ארבעה ימים אחרי שבצעד יוצא דופן החליט לעקוף את הפרלמנט ולאשר בלעדיו את רפורמת הפנסיה השנויה במחלוקת, ממשלתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון שרדה הערב (יום ב') שתי הצבעות אי-אמון בפרלמנט, כשאת הראשונה שבהן היא צולחת רק בקושי רב: מתנגדי הרפורמה הצליחו לגייס בה לא פחות מ-278 מחוקקים, וחסרו להם תשעה בלבד כדי להפיל את הממשלה. אם אחת מההצבעות האי-אמון הייתה מתקבלת, פירוש הדבר היה, בין השאר, שחוקי הרפורמה ייגנזו.
העובדה שהממשלה הצרפתית צלחה את אתגר האי-אמון רק בקושי, ובפער קטן בהרבה מהצפוי, מעידה עד כמה גדולה כעת ההתנגדות למקרון במערכת הפוליטית ומחוצה לה. דקות אחרי שממשלתו שרדה החלו בפריז מהומות בין שוטרים למפגינים שהתאספו כדי להפגין נגד הרפורמה, והמשטרה פיזרה שם גז מדמיע.
הרפורמה שמקרון מבקש להנהיג, נזכיר, קובעת כי גיל הפרישה בצרפת יעלה מ-62 ל-64, יבוטלו זכויות יתר שמהן נהנו עובדים בכמה מגזרים, ויוקשחו הדרישות שבהן יחויבו העובדים לעמוד כדי לקבל פנסיה מלאה. גיל הפרישה בצרפת נמוך מאוד בהשוואה לרוב שכנותיה האירופיות, שהעלו את גיל היציאה לגמלאות ל-65 ואף למעלה מכך, וההוצאה של צרפת על פנסיות היא השלישית בגובהה בקרב המדינות המתועשות – 14.5% מהתוצר המקומי הגולמי. על רקע זה טוען מקרון כי לארצו אין ברירה אלא לערוך את הרפורמה אם ברצונה לאזן את המערכת הפנסיונית שלה.
אלא שארגוני העובדים בצרפת דוחים את טענות הנשיא, ולפי סקרים כשני שלישים מהצרפתים מתנגדים לרפורמה. מיליונים השתתפו בשבועות האחרונים בהפגנות נגד המהלך ובשביתות ענק, בכלל זה שביתות זבל שגרמו לאשפה להיערם ברחובות פריז. מובילי המחאה טוענים כי הצעדים שמציע מקרון אינם הוגנים ויפגעו באופן לא מידתי בעובדים חלשים – עובדים נטולי הכשרה מיוחדת שנוטים להתחיל את הקריירות שלהם מוקדם, ולעתים קרובות מועסקים בעבודות קשות מבחינה פיזית, שלא כמו בוגרי אוניברסיטאות.
רפורמת הפנסיה הייתה אמורה להיות מובאת להצבעה בפרלמנט ביום חמישי שעבר, אבל דקות לפני כן, כשהבינה שייתכן כי אין לה הרוב הדרוש, החליטה לפתע ממשלת מקרון לנצל סמכות חוקתית מיוחדת ולאשר את הרפורמה מבלי להזדקק לאישורו של בית המחוקקים. מדובר בסעיף 49:3, שארגוני העובדים הזהירו את מקרון שלא להשתמש בו, והחלטת הנשיא לנצלו בכל זאת עוררה אצלם זעם.
בתגובה על המהלך, באירוע חריג של כאוס בפרלמנט הצרפתי, הפריעו חברי אופוזיציה לנאומה של ראש הממשלה אליזבת בורן, השמיעו קריאות בוז, שרו את ההמנון – ומנעו ממנה לדבר. הערב, בפתח ישיבת הפרלמנט שדנה בהצעות האי-אמון, תקף את מקרון חבר הפרלמנט שארל דה קורסון, איש מפלגת המרכז-ימין Les Centriste, ואמר: "לא הצלחת לשכנע, אז בחרת בדרך הקלה לפתור את הבעיה".
מקרון בשפל שלא היה מאז "האפודים הצהובים"
את שתי הצעות האי-אמון שהובאו לפרלמנט הערב העלו מצד אחד סיעה של מפלגות מרכז ומצד שני מפלגת הימין הקיצוני של מרין לה פן, "האיחוד הלאומי". כדי להפיל את הממשלה היה על מתנגדי מקרון לגייס רוב בקרב המחוקקים, תוך יצירת ברית המשתרעת מהשמאל הרדיקלי ועד לימין הקיצוני. אם אחת מהצעות האי-אמון הייתה צולחת, פירוש הדבר היה לא הדחה של מקרון אלא נפילה של הממשלה, ובמקרה זה רפורמת הפנסיה שלו הייתה מתבטלת והיו עומדות בפניו שתי אפשרויות: האחת – למנות ממשלה חדשה במקום זו שנפלה, והשנייה, הפחות סבירה – לפזר את הפרלמנט ולהכריז על בחירות חדשות. אי-הצלחת הצעות האי-אמון פירושה שהרפורמה של מקרון הופכת לחוק שריר וקיים.
סקר שפורסם בימים האחרונים הראה שכשני שלישים מהצרפתים רוצים כעת בנפילתה של הממשלה, וסקרים אחרים הראו כי תמיכת הציבור במקרון צנחה ל-28%, השיעור הנמוך ביותר מאז ימי מחאת "האפודים הצהובים" שהתנהלה בשנים 2019-2018. המחאה העממית ההיא פרצה בעקבות העלאת מחירי הדלק, אך התפשטה והפכה למחאה נרחבת יותר נגד מדיניות הממשלה.
פרשנים בצרפת הדגישו מראש כי גם אם הצעות האי-אמון הערב לא יצלחו, עצם העובדה שמקרון לא מצא בפרלמנט די קולות כדי לאשר בו את הרפורמה פוגעת במעמדו ותותיר את ממשלתו חלשה בהרבה. סביר להניח גם כי ההפגנות נגד הרפורמה יימשכו עוד כמה שבועות, והן עלולות לגבות מחיר מהכלכלה הצרפתית.
פעולות המחאה התקיימו גם היום, ובעיר ראן התעמתו מפגינים עם שוטרים בכביש והציתו מחסומים מאולתרים שבנו כדי לחסום את התנועה. ליד הבית התחתון של הפרלמנט בפריז נסגרו אחר הצהריים כמה תחנות מטרו ושוטרים נפרסו באזור כדי למנוע עימותים.
בכיכר מרכזית בבירה הצרפתית התאספו הערב מפגינים לקראת הצבעות האי-אמון. "האלימות האמיתית היא לא מה שקורה ברחובות, אלא הרפורמה", אמרה כריסטין, חברת ה-FO, אחד מארגוני העובדים המרכזיים בצרפת. חבר אחר בארגון, תומס בן ה-37, אמר שהמאבק ברפורמה יימשך גם אם הצעות האי-אמון ייפלו.