הטליבאן הצהיר אתמול שכוחותיו נמצאים בסמוך לעמק פנג'שיר באפגניסטן – המעוז האחרון של מתנגדי ארגון הטרור במדינה. דובר הטליבאן מסר שכוחותיו כבשו שלוש נפות באזור, שבשבוע שעבר נפלו לידי מיליציות מקומיות שסייעו לצבא האפגני. הדובר לא הצהיר על קרבות בין הטליבאן לחזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן (NRF), הארגון של מתנגדיו שמרוכזים בעמק פנג'שיר.
בשבוע שעבר כבשו מיליציות בצפון אפגניסטן שלוש נפות במחוז בגלאן, באחד הסימנים הראשונים להתנגדות חמושה לטליבאן מאז שהארגון כבש את קאבול ב-15 באוגוסט. דובר הטליבאן, זביהוללה מוג'היד, אמר אתמול שכוחות הטליבאן הצליחו להשתלט מחדש על שלוש הנפות בבגלאן. מוג'היד הוסיף שהטליבאן מתבסס במחוזות שסמוכים למחוז פנג'שיר - בגלאן, בדחשאן ות'חאר.
שלשום הודיע הטליבאן שמאות מלוחמיו עושים את דרכם לפנג'שיר. הארגון טען שהוא לא מעוניין בעימות עם כוחות ה-NRF. "האמירות האיסלאמית מנסה לפתור בעיות בצורה לא-אלימה", אמר הדובר מוג'היד. לפי הטליבאן, הסיבה שהארגון מתקדם לפנג'שיר היא שהגורמים הרשמיים במחוז סירבו להעביר אותו לידיהם. מחוזות רבים באפגניסטן נפלו החודש לידי הטליבאן ללא כל התנגדות. הכוחות האפגניים קרסו, ובארה"ב נדהמו ממהירות הכיבושים של הטליבאן. בפנג'שיר הסיפור שונה.
לפנג'שיר יש היסטוריה של התנגדות, והעמק שרד בעבר שתי פלישות. הכוחות המקומיים סיכלו פלישה של הכוחות הסובייטים בשנות השמונים, ושל הטליבאן בשנות התשעים. גיבור העמק היה אחמד שאה מסעוד, ממנהיגי המוג'הידין בתקופת המאבק בסובייטים, שכונה "האריה מפנג'שיר".
אחרי שהטליבאן עלה לשלטון ב-1996 הנהיג מסעוד את ארגון המורדים "הברית הצפונית". הארגון שלו סייע לארה"ב למוטט את שלטון הטליבאן ב-2001, אולם מסעוד עצמו נרצח על ידי אל-קאעידה יומיים בלבד לפני פיגועי 11 בספטמבר, שהובילו לאותה פלישה אמריקנית לאפגניסטן.
מנהיג ה-NRF הוא אחמד מסעוד, בנו של "האריה מפנג'שיר". מסעוד מצהיר שהוא מעוניין בדיאלוג עם הטליבאן, במטרה להביא להקמת ממשלה שתייצג את כלל האזרחים. "אנחנו רוצים לגרום לטליבאן להבין שהדרך היחידה להתקדם היא באמצעות מו"מ", אמר לרויטרס. "אנחנו לא רוצים שתפרוץ מלחמה". עם זאת הוא מדגיש שאם הטליבאן ינסה לפלוש לעמק - ה-NRF מוכן לקרב.
"הם רוצים להגן, הם רוצים להילחם, הם רוצים להתנגד לכל משטר טוטליטארי", אמר מסעוד על לוחמיו. עוזר של מסעוד ציין ששני הצדדים מתכוננים לפעולה צבאית. הדובר של חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן, עלי מייסאם נזארי, הצהיר שהלוחמים "נערכים לסכסוך ארוך טווח" - אך במקביל מוכנים לנהל מו"מ. לפי נזארי, מאז השתלטות הטליבאן על קאבול הגיעו אלפי אפגנים לעמק.
אחד מאלפי האפגנים שהגיעו למחוז פנג'שיר הוא עמרוללה סאלח, שהיה הסגן של נשיא אפגניסטן אשרף ראני. אחרי שראני נמלט לאיחוד האמירויות סאלח הכריז על עצמו כנשיא הזמני של אפגניסטן. היום אמר סאלח שהטליבאן מרכז כוחות גדולים בכניסה לעמק פנג'שיר.
בנוסף ללוחמי ה-NRF המקומיים, לטליבאן מחכים חיילים לשעבר בצבא האפגני ויוצאי יחידות מובחרות - שהגיעו לפנג'שיר בעקבות קריסת הכוחות האפגניים במלחמה מול ארגון הטרור. גורמים רבים מטילים ספק ביכולת של ה-NRF להתנגד לאורך זמן לטליבאן, ללא סיוע מכוחות זרים.
מסעוד אישר שכוחותיו, שלפי הדובר נזארי מונים כ-9,000 איש, לא מגיעים רק מפנג'שיר. "יש עוד הרבה אנשים אחרים מהרבה מחוזות שחיפשו מקלט בעמק פנג'שיר. הם עומדים לצידנו ולא רוצים לקבל זהות אחרת לאפגניסטן". רוב תושבי פנג'שיר הם טג'יקים דוברי פרסית, שבמשך שנים היו בסכסוך עם הפשטונים – הקבוצה האתנית הגדולה באפגניסטן, שאנשיה גם ייסדו את הטליבאן.
פורסם לראשונה: 23:10, 23.08.21