במקביל לחילופי האש הכבדים במזרח אוקראינה שנמשכים זה היום השלישי ברציפות, התכנסו בצהריים (שבת) מנהיגים רבים בוועידת מינכן לביטחון - ועסקו בעיקר במתיחות בין רוסיה לאוקראינה. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין אמרה כי איומי הפלישה של מוסקבה "עלולים לעצב מחדש את המערכת הבינלאומית כולה. רוסיה וסין מעוניינות להחליף את הסדר העולמי הקיים". גם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הכניס את סין לאותה משוואה יחד עם רוסיה, והזהיר כי "אם המערב יתעלם מאוקראינה, זה מסר שיגיע עד טייוואן".
בנאומה האשימה פון דר ליין את הקרמלין ב"זריעת פחד באוקראינה", והזהירה את רוסיה ש"חשיבה המבוססת על 'העבר האפל' שלה, עלולה למנוע ממנה עתיד משגשג". היא הוסיפה כי "העולם צופה בתדהמה במה שנראה כמו ההיערכות הצבאית הנרחבת ביותר על אדמת אירופה מאז הימים החשוכים של המלחמה הקרה. האירועים בימים האחרונים עשויים לשנות את הסדר העולמי כולו".
סגנית נשיא ארצות הברית קמלה האריס אמרה בנאומה כי אם רוסיה תפלוש לאוקראינה "ארצות הברית, יחד עם שאר בעלות הברית, יטילו עליה סנקציות כלכליות משמעותיות וחסרות תקדים". לדבריה, "הפעולות של רוסיה אינן תואמות את מילותיה. אסור לשנות את הגבולות המדיניים בכוח".
קנצלר גרמניה אולף שולץ אמר כי "שוב יש איום של מלחמה באירופה", ואיים כי "פעולה צבאית רוסית נגד אוקראינה תהיה טעות חמורה". לדבריו, "ככל שהדיפלומטיה אפשרית יש להעדיף אותה, אך אסור לנו להיות נאיבים".
מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הבהיר כי "אין שום סימן לנסיגה רוסית, ההיערכות הצבאית שלה נמשכת. הסכנה שנגיע לעימות עם רוסיה היא ממשית". לדבריו, עדיין ניתן לנהל דיאלוג עם רוסיה, אך "היא מציבה דרישות שהיא יודעת שאנחנו לא יכולים להסכים להן".
לוועידה הגיע גם נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי. אמנם הוא אמור לשוב לארצו עוד הערב, אך במערב יש החוששים כי רוסיה עלולה לנצל את יציאתו מהמדינה כדי לפלוש.
בינתיים העימותים במזרח אוקראינה נמשכים - וצבא אוקראינה מסר כי מאז הבוקר נרשמו כבר 12 תקריות באזור. על פי הצבא, הבדלנים הפרו-רוסים ירו ירי ארטילרי כבד על יותר מ-20 יישובים. בעיר דונייצק נשמעו כמה פיצוצים. עוד נמסר כי חייל אוקראיני נהרג הבוקר בחילופי האש. רוסיה מסרה כי שני פגזים שנורו מאוקראינה התפוצצו בתוך שטחה.
במקביל, הכריזו הבדלנים על גיוס כללי של לוחמים - יום אחרי שהורו לכ-700 אלף תושבים, בעיקר נשים וילדים, להתפנות מחבל דונבאס לשטח רוסיה. פוטין שלח לאזור את השר האחראי לטיפול במצבי חירום כדי לסייע בטיפול במפונים - שאותם הקרמלין כינה "פליטים".
הצדדים מאשימים זה את זה באחריות להסלמה, ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר הלילה בהצהרה לתקשורת כי הוא משוכנע שפוטין החליט לפלוש לאוקראינה בימים הקרובים. ביידן טען כי "רוסיה מנסה ליצור לעצמה תירוץ לפלישה", ותהה: "איזה אינטרס יש לאוקראינה לתקוף כפי שמאשימים אותה המורדים, כש-150 אלף חיילים רוסים מקיפים אותה?".
בתוך כך, הודיעה רוסיה כי פתחה בתרגיל צבאי "אסטרטגי" שבמסגרתו שיגרה טילים בליסטיים בעלי יכולת לשאת ראש קרב גרעיני וטילי שיוט לעבר יעדים ימיים ויבשתיים. על פי הודעת הקרמלין, התרגיל התבצע כשצופים בו הנשיא ולדימיר פוטין ומקבילו הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו. עוד נמסר כי בתרגיל משתתפות גם ספינות מלחמה וצוללות.
בזירה המדינית, גם פוטין וגם ביידן מתבצרים עדיין בעמדותיהם העקרוניות המוכרות: פוטין דורש שברית נאט"ו תרחיק את כוחותיה מגבולות רוסיה כדי שלא תוכל להנחית עליה מתקפת פתע קטלנית. הוא גם דורש התחייבות בכתב שאוקראינה – הגדולה והחזקה במדינות ברית המועצות לשעבר – לא תהיה חברה בברית נאט"ו. דרישה נוספת היא שארה"ב ונאט"ו לא יציבו טילים לטווח בינוני וארוך במדינות החברות בברית. פוטין רוצה גם שאוקראינה לא תנסה לסלק במבצע צבאי או בהטרדות אלימות את הבדלנים הפרו-רוסים מהאזורים שעליהם השתלטו ב-2014.
הנשיא הרוסי פוטין טוען שאוקראינה לא מכבדת את הסכם מינסק 2, שסיים החלק העיקרי במלחמה בחבל דונבאס לפני שמונה שנים. פוטין רוצה למעשה לחזור למשטר הביטחון ששרר בין מזרח אירופה ומערבה בתקופת המלחמה הקרה – ולהחזיר את רוסיה לימי גדולתה כמעצמה עולמית כפי שהיה בתקופת ברית המועצות.
מכל הדרישות הללו, שהקרמלין הציג לו בכתב, ביידן הראה נכונות להגיע לפשרה ולהסכם חדש עם פוטין רק בעניין ההימנעות ההדדית מהצבת הטילים. היו גם רמזים שביידן יקדם בברכה הכרזה של ממשלת אוקראינה שהיא אינה מתכוונת בעתיד הנראה לעין לבקש להצטרף לנאט"ו. הנשיא האוקראיני זלנסקי לא מסכים בינתיים גם לזה. בכל מקרה כל צד מחכה כעת שהאחר ימצמץ, ובכל יום שעובר ההימור של שני המנהיגים גדל ונעשה מסוכן ונפיץ יותר.
בינתיים, גורם ביטחוני אוקראיני בכיר מאוד העריך היום כי הפלישה הרוסית לאוקראינה תחל דווקא ביום שלישי הקרוב, 22 בפברואר - אז יחול יום השנה השמיני לסיפוח קרים על ידי פוטין. מעבר לכך שזהו תאריך סמלי, פלישה בתאריך זה גם תימנע מלפגוע בסין, משום שאז כבר תסתיים אולימפיאדת החורף בבייג'ינג.
לפי גורמי הביטחון בקייב, נשיא רוסיה ייתן הוראה לטנקים שלו לנוע לתוך אוקראינה בכמה צירים – כולל נחיתה בחופים ובנמלים של אוקראינה בים השחור. כ-150 אלף חיילים רוסים, אלפי טנקים ותותחים, מפציצי קרב חדישים, סוללות הגנה אווירית וטילי קרקע-קרקע מקיפים את אוקראינה משלושה עברים. רק מערב המדינה נמצא מחוץ לטבעת הכיתור.
במקומות מסוימים, כמו למשל בגבול חבל המריבה בדונבאס, הטנקים הרוסיים נמצאים בשטחי היערכות במרחק 30 ק"מ בלבד מגבול אוקראינה. בים השחור ובים אזוב, מול החוף האוקראיני, משייטות כעת שבע ספינות אמפיביות של הצי הרוסי ועליהן נחתים למודי קרב. רבים מהנחתים האלה ומפקדיהם שירתו בכוח המשלוח הרוסי בסוריה והתנסו שם בלחימה במורדים הסורים.
עובדה מדאיגה נוספת שעליה מדווח המודיעין הצבאי האוקראיני היא שלכוחות הצבא הרוסי שהתייצבו על גבול אוקראינה הצטרפו לאחרונה יחידות שיטור וממשל צבאי המכונות "נאס גווארדיה", השייכות למשרד הפנים של הפדרציה הרוסית – מכאן שהרוסים מתכוננים לנהל את ענייני האזרחים בשטחים שיכבשו. יש גם מידע מבוסס שלפיו כוחות צבא רוסיה הניצבים על גבול אוקראינה קיבלו כמויות תחמושת ואספקה לחמישה או לשישה ימי לחימה. המשמעות היא שהגנרלים הרוסים אינם מצפים להתנגדות חזקה מצד צבא אוקראינה ואולי גם שהתוכנית המבצעית מוגבלת בהיקפה ואינה כוללת כניסה לעומק שטח אוקראינה ממערב לדנייפר אלא רק תמרון בשטח שממזרח, כדי לערער את היציבות הפוליטית בקייב ולהשיג שליטה בחבל דונבאס ובדרכי הגישה היבשתיות לקרים.