שר הביטחון לשעבר יואב גלנט הודיע הערב (רביעי) על התפטרותו מהכנסת ולקיחת פסק זמן מהחיים הפוליטיים. למרות זאת, הוא צפוי להישאר בליכוד, שעל דרכה החליט לדבריו להילחם מבפנים. הוא תקף ישירות את ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ על חוק ההשתמטות שמקודם בימים אלה - אך בפועל, עם התפטרותו, כבר לא יוכל להרים את ידו נגד ההצעה. סיבה אפשרית לכך היא שגלנט, שכבר ממעט להגיע לכנסת ולא מצביע יחד עם הקואליציה, חושש שיוכרז כפורש מסיעת הליכוד - מהלך שימנע ממנו להתמודד ברשימה קיימת בכנסת הבאה.
גלנט מודיע על התפטרותו: "דרך הליכוד היא דרכי"

3 צפייה בגלריה
יואב גלנט
יואב גלנט
גלנט, הערב. "בשל עמידתי על טובת מדינת ישראל וצורכי צה"ל, הודחתי מתפקיד שר הביטחון"
"בקרוב אמסור את החלטתי לסיים את תפקידי בכנסת ה-25, בחלוף 45 שנים של שירות ושליחות", אמר גלנט בפתח ההצהרה. "35 שנים בצה"ל, עשור כחבר כנסת ושר בממשלות ישראל, ובהן שנתיים דרמטיות בתפקיד שר הביטחון. כחבר בתנועת הליכוד אמשיך להיאבק על דרכה של התנועה".
הוא הוסיף: "זוהי תחנה במסע ארוך שטרם הושלם. כמו בשדה הקרב, כך גם בשירות הציבורי יש רגעים שבהם נדרש לעצור על מנת להגיע למטרות הנדרשות. דרכי היא דרך הליכוד, ואני מאמין בעקרונותיה, סומך על חבריה ובוחריה. מאז שהצבעתי לראשונה בחיי למפלגת הליכוד והייתי שותף למהפך של מנחם בגין, נותרתי נאמן לדרכה הלאומית והאידיאולוגית של התנועה".
בהמשך מנה את הישגיו במהלך כהונתו כשר ביטחון: "הובלתי את מערכת הביטחון במהלך 13 חודשי מלחמה, שאפשרו לישראל להגיע להכרעה צבאית במלחמת שבע החזיתות. בעזה הצלחנו לחסל את הנהגת חמאס, שהפסיק לתפקד כארגון צבאי". הוא ציין בנוסף כי "בתחילת תפקידי כשר הביטחון, בימי הרפורמה המשפטית, הבהרתי: אנחנו ניצבים בפני אתגרים ביטחוניים חסרי תקדים. לאורך הדרך הדגשתי את הצורך להתמודד עם שסעים פנימיים, המהווים נקודת תורפה וסכנה ברורה ומיידית לביטחון ישראל".
לדבריו, "מערכת הביטחון תחת הנהגתי יצרה את התנאים להשגת כל מטרות המלחמה והדחופה שבהן - השבת החטופים. זו חובה מוסרית עליונה, וללא השלמתה לא יושג הניצחון. לאורך כל המלחמה, התעקשתי להמשיך ולהעמיק את השותפות האסטרטגית עם בת בריתנו הגדולה ארה"ב, בתנאי מלחמה קשים. גם בשעה של מחלוקת פוליטית אין תחליף לברית הזו, המספקת לנו סיוע צבאי, גיבוי בינלאומי ויצירת הרתעה במזרח התיכון".
הוא הבהיר שכשר הביטחון לשעבר, הוא "אחראי לכל מה שאירע מתחילת תפקידי בחודשים שלפני המלחמה ועד לסיום תפקידי בחלוף למעלה משנה מתחילת המלחמה".
הוא התייחס בנוסף גם לחוק ההשתמטות, ולצורך בשוויון בנטל: "הזכות לחיות בביטחון מגלמת בתוכה את החובה לשאת בנטל הביטחון. כשר הביטחון בשעת מלחמה קשה וממושכת, הבנתי כי נושא גיוס החרדים אינו רק סוגיה חברתית, זהו בראש ובראשונה צורך ביטחוני וצבאי הכרחי. לכן, פעלתי לגיוס שוויוני של כל חייבי הגיוס; בשל עמידתי על טובת מדינת ישראל וצורכי צה״ל, הודחתי מתפקיד שר הביטחון.
"בחודשיים האחרונים מאז הודחתי מתפקיד שר הביטחון, נפל דבר - ממשלת ישראל בהובלת ראש הממשלה ושר הביטחון מאיצה חוק גיוס המנוגד לצורכי צה"ל ולביטחון מדינת ישראל. הצעת החוק מיועדת להענקת פטור משירות צבאי. את זה לא אוכל לקבל ולכך לא אוכל להיות שותף".

הסיבות להתפטרות, והמחליף

משמעות התפטרותו של גלנט עבור הליכוד חשובה במיוחד: השר, שפוטר בתחילת נובמבר מתפקיד שר הביטחון על רקע המחלוקות בינו לבין ראש הממשלה סביב סוגיית החטופים, נמנע מאז מלסייע בקואליציה בהצבעות בכנסת - וגם אתמול לא השתתף בהצבעה הדרמטית על חוק הרווחים הכלואים. אם נתניהו לא יחזיר לכנסת את אחד השרים שהתפטרו במסגרת החוק הנורבגי, המועמד שצפוי להיכנס במקום גלנט לכנסת הוא עפיף עבד, שכחבר כנסת שנכנס בהתאם לחוק הנורבגי לא תהיה לו כמעט יכולת להערים קשיים על הקואליציה.
3 צפייה בגלריה
ארכיון עבד עפיף עם בנימין נתניהו
ארכיון עבד עפיף עם בנימין נתניהו
מנהיג הדרוזים דרש להכניסו לכנסת. עבד עפיף עם בנימין נתניהו
3 צפייה בגלריה
פוסטים שהעלה עפיף עבד לעמוד הפייסבוק שלו, על נתניהו
פוסטים שהעלה עפיף עבד לעמוד הפייסבוק שלו, על נתניהו
אחד הפוסטים שפרסם עפיף עבד
אתמול למשל, ההצבעה על חוק הרווחים הכלואים עברה על חודו של קול אחד, מה שאילץ את ראש הממשלה להגיע אל הכנסת במיוחד ממיטת חוליו, אחרי הניתוח שעבר להסרת הערמונית.
לאחרונה דרש מנהיג הדרוזים מוואפק טריף מנתניהו שאחד משרי הליכוד יתפטר מהכנסת בהתאם לחוק הנורבגי, כדי לאפשר את כניסתו של עבד לקואליציה. עבד קיבל 5,515 קולות בפריימריז האחרונים בליכוד, ונבחר במקום ה-43 ברשימה. עבד הרבה בשנים האחרונות להעלות לעמוד הפייסבוק שלו פוסטים עם תמונות נתניהו שבהם שיבח אותו. משמעות נוספת של המהלך של גלנט היא שחברת הכנסת אתי עטייה תהפוך לחברת הכנסת מן המניין, ולא "נורבגית".
ייתכן כי אחת הסיבות להחלטת גלנט להתפטר היא שלא רצה לעמוד מול ועדת חקירה על מחדלי 7 באוקטובר בעודו בתפקיד ציבורי. גלנט, נציין, גם ידע כי בקואליציה אוספים עליו מידע כדי לגבש טיעון שיאפשר להפרישו מהסיעה. במצב כזה עלול השר לשעבר לעמוד בפני סנקציות, שאחת מהן היא שלא יוכל להתמודד לכנסת ברשימה קיימת. לאחרונה, יו"ר הקואליציה אופיר כץ החל לגבש תיק טיעונים להפרשת גלנט מהליכוד.
אם המהלך היה מצליח, היו מוטלות עליו סנקציות קשות, בהן איסור להתמודד לכנסת הבאה ברשימה קיימת. גלנט, שביקש לשמור על כל האופציות פתוחות, בחר לנקוט פעולה ולפרוש לפני שהליכוד יתחיל בהליך נגדו.
אמש נעדר גלנט כאמור מההצבעה על חוק הרווחים הכלואים הקריטית לקואליציה, כשכבר החלו לנסח עבורו מכתב התראה ראשון. למרות זאת, פרישתו לכאורה עשויה להועיל לקואליציה, שכן עד כה הוא לא הצביע לפי המשמעת הקואליציונית, ועתה המועמד הבא במקומו צפוי לסייע לה בשימור אצבע נוספת לטובתה.