הסמטאות בעיר העתיקה בירושלים נותרו ריקות מאדם אחרי פיגוע הירי שאירע אתמול בבוקר (יום ראשון) באזור שער השלשלת, סמוך להר הבית, שבו נרצח אלי קיי. בפיגוע נפצעו ארבעה בני אדם נוספים, בהם אהרון יהודה אימרגרין שמצבו קשה. כפי שקרה בפיגועים קודמים, גם הפעם העיר העתיקה התקשתה להתאושש, וסמטאותיה התרוקנו. הדממה, אגב, נשברה אמש, בשעות הערב - אחרי שעשרות הגיעו למקום עם דגלי ישראל וקראו קדיש לזכרו של קיי. בשעות הערב המאוחרות נפצע באורח קל גבר כבן 30 שנפגע מבקבוק תבערה באזור.
תושבי האזור סיפרו על פחד להסתובב בעיר או לצאת מהבית, וכוחות מג"ב תוגברו כמעט בכל פינה בסמטאות - ובמיוחד באזור הכותל המערבי. הרוכלים ובעלי העסקים סיפרו על דממה ששוררת ברחובות ההומים בדרך כלל, וחלקם הביעו תסכול מהמצב. "גם ככה אין תיירים, בגלל מזג האוויר והקורונה, והינה עוד לא התאוששנו וכבר עוד אירוע משתק אותנו", אמר אחד מהם בכאב.
בניה פרידמן, תושב העיר העתיקה, אמר כי "פגשתי פה את המפקד של המשטרה האזורית, שאל מה שלומכם. אמרתי לו שפיתחנו עוד עין בגב. צריך להסתכל לכל הכיוונים, כי אתה אף פעם לא יודע מאיפה זה יבוא. יש לנו שתי עיניים קדימה, עין אחת למעלה שמסתכלת על הקדוש ברוך הוא ומתפללת, אבל גם עין אחת בגב כי אנחנו אנשים מעשיים". הוא סיפר כי "יש לי ילד בן שנה וחצי בבית, זה מפחיד", אמר. "יש לי מזל שהוא בבידוד בשבועיים הקרובים בגלל הקורונה. אני נושם לרווחה ומקווה שהשקט יחזור".
משה, שלומד בעיר העתיקה, אמר כי "זו תחושה מאוד לא נעימה. זו עיר בירתנו, אנחנו אוהבים להרגיש שאנחנו יכולים להסתובב בה בביטחון ובשלווה בלי שאף אחד יפגע בנו. זה הרחוב שבו אנחנו לומדים וישנים, עיר הבירה של מדינת ישראל, ליד המקום הכי קדוש של העם שלנו, ליד הכותל המערבי. אנחנו צריכים לפחד שבני עוולה יבואו עם רובים לטבוח בנו רק בגלל המוצא שלנו, הדת שלנו והעם שלנו?".
עהד אלג'עברי, בעל עסק ותיק בעיר העתיקה, אמר כי "מאז הירי המקום ריק מאדם, אין פה אף אחד חוץ מחיילים ואנשי שב"כ. גם התושבים לא יוצאים החוצה היום. אנחנו, בעלי העסקים, חושבים פעמיים אם לפתוח את העסק אחרי כל אירוע ביטחוני. זה מפחיד". לטענת עאסי פיאד, המצב עלול להידרדר לכדי "מלחמת דתות" - לטענתו, מכיוון שיהודים נכנסים להר הבית.
האלימות והמתיחות הורגשה היטב אתמול בערב: בשעה 21:55 התקבל במוקד 101 של מד"א דיווח על גבר שנפצע מבקבוק תבערה בגיא בן הנום בעיר העתיקה. צוותי מד"א פינו אותו לבית החולים שערי צדק כשהוא במצב קל וסובל מכוויות. מעט לאחר מכן, סמוך ל-22:03, התקבל דיווח נוסף על בקבוק תבערה שנזרק לעבר אוטובוס סמוך למחסום חיזמה. נהג האוטובוס, בן 25, לקה בחרדה וטופל במקום.
לא רחוק משם, במחנה הפליטים שועפט, צעדו מאות בני אדם בתהלוכה שיזם חמאס בדרך לביתו של המחבל פאדי אבו שחידם. בעצרת נשמעו קריאות שבח לזרוע הצבאית של חמאס. כוחות מג"ב הגיעו למקום ונתקלו בצמיגים בוערים והשלכת אבנים, שאליהם הגיעו באמצעים לפיזור הפגנות.
אבו שחידם מוכר למערכת הביטחון כפעיל חמאס באזור שועפט, אך לא נעצר בעבר על ידי שב"כ. תושבים במזרח ירושלים סיפרו כי הוא נהג להגיע פעמים רבות למסגד אל-אקצה ועודד מתפללים לא לאפשר לכוחות הביטחון להיכנס למסגד ולהתעמת איתם. הוא אף נהג להעביר שיעורי דת באזור. אשתו של אבו שחידם יצאה מישראל כמה ימים לפני הפיגוע, וקרובי משפחתו נחקרו אתמול לאחר הפיגוע על-ידי כוחות הביטחון. בנו, עבוד, פרסם דברי הלל לאביו לאחר הפיגוע, שיתף את תמונתו עם הנשק לפני הפיגוע - ואמר כי הוא גאה להיות בנו של שהיד. כלי התקשורת הפלסטיניים פרסמו סרטון עם בתו הקטנה של אבו שחידם, הקלטה של בתו שסיפרה שהתקשר אליה בשעות הבוקר וביקש ממנה להתפלל למענו.
"אלי נפל בשביל המדינה"
בינתיים, ולבקשה הקהילה בדרום אפריקה, הסוכנות היהודית נערכת עם המשפחה של אלי קיי כדי להעביר את הלווייתו, שתתקיים היום ב-11:00 בהר המנוחות שבירושלים, בשידור ישיר. בהצהרה מיוחדת מסרו בני המשפחה - הוריו של אלי, אבי ודבורה, אחיו כתריאל וחנן ואחותו נעמה - כי אלי "לא היה רוצה שנהיה עצובים". לדברי כתריאל, "אנחנו משפחה דתית, אם הקדוש ברוך הוא רוצה לקחת אדם הוא ייקח אותו. בן אדם שהלך לעולמו עשה את העבודה שלו בעולם הזה. אנחנו צריכים להיות שמחים. אני מקווה שכולם יעזרו לנו לזכור אותו לנצח, ושניפגש בשמחות".
בת זוגו של אלי, ג'ן שיף, אמרה כי "זה שוק גדול מאוד. הוא נפל בשביל המדינה, הוא היה האדם הכי חזק שהכרתי נפשית ופיזית. האדם החכם ביותר שפגשתי, תמיד אהב וכיבד". השניים היו יחד שישה חודשים, ולדבריה "תמיד צחקנו איך שזה מרגיש יותר מחיים שלמים. זה לא יהיה מספיק אף פעם, הוא היה הכי טוב בעולם. אני שולחת את כל אהבתי אליו".
אחיו הקטן, חנן, אמר: "אלי נפל כגיבור, בצורה שהכי מתאימה לו. כל דבר שעשה, היה עושה בשיא הרצינות - בין אם לעלות לארץ, ללמוד בישיבה ולהתגייס לצבא. הוא היה חייל מצטיין, מפקד וסמל. הוא גר בעוטף עזה על הגבול, ישן בממ"ד. הוא כל יום נלחם על כל מה שהיה חשוב לו".
כתריאל סיכם את ההצהרה בסיפור על אלי. לדבריו, בזמן שהיה בצבא, המוצב שבו שהה סמוך לעוטף עזה ספג ירי מרגמות. "הוא התנהל בקור רוח, ולא היה סתם מפקד - הוא לקח את החיילים שלו הצידה ודיבר איתם אחר כך. הוא לא האמין בדיסטנס, הוא התקרב לחיילים שלו ועזר במה שצריך. זה הבן אדם שנורה בעבור המדינה שלו".
אבי ודבורה קיי, הוריו של אלי, עלו לישראל בדצמבר 2020, ומאז מתגוררים במודיעין. יש להם ארבעה ילדים - הבנים כתריאל, אלי וחנן, והבת נעמה. השניים החליטו לעלות לארץ יחד עם בתם נעמה בעקבות בניהם, שכולם עלו ארצה והתגייסו לצה"ל כחיילים בודדים. הבן הבכור במשפחה, כתריאל, התחתן לפני כשלושה שבועות. בני משפחתו של אלי גילו שנהרג אחרי שאלי לא ענה להם לטלפונים מאז הפיגוע - ואמו זיהתה אותו באחד הצילומים שרצו ברשתות החברתיות. בבית החולים הם קיבלו את הבשורה המרה.
מלבד קיי נפצעו בפיגוע הרצחני ארבעה בני אדם, אחד מהם - תלמיד הישיבה אהרון יהודה אימרגרין (26) - נמצא במצב קשה. הוא היה נשוי ללא ילדים, ואשתו ביקשה להתפלל לרפואת הרב אהרון יהודה בן טובה. ד"ר אלון שורץ, מנהל יחידת הטראומה בשערי צדק, סיפר כי אימרגרין הגיע נפצע ממספר רב של יריות: "הוא הגיע במצב לא יציב ובהכרה מעורפלת. בניתוח ייצבנו את מצבו מיד אחרי הניתוח, אבל עדיין נשקפת סכנה לחייו". לדברי הרופאים, 24 השעות הקרובות יהיו קריטיות.
מחלקת המדינה האמריקנית גינתה את פיגוע הירי. בהודעה שפורסמה הלילה באתר מחלקת המדינה נכתב: "אנו מגנים בחריפות את מתקפת הטרור שבוצעה על ידי חמוש איש חמאס בעיר העתיקה בירושלים, ומוסרים את תנחומינו לקורבנות ולבני משפחותיהם".
סייעו בהכנת הכתבה: אלישע בן קימון ואליאור לוי
פורסם לראשונה: 22:50, 21.11.21