ערכו של המטבע האיראני, הריאל, צנח היום (ד') לרמתו הנמוכה אי פעם, אחרי שאיבד יותר מ-10% משוויו מאז הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר. הצניחה בערך המטבע באה בשעה שהרפובליקה האיסלאמית מתמודדת עם מפלות אסטרטגיות גדולות בדמות ריסוק כוחו של חיזבאללה בלבנון ונפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה, וכשטראמפ מפזר הצהרות עמומות שלפיהן הוא אינו שולל מתקפה על מתקני הגרעין שלה.
לפי הדיווחים המגיעים מטהרן, המטבע האיראני נסחר היום בשיעור של 777 אלף ריאל לדולר, לעומת 703 אלף ריאל לדולר ביום שבו טראמפ ניצח. לשם השוואה, לפני המהפכה האיסלאמית ב-1979 שבה עלה משטר האייתוללות לשלטון עמד ערך המטבע על 70 ריאל לדולר, ובשנת 2015, השנה שבה חתמה איראן על הסכם הגרעין עם המעצמות שבמסגרתו הוסרו ממנה רוב הסנקציות והיא צמצמה את תוכנית הגרעין שלה, עמד ערכו על 32 אלף ריאל לדולר.
ב-30 ביולי השנה, המועד שבו הושבע לתפקידו הנשיא האיראני החדש מסעוד פזשכיאן, היה השיעור 584 אלף ריאל לדולר. פזשכיאן נבחר לנשיא בין השאר בזכות הבטחתו לגבש הסכם גרעין חדש עם המעצמות שיקל את הסנקציות, אבל בינתיים מעמדן של איראן וכלכלתה רק מידרדר, מבלי שהושג הסכם כזה, ומבלי שנראה שהצדדים מתקרבים אליו.
הדיווחים על הצניחה הנוספת בערך המטבע באים כשברקע הודעתו של המשטר כי בתי ספר, אוניברסיטאות ומשרדי ממשלה בטהרן ובעוד יותר מחצי ממחוזות המדינה יישארו היום סגורים בשל משבר האנרגיה שממנו היא סובלת, בעקבות שילוב הרסני של גל קור עז, שלג כבד וזיהום אוויר.
ממש היום הודיעה חברת החשמל של טהרן כי היא נאלצת לכבות בשעות הלילה עמודי התאורה המאירים בדרך כלל את הכבישים המהירים בבירה, וזאת בשל העומס על רשת החשמל. "המדיניות הזו תימשך כל עוד לא יושג איזון בין הביקוש לדרישה", אמר איש החברה, עלירזא רזאי. טהרן מתמודדת עם הפסקות חשמל בכבישים המהירים כבר חודשיים, וביום שבת האחרון הזהירה משטרת התנועה המקומית מסכנה ל"גידול אקספוננציאלי במספר תאונות הדרכים".
אף שלאיראן יש מאגרי גז ונפט עצומים, שנים של היעדר השקעות בתשתיותיה ושל סנקציות בינלאומיות שהוטלו עליה – בשל תוכנית הגרעין שלה ובשל התמיכה שהיא מספקת לארגוני טרור – הותירו את מגזר האנרגיה שלה לא ערוך לעלייה בביקוש בעונות השיא, ובעקבות זאת היא נאלצת לקיים הפסקות חשמל יזומות ומתמודדת עם מחסור בגז מוכן לשימוש. עם משבר דומה התמודדה גם בימי החום בשיא הקיץ.
בשבועות האחרונים כבר נאלצה כאמור הרפובליקה האיסלאמית להטיל הגבלות על השימוש בחשמל בשל מחסור בגז ובדלק לתחנות הכוח שלה, וגל הקור שהגיע למדינה בימים האחרונים רק הגדיל את הביקוש, במיוחד לגז, והותיר אותה במצוקה של ממש.
לפי הטלוויזיה האיראנית הממלכתית, ב-25 מ-31 מחוזות איראן צנחו בלילה האחרון הטמפרטורות אל מתחת לאפס. על רקע זה נסגרו בתי הספר ומוסדות ציבור בטהרן זה היום הרביעי ברציפות, כמו ביותר מחצי מהמדינה, בניסיון לחסוך באנרגיה. מרכזי קניות בבירה טהרן קיבלו הוראה לסגור את שעריהם שעתיים מוקדם מהרגיל כדי להצטרף למאמץ החיסכון.