סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב (סנטקום), אדמירל בראד קופר, נחת בשבוע שעבר בישראל לביקור ונפגש עם סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם. במוקד המפגש, בדגש לקראת חילופי הממשל בוושינגטון: הצדדים דנו על משלוחי אמצעי לחימה קריטיים שארה"ב, תחת הנשיא היוצא ג'ו ביידן, הקפיאה - ושיפור המוכנות לתקיפה אפשרית ומשותפת עם ארה"ב של מתקני הגרעין באיראן.
3 צפייה בגלריה
נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה
נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה
חמינאי, טראמפ ונתניהו
(צילום Iranian Leader's Press Office - HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
3 צפייה בגלריה
סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם
סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם
קופר וברעם. צה"ל נערך להפשרת האמברגו-החצי רשמי, לקראת כניסתו של טראמפ
(צילום: דובר צה"ל)
מדובר צה"ל נמסר כי סגן הרמטכ"ל ברעם וסגן מפקד סנטקום קופר ביקרו במספר בסיסי חיל האוויר, בין היתר בבסיס "נבטים", שם התקיימה סקירת יכולות והצגת הפעולות האופרטיביות המשותפות בין הצבאות. "כמו כן, נערך שיח משותף אודות הפעילות למול האיומים מתימן ושיתוף הפעולה עם צבא ארצות הברית במעטפת ההגנה הכוללת על מדינת ישראל והמזרח התיכון", נמסר.
טראמפ, נזכיר, לא שלל אפשרות שיורה על תקיפה נגד מתקני הגרעין באיראן או יתמוך בתקיפה שכזו מצד ישראל. במסיבת עיתונאים שערך לפני כשלושה שבועות, נשאל הנשיא הנבחר על תקיפת מנע אפשרית נגד מתקני הגרעין האיראניים, על רקע דיווחים שצוותו אכן שוקל צעד שכזה, והשיב: "אני לא יכול להגיד לך. זו שאלה נהדרת, אבל למה שאגיד את זה? אתה יכול לדמיין אם הייתי אומר כן או לא? האם אני עומד לעשות מתקפת מנע על איראן? זו שאלה רצינית?". מייד אחר כך נשאל האם יתמוך בתקיפה ישראלית נגד איראן, וסיפק תשובה דומה: "איך אני יכול להגיד לך דבר כזה עכשיו? אתה לא מדבר על זה לפני שמשהו יכול או לקרות או לא. אני לא רוצה להעליב אותך, אבל אני לא חושב שזה משהו שאני אשיב עליו אי פעם".
בטהרן נערכים לכניסתו של טראמפ לבית הלבן, ובצל האיומים שנשמעו בשבועות האחרונים מצד ישראל, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הכריז לפני כשבועיים כי "2025 תהיה שנה חשובה בכל הנוגע לנושא הגרעין האיראני". את הדברים אמר עראקצ'י לאחר פגישה שקיים עם עמיתו הסיני בבייג'ינג. הוא לא הזכיר את דונלד טראמפ, או פירט מדוע שנת 2025 עשויה להיות משמעותית - אך אפשר להעריך שדבריו קשורים לחזרתו של טראמפ, ולחשש האיראני שכניסתו לבית הלבן תחזק את ראש הממשלה בנימין נתניהו.
על פי הדוח הרבעוני האחרון שפרסמה סבא"א בנובמבר האחרון, איראן צברה כבר כמות משמעותית למדי של אורניום שמועשר לרמה של 60% – כמות שמספיקה כבר כעת, גם אם תוקפא, לארבע פצצות גרעיניות. על פי הדוח, נכון ל-26 באוקטובר כמות האורניום שמועשר לרמה הזו עומדת על 182.3 ק"ג – עלייה של 17.6 ק"ג מאז אוגוסט.
כדי שאורניום יוכל לשמש לייצור נשק גרעיני הוא צריך להיות מועשר לרמה של 90%, אך מדעני גרעין מסבירים כי הדרך מ-60% ל-90% היא קצרה למדי ומהווה למעשה צעד "טכני" קל יחסית – וכי ניתן לעשות זאת בתוך כמה ימים או שבועות. באופן תיאורטי, כל 42 ק"ג של אורניום שמועשר ל-60% מספיקים, אם רמת ההעשרה תוגדל ל-90%, עבור פצצה אחת.
שר ההגנה המיועד של טראמפ על איראן: "תנו לישראל לטפל בגרעין"

3 צפייה בגלריה
דחפור D9 רצועת עזה
דחפור D9 רצועת עזה
דחפור D9 ברצועת עזה. כלי ששומר על חיי החיילים
(צילום: יואב זיתון)

המשלוח הקריטי בדרך להפשרה

בתוך המשלוח הקריטי שעשוי להיות מופשר מצויים 1,700 פצצות כבדות לחיל האוויר מ"בואינג", 134 דחפורי D9 מ"קאטרפילר", ואמצעי לחימה נוספים. צה"ל כבר נערך להפשרת האמברגו החצי-רשמי על המשלוח הזה, לקראת כניסתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ וכאמור, שיפור המוכנות לתקיפה אפשרית ומשותפת עם ארה"ב של מתקני הגרעין באיראן.
נזכיר כי השימוש בדחפורים הללו, בעיקר לשיטוח מבנים ברצועת עזה, הוביל לביקורת פנימית גדולה בארה"ב, להפגנות מחאה וללחץ אדיר על ממשל ביידן, שנכנע וכאמור מקפיא את המהלך זה מספר חודשים. התוצאות בשטח כבר ניכרות בשתי זירות הלחימה: מבדיקת ש-ynet ערך בנובמבר, עלה כי עשרות רבות מדחפורי ה-D9 הקיימים, שפעלו ביתר שאת בתמרון הצה"לי ברצועה במשך חודשים ארוכים בין נובמבר אשתקד לתחילת ואמצע השנה, דורשים פעילות תחזוק. גם בדרום לבנון היה צורך בדחפטרים הללו.
"בשיא הלחימה בעזה, לפני כשנה, מג"דים 'רבו' על דחפורי D9, כעת נדרש לעשות להם פעילות תחזוק", אמרו בנובמבר מפקדים שמובילים את הלחימה בדרום. בצה"ל התקשו לכרוך ישירות ובאופן רשמי בין התוצאות הקטלניות של הפשיטה בג'באליה באוקטובר ונובמבר – 21 לוחמים שנהרגו בפעולה הזו בלבד תוך כחודש, רבים מהם ממטעני חבלה - למספר דחפורי ה-D9 שהוקצו לפעולות. בפעולות הללו, לרוב מובילים ראשונים הדחפורים את צוותי הקרב החטיבתיים, ומנקים בבטחה שטחים "מלוכלכים" מזירות מטענים שאמורים להתפוצץ על לוחמי החי"ר והשריון. יחד עם זאת, ברור שמדובר בכלי שלא רק יעיל מבצעית נגד מנהרות ובשטח הבנוי, אלא גם שומר על חיי חיילים.
ארה"ב, נזכיר, עדיין מקפיאה משלוח של כ-1,300 פצצות לחיל האוויר, שמערכת הביטחון כבר רכשה מ"בואינג" - בשקלים ולא בדולר סיוע - במשקל קרוב לטון לפצצה, בטענה דומה שצה"ל עלול לפגוע באמצעותן באוכלוסייה. חצי מהמשלוח הזה, שהוקפא לפני כחצי שנה על-ידי הממשל וגרם לסערה, הופשר והגיע לצה"ל, אך כמחצית עדיין תקוע במחסנים בארה"ב. בנוסף, במערכת הביטחון שוכרים כלים הנדסיים לכוחות בשטח מקבלנים פרטיים.