ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר היום (חמישי) שכדי לטפל בבעיית ההסתננות לבריטניה מתכוונת הממלכה לשלוח לרואנדה מהגרים לא-חוקיים שיגיעו לחופי תעלת למאנש.
ג'ונסון אמר שמספר המהגרים שיישלחו לאפריקה עשוי להגיע לעשרות אלפים, ומאמין שהיוזמה תשיג את אפקט ההרתעה הנחוץ. "אנחנו חייבים לוודא שהנתיב היחיד למקלט בבריטניה הוא נתיב חוקי ובטוח", הצהיר ג'ונסון בנאום בקנט שבדרום-מזרח אנגליה, לחופיה הגיעו אשתקד אלפי מסתננים. ג'ונסון הזהיר שמי שמנסים "לעקוף את התור, או לנצל את המערכות שלנו", לא יוכלו להשיג את מבוקשם ולהשתקע בבריטניה, והם יישלחו במהירות "למדינה שלישית", או למדינה שממנה הגיעו.
ראש ממשלת בריטניה התחייב שהעברת המהגרים הלא-חוקיים לרואנדה תהיה "אנושית וזריזה". לדבריו, כל מי שיסתנן לבריטניה מ-1 בינואר עשוי להישלח ל"יישוב מחדש" ברואנדה. הוא טען שלרואנדה "תהיה את היכולת ליישב עשרות אלפי אנשים בשנים הבאות". ברואנדה חיים כ-13 מיליון תושבים. לפי סוכנות הידיעות AP היא המדינה הצפופה ביותר ביבשת אפריקה.
ארגוני זכויות אדם מחו על היוזמה השנויה במחלוקת והצהירו שהיא "לא אנושית". במפלגת הלייבור מהאופוזיציה אמרו שהיוזמה אינה ברת ביצוע, ואינה אתית. מחוקקים באופוזיציה אמרו שג'ונסון מנסה להסיח את דעת הקהל מהקריאות להתפטרותו - אחרי שהשבוע נקנס בעקבות "מסיבות הקורונה" שערך עם עובדי לשכתו. אותן מסיבות, כולל מסיבת יום הולדתו של ג'ונסון, נערכו בניגוד להנחיות הקורונה שקבעה ממשלתו של ג'ונסון. באותה תקופה הבריטים היו בסגר.
ג'ונסון אמר היום שהוא העריך שהיוזמה תעורר ביקורת ותעמוד בפני אתגרים משפטיים, אך הבטיח שיעשה את כל מה שצריך כדי להוציא אותה לפועל. שר בממשלה השמרנית של ג'ונסון אמר שהמהגרים הלא-חוקיים שיגורשו לרואנדה יהיו בעיקר גברים צעירים ורווקים.
שרת הפנים של ג'ונסון, פריטי פאטל, חתמה היום על הסכם בין בריטניה לרואנדה בביקורה במדינה האפריקנית. במסגרת ההסכם תשקיע בריטניה בשלב הראשון סכום של 120 מיליון פאונד שיכסה את מימון הפרויקט. "רואנדה מברכת על השותפות עם בריטניה באירוח של מבקשי מקלט ומהגרים, ותציע להם מסלול משפטי לתושבות במדינה שבמזרח אפריקה", אמר שר החוץ של רואנדה, וינסנט בירוטה. במסגרת היוזמה ישתלבו המהגרים בקהילות המקומיות. בירוטה הצהיר שהצדדים רוצים להבטיח שאותם מהגרים יזכו להגנה ולכבוד, ויוכלו להשתקע ברואנדה אם יבחרו לעשות זאת.
בקמפיין הבחירות שלו הבטיח ג'ונסון לצמצם את מספר המסתננים, אך בכהונתו מספר המהגרים הלא-חוקיים שמגיעים בסירות דרך התעלה שבר שיאים. בשנה שעברה יותר מ-28,000 פליטים ומהגרים חצו את התעלה והסתננו מצרפת לבריטניה. גל המסתננים הוביל למתיחות בין בריטניה לצרפת - במיוחד אחרי הטרגדיה שהייתה בחודש נובמבר, כש-27 מהגרים טבעו בתעלת למאנש.
"לפני חג המולד 27 אנשים טבעו, ובשבועות הבאים ייתכן שיהיו עד רבים שימותו ביום, וייתכן שגופותיהם לא יימצאו לעולם", אמר ג'ונסון. "כ-600 איש חצו אתמול את התעלה. בתוך כמה שבועות המספר הזה עלול להגיע שוב לאלף איש ביום". ג'ונסון אמר שהשותפות עם רואנדה תעזור לשים סוף להברחות המהגרים ולניצול של אנשים חסרי ישע, ולהפיכת התעלה ל"בית קברות ימי".
בנאומו היום אמר ראש הממשלה ג'ונסון שכל מי שנכנס לבריטניה בניגוד לחוק עשוי להישלח בסופו של דבר לרואנדה ולהתיישב בה. בעבר עלה גם שמה של גאנה כיעד אפשרי שאליו יישלחו המסתננים שיגיעו לבריטניה, אך בחודש ינואר הכחישה גאנה שהיא מעורבת ביוזמה שכזאת.