מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הערב (יום ד') ברוב קולות החלטה שקוראת להפוגות של כמה ימים בלחימה ברצועת עזה, לצד דרישה לשחרור כל החטופים שמוחזקים שם בשבי. ארה"ב מחתה על כך שההחלטה לא כללה גינוי של מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר, אך בחרה שלא להטיל עליה וטו. מדובר בהחלטה הצהרתית בעיקרה, והסעיף המחייב היחיד בה הוא זה שדורש ממזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לפקח על יישומה ולדווח על כך בפני מועצת הביטחון בדיון הבא שלה.
ההצעה שאושרה הערב גובשה על ידי מלטה, ונתמכה על ידי מדינות ערב – בהן איחוד האמירויות שחברה במועצה. בסך הכול הצביעו בעדה 12 מדינות, וארה"ב, בריטניה ורוסיה נמנעו. ההחלטה קוראת ל"הפוגות ומסדרונות הומניטריים דחופים ונרחבים ברחבי רצועת עזה עבור מספר מספק של ימים כדי לאפשר גישה הומניטרית מלאה, מהירה, בטוחה וללא הגבלה".
ההחלטה קוראת כאמור לשחרורם המיידי, ללא כל תנאי, של כל השבויים שמוחזקים בידי חמאס וארגונים אחרים ברצועה, אך לא מגנה אותם וכלל לא מזכירה את מתקפת 7 באוקטובר (היא גם לא מזכירה את הפצצות התגובה של ישראל). היא דורשת מהצדדים בסכסוך לפעול על פי הדין הבינלאומי ולהגן על אזרחים – "במיוחד ילדים", לשון ההחלטה. הצדדים נדרשים גם להימנע מפגיעה בשירותים בסיסיים וציוד הומניטרי עבור האזרחים בעזה. ההחלטה מברכת על הכנסת סיוע דרך מעבר רפיח, וקוראת להגדילו.
זו ההחלטה הראשונה של מועצת הביטחון שעוסקת במלחמה שפרצה לפני יותר מחמישה שבועות, אחרי ארבעה ניסיונות כושלים. רוסיה, שלאורך המלחמה התייצבה לצד חמאס וניסתה לקדם החלטה שקוראת להפסקת אש מוחלטת, נכשלה פעמיים בהשגת הרוב המינימלי הדרוש בהצבעות, וארה"ב הטילה וטו על הצעה אחרת שקידמה ברזיל. רוסיה וסין הטילו מצדן וטו על הצעת החלטה אמריקנית.
על רקע הקיפאון במועצת הביטחון, העצרת הכללית של האו"ם אישרה בסוף החודש שעבר קריאה להפסקת אש מיידית ברוב של 120 מדינות מול 14 מתנגדות ו-45 שנמנעו – אך להחלטות של העצרת הכללית אין אופי מחייב, והן הצהרתיות לחלוטין. יחד עם זאת ההחלטה ההיא, שאליה מצטרפת כעת ההחלטה הסמלית של מועצת הביטחון, מסמלות אולי את הלחץ הבינלאומי הגובר על ישראל בצל המשבר ההומניטרי ברצועה והתמונות הקשות של המוני הרוגים פלסטינים שמוצגות ברחבי העולם.
הנשיא ג'ו ביידן מתנגד גם כעת לקריאות להפסקת אש, אבל לחץ בשבועות האחרונים להכניס לעזה סיוע הומניטרי ודלק ולאפשר הפוגות בלחימה – ובשלוש הסוגיות הללו ישראל למעשה כבר התפשרה, כשהיא מאפשרת באופן יום-יומי הפוגות של כמה שעות באזורים מוגבלים בצפון הרצועה, מאפשרת הכנסה של משאיות סיוע רבות ממצרים – והיום אפשרה גם תדלוק של משאיות אונר"א במעבר רפיח.
שגרירת ארה"ב באו"ם, לינדה תומאס-גרינפילד, הסבירה הערב כי ארה"ב "מאוכזבת" מכך שההחלטה לא כוללת גינוי של חמאס, אך הדגישה כי וושינגטון תומכת ב"אלמנטים רבים" בה. היא הוסיפה: "אנחנו מזועזעים מכך שחלק מחברות המועצה עדיין לא מגנות המתקפה הברברית של חמאס ב-7 באוקטובר. מה מונע מהן לגנות מתקפה שבה נהרגו נשים, נחטפו שבויים, כולל ילדים, חלקם בעלי אזרחויות נוספות? חמאס החל במלחמה מתוך רצון להרוס ולהשמיד את ישראל".
שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן מסר: "החלטת המועצה מנותקת מהמציאות ולא תהיה לה שום משמעות בפועל – ישראל ממילא פועלת לפי החוק הבינלאומי ואילו מחבלי החמאס כלל לא יקראו את ההחלטה ולא יפעלו לפיה. מצער שהמועצה ממשיכה להתעלם, לא לגנות או אפילו להזכיר את הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר ואשר הוביל למלחמה בעזה. זה מביש!".
לדברי ארדן, "האסטרטגיה של חמאס היא לדרדר במכוון את המצב ההומניטרי ברצועה ולהגדיל את מספר הנפגעים הפלסטינים כדי להפעיל את האו"ם ואת מועצת הביטחון בניסיון לבלום את ישראל. זה לא יקרה. ישראל תמשיך לפעול עד להשמדת חמאס והחזרת החטופים".