עדויות קשות, ודרישה לחקירה: משתתפים בהפגנה ליד שכם נגד הרחבת ההתנחלויות, שבה נהרגה אזרחית אמריקנית-טורקית, האשימו את צה"ל בירי מכוון לעברה, ובעולם התקרית הזו - והדרישה לחקור אותה - הגיעה לכותרות הראשיות. איישנור אזגי אייגי (26) נורתה אתמול (שישי) למוות בהפרת סדר ביישוב הפלסטיני ביתא, ובצה"ל פתחו בבדיקה לאחר הטענה שנפגעה בראשה מירי של הכוחות.
בכותרת הראשית ב-BBC נכתב כי "באו"ם קוראים לחקירה מקיפה של הירי בגדה המערבית",ב"גרדיאן" - רשת בריטית נוספת שמזוהה עם השמאל - נכתב כי הבית הלבן "מודאג מאוד". גם בטורקיה כמובן הידיעה הגיעה לכותרות הראשיות, ובכותרת של ה"הורייט" נכתב: "חייל ישראלי הרג את הפעילה הטורקית".
אתמול התייחס דובר צה"ל לאותה תקרית ומסר כי "במהלך פעילות כוחות הביטחון סמוך לביתא, הכוח הגיב בירי לעבר מסית מרכזי שהשליך אבנים לעבר הכוחות, והיווה איום על כוחותינו. נבדקת טענה כי אזרחית זרה נהרגה מירי במרחב, פרטי האירוע ונסיבות פגיעתה בבדיקה".
בכתבה ב-CNN צוטטה ויוי חן, המתנדבת במסגרת קמפיין "פזעה" לתמיכה בחקלאים פלסטינים והגנה עליהם - שבו התנדבה גם אייגי. "כולנו היינו בתחתית הגבעה, והצבא היה למעלה. שני מתנדבים עמדו מאחורי פח אשפה, והם התחילו לירות לעברו. ואז הם שוב ירו, והיא נפגעה בראש", העידה.
בסרטון שהעבירה לרשת האמריקנית נראו פראמדיקים מניחים את אייגי על אלונקה, כשדם ניגר מראשה. היא פונתה לבית החולים רפידיה בשכם, שם נקבע מותה. "זה לא תאונה. זה לא שהם ירו 100 כדורים באותו זמן, ואחד מהם פגע בה. עמדנו ולא זזנו, והם פגעו לה בראש", טענה.
ד"ר הישאם דוויקאת, תושב בייתה שלקח חלק בהפגנה, אמר כי צה"ל ירה גז מדמיע לעבר המפגינים. "כשאנשים החלו לברוח, הם החלו לירות אש חיה ואז חייל ירה ישירות לעבר המפגינים, ופגע במפגינה האמריקנית בראשה מאחור", טען.
המחאה אורגנה על ידי ISM, "תנועת הסולידריות הבינלאומית", שפועלת ביהודה ושומרון ובעזה למען הפלסטינים, ותומכת בין היתר בחרם על ישראל ובתנועת ה-BDS. אייגי הייתה פעילה באותה תנועה.
משנת 2000, אז החל לפעול ארגון ISM, נהרגו שלושה מפעיליו - אייגי, הבריטי טום הורנדל שנורה ב-2003 ברפיח כשסייע לילד לחצות את הכביש (היורה - תייסיר אל-היב ששירת בצה"ל - נשלח לשמונה שנות מאסר) ורייצ'ל קורי, בפרשה שזכתה לסיקור עולמי נרחב במשך שנים ארוכות. קורי, אזרחית אמריקנית, נהרגה ב-2003 כשניסתה למנוע בגופה מדחפור די-9 צה"לי לבצע פעולות חישוף והריסת בתים בסמוך לגבול בין רצועת עזה למצרים.
בטורקיה מיהרו לגנות את תקרית הירי באייגי, אותה תיארו כ"רצח". "ישראל מנסה להפחיד את כל מי שבא לעזרת הפלסטינים ונלחם בדרכי שלום נגד רצח עם", אמרו במשרד החוץ הטורקי והבטיחו כי ישראל "תישא באחריות על פשעים נגד האנושות", בבתי דין בינלאומיים. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר לאחר מכן: "אני מגנה את הפגיעה הברברית של ישראל בהפגנת אזרחים נגד הכיבוש בגדה המערבית. כטורקיה, נמשיך לפעול בכל מקום לסיום הכיבוש הישראלי ומדיניות רצח העם, שנמשכת כבר כמעט שנה, ובמסגרתה נטבחו 41 אלף איש, כולל ילדים, צעירים וזקנים".
שגריר ארה"ב בישראל ג'ק לו מסר כי מדובר ב"מוות טרגי", וכי וושינגטון פועלת כעת לברר את נסיבות האירוע בדחיפות. "יהיה לנו עוד מה לומר כשנלמד יותר. אין לנו עדיפות גבוהה יותר מאשר שמירה על ביטחונם ושלומם של אזרחים אמריקנים", מסר השגריר - ושלח תנחומים למשפחתה של אייגי. בבית הלבן אמרו בהמשך כי מדובר בתקרית "מטרידה מאוד", וכי פנו לישראל בבקשה לקבל פרטים על המקרה. גם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן התייחס לתקרית: גם הוא כינה את המקרה "טרגי" - והדגיש כי הממשל האמריקני פועל להשיג מידע נוסף.
דובר האו"ם, סטפן דוז'ריק, אמר: "אנחנו רוצים לראות חקירה מלאה של כל הנסיבות ולמצות את הדין עם האחראים. על אזרחים חייבים להגן בכל עת".
שעות אחדות לאחר התקרית בביתא, הפלסטינים דיווחו על ירי קטלני נוסף במרחק חצי שעה נסיעה משם - בכפר קריות שמדרום לשכם. לפי סוכנות הידיעות הפלסטינית "וופא", באנא בכר בת ה-13 נהרגה מירי במהלך "עימותים" שפרצו בין תושבים למתנחלים - שלפי הדיווח הגיעו לתקוף אזרחים בכפר הפלסטיני. ב"וופא" דווח כי הירי בוצע על ידי צה"ל, אולם לפי גורמי ביטחון לא בטוח שהירי בוצע על ידי חיילים - וייתכן שמתנחלים ישראלים הם שפתחו באש.
רצף התקריות האלימות והחריגות מגיע כשברקע החשש הרב במערכת הביטחון מהסלמה בגזרת איו"ש, כזו שתביא להסטת משאבים חשובים מזירות אחרות במלחמה. הרמטכ"ל הרצי הלוי הנחה את פיקוד המרכז להשאיר את יהודה ושומרון כזירה משנית כל האפשר, אבל הכוננות שם בשיא בצל הפיגועים הקטלניים האחרונים והניסיונות לבצע פיגועים קטלניים אף יותר עם רכבי תופת - ניסיונות שעד כה נכשלו.