר. כל ניסיונות היירוט כשלו
(צילום: Jack GUEZ / AFP)
2 צפייה בגלריה
בית ביפו, תל אביב שנפגע מנפילת הטיל החות'י
בית ביפו, תל אביב שנפגע מנפילת הטיל החות'י
הנזק לחדר הילדים סמוך למקום הנפילה
(צילום: יובל חן)
תא"ל (במיל') דורון גביש, לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית, הוסיף כי "הפגיעה מדגישה את תוחלת הנזק כאשר ראש הנפץ של הטיל פוגע בקרקע, מה שנחסך מאיתנו ברוב המכריע של השיגורים מתימן לעבר ישראל עד עתה". לדבריו, "המשמעות של יירוט חלקי היא שהמיירט פגע בטיל המטרה, אך אחד מהשברים שנפל כולל את ראש הנפץ של הטיל. במקרים מסוימים ייתכן שהיירוט החלקי הביא לכך שטיל לא הגיע ליעדו ונפל בשטח פתוח, אך ייתכנו גם מקרים כמו הנוכחי שראש הנפץ של הטיל ששוגר לעברנו נפל באזור מיושב - וזו כמובן תוצאה סופית לא מוצלחת ומבחן התוצאה זה אי-הצלחה".
זו הפעם התשיעית החודש שהחות'ים משגרים טיל או כטב"ם לעבר ישראל - והשלישית תוך חמישה ימים שמובילה לאזעקות במרכז. בניגוד לפעמיים האחרונות, ביום שני בצהריים, יורט הטיל לפני שחצה לשטח הארץ. כמה שעות לפני כן יורט בים התיכון על-ידי ספינת טילים כטב"ם ששוגר מתימן.
השיגורים האחרונים מגיעים לאחר מבצע "העיר הלבנה", שבו תקפה ישראל יעדים אסטרטגיים של החות'ים בתימן, על-ידי עשרות מטוסי קרב וכלי טיס אחרים שטסו כ-2,000 קילומטרים – ותקפו לראשונה גם בבירה צנעא. מצה"ל נמסר לאחר המבצע כי הם השתמשו ביותר מ-60 פצצות ופגעו ב"מטרות צבאיות של שלטון הטרור החות'י ברצועת החוף המערבית ובעומק תימן".
הנזק ביפו אחרי הפגיעה הישירה
(צילום: שאול גולן )

לאחר חודשים של הבלגה ישראלית לירי מתימן, בבוקר שלאחר מבצע "העיר הלבנה" ושיגור הטיל שפגע ברמת גן, הזהיר שר הביטחון ישראל כ"ץ את "ראשי ארגון הטרור החות'י", ואמר כי "ידה הארוכה של ישראל תגיע גם אליכם. מי שמרים יד על מדינת ישראל - ידו נגדעת. ומי שפוגע - ייפגע שבעתיים. נכה בעוצמה ולא נאפשר ירי ואיומים על מדינת ישראל, לא מאיראן, לא מלבנון, לא מעזה ולא מתימן".
התקיפות הקודמות של ישראל בתימן מתחילת המלחמה היו ב-29 בספטמבר, אז מטוסי קרב תקפו בנמל חודיידה - 1,800 ק"מ מהמדינה - וב-20 ביולי, במבצע "יד ארוכה".