קשיש יפני בן 88, שנידון למוות בגין רצח ארבעה בני משפחה לפני כמעט 60 שנה וישב בכלא במשך 48 שנה, זוכה היום (ה') במשפט חוזר שנערך לו. הזיכוי מחולל סערה ביפן – ומעורר קריאות מחודשות לביטול עונש המוות במדינה.
איוואו האקמאדה ריצה את רוב שנותיו בכלא בבידוד בעודו ממתין להוצאתו להורג – יותר מכל אסיר אחר בעולם שנידון למוות. הוא שוחרר כבר לפני עשור בעקבות ספקות שעלו אז באשר לאמינות הראיות נגדו, אך רק כעת – בעקבות המשפט החוזר שנערך בהוראת בית המשפט העליון במדינה – נקבע סופית שהוא חף מפשע.
לפי הדיווחים ביפן, בהחלטתו הבוקר קבע בית המשפט במחוז שיזואוקה שהראיות נגד האקמאדה זויפו, וכי הוא לא ביצע את ארבעת מעשי הרצח מ-1966, שבהם הורשע במשפט המקורי שנתיים לאחר מכן. האקמאדה הורשע אז ברצח הבוס שלו לשעבר, אשתו ושני ילדיהם. נטען כי הוא שדד אותם, דקר אותם ואז העלה את בית המשפחה באש.
האקמאדה, מתאגרף לשעבר, הכחיש מיד אחרי מעצרו את מעורבתו ברצח המרובע, אך לאחר מכן הודה במעשים – ואז חזר בו שוב וטען כי ההודאה ניתנה רק לאחר חקירה אכזרית שעבר ושכללה התעללות פיזית מצד השוטרים. לאורך השנים נאבק על חפותו, והערעורים השונים שהגיש הביאו לדחיית ביצוע עונש המוות. האקמאדה שוחרר בפועל מהכלא כבר ב-2014, בעקבות הספקות באשר לראיות נגדו.
בסך הכול ישב בכלא 48 שנה, מתוכם 45 באגף הנידונים למוות – בתנאי בידוד. במהלך המשפט החוזר התעקשה התביעה לא רק על הרשעתו, אלא גם על אשרור עונש המוות שנגזר עליו, אבל כעת כאמור נקבע שהראיות נגדו זויפו: מדובר בחמישה בגדים מוכתמים בדם שהחוקרים טענו כי האקמאדה לבש בעת שביצע את הרצח. הבגדים אותרו רק שנה לאחר מעצרו, ולטענת החוקרים הוא החביא אותם בתוך מיכל של מיסו, ממרח יפני מסורתי העשוי מסויה מותססת, במפעל לייצור הממרח הזה שבו האקמאדה עבד אז והתגורר.
כבר בהחלטתו אשתקד על עריכת המשפט החוזר קבע בית המשפט העליון כי ייתכן שהראיות הללו זויפו, בעקבות ניסויים מדעיים שהראו כי בגדים שספוגים בממרח מיסו במשך יותר משנה הופכים כהים מדי על מנת שניתן יהיה לזהות עליהם כתמי דם. עורכי דינו של האקמאדה טענו גם שדגימות הדם כלל לא תאמו ל-DNA שלו, וכי מכנסיים ששימשו כראיה נגדו היו קטנים מדי כשניסה ללבוש אותם.
יחד עם הזיכוי הבוקר, מאז תום מלחמת העולם השנייה חמישה בני אדם שנידונו למוות ביפן זוכו בהמשך במשפטים חוזרים שנערכו להם – והמקרה הנוכחי מעורר קריאות מחודשות לביטול עונש המוות במדינה.
בת ה-91 נאבקה למען אחיה: "יש עוד אנשים שבוכים"
יפן וארה"ב הן שתי המדינות היחידות שחברות ב-G7, ארגון המדינות המתועשות, שממשיכות לאפשר עונש מוות. ביפן מבוצע העונש בתלייה, וההליך נעשה בחשאיות. האסירים עצמם מקבלים את ההודעה על הוצאתם להורג רק שעות לפני כן, ולא מורשים לשוחח עם בני משפחה או עורכי דין. לרוב, השיחה האחרונה שלהם היא עם נזיר בודהיסטי.
אלו שתומכים בביטול עונש המוות טוענים כי המקרה הנוכחי חושף את הכשלים במערכת המשפט היפנית, ואת האכזריות הרבה של עונש המוות. אבל הסיכוי שהוא יבוטל נראה נמוך: התמיכה בקרב הציבור היפני בעונש מוות גבוהה מאוד, ולפי סקר ממשלתי מ-2019 80% מהם תומכים בהשארתו, ורק 9% בביטולו.
בארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" מסרו שהזיכוי היום הוא "רגע מכריע עבור הצדק", וקראו ליפן לבטל את עונש המוות. "אחרי כמעט חצי מאה של מאסר לא מוצדק ועוד עשר שנים של המתנה למשפטו החוזר, פסק הדין הוא הכרה חשובה באי-הצדק הנורא שחווה לאורך רוב חייו", מסרו בארגון. "פסק הדין שם סוף למאבק מעורר השארה לניקוי שמו".
מי שסייעה רבות למאבק לשחרורו של האקמאדה היא אחותו הגדולה הידקו, שכיום הינה בת 91, והיא זו שהגישה בשמו ערעור נוסף לבית המשפט העליון ב-2008, שנים אחרי שערעור קודם בוטל. לפני פסק הדין הבוקר אמרה כי מדובר היה במאבק בלתי-פוסק. "היה קשה להגיע למשפט חוזר", אמרה בשיחה עם התקשורת המקומית. "זה לא רק איוואו, אני בטוחה שאנשים נוספים הורשעו על לא עוול בכפם ושהם בוכים... אני רוצה שהחוק הפלילי ישונה כדי שמשפטים חוזרים יהיה נגישים יותר". הידקו הובילה הבוקר צעדה של מפגינים בדרכה לבית המשפט, כמפגן תמיכה באחיה. על אחד השלטים שהניפו נכתב: "הוא זכאי לחלוטין!".