3 צפייה בגלריה
רוני אלשיך
רוני אלשיך
"אני חרד לגורלה של מדינת ישראל". המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך
(צילום: יונתן בלום)
על רקע "חוק בן גביר" שמקדמת הממשלה המתהווה וכבר אושר בקריאה טרומית, מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך אמר בריאיון מיוחד, שיפורסם ביום שישי הקרוב במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות", כי "הכיוון שבן גביר מוביל אליו הוא סכנה אדירה לביטחון האישי במדינת ישראל". לדברי אלשיך, "הוא מאמין שהוא יצליח - אבל אני רוצה לחדש לו: הוא לא מבין איך עושים את זה. הוא חושב שככה מחזירים את הביטחון האישי - ואין לו מושג".
אלשיך תקף כאמור את חקיקת "חוק בן גביר", שיעניק לשר המיועד לביטחון לאומי סמכויות שהיו עד היום בידי המשטרה, וטען שאם ההסכמות המסתמנות בין ראש הממשלה המיועד לבין בן גביר היו מתרחשות בתקופת כהונתו - הוא לא היה מסכים להישאר בתפקיד.
"לו הדבר הזה מתממש אני מתפטר", אמר אלשיך. "לא הייתי מסכים להיות מפכ"ל של גורם פוליטי. אני יודע מה נוסח בחוק והסכנה נורא פשוטה. אני יכול להבטיח שהתוצאה לביטחון האישי תהיה הפוכה. אני מנסה להיות ענייני ולא פוליטי, כי בן גביר לא מעניין אותי. אני איש ימין אבל ברור שלא בחרתי בו. החלפתי איתו אולי משפט אחד. כשסיימתי את התפקיד הוא אמר לי: 'הייתה לך הזדמנות לעשות קדנציה מופלאה ופספסת אותה'. הוא התכוון שלא הייתי מפכ"ל שמימש את האידיאולוגיה שלו".
3 צפייה בגלריה
אלשיך על בן גביר: "אין לו מושג איך מחזירים את הביטחון האישי"
אלשיך על בן גביר: "אין לו מושג איך מחזירים את הביטחון האישי"
אלשיך על בן גביר: "אין לו מושג איך מחזירים את הביטחון האישי"
(צילום: אלי מנדלבאום)
"אני חרד לגורלה של מדינת ישראל", המשיך המפכ"ל לשעבר, ששירת גם כסגן ראש השב"כ. "אני מגדל פה נכדים, אני רוצה שהם ילכו לקניון וייסעו בכבישים בשלום, וזה הולך להיפגע. כאשר מערכת אכיפת החוק תהיה כפופה להתערבות חיצונית פוליטית, אז האמון שלי ושל רבים מאזרחי מדינת ישראל יירד פלאים, וכשהוא יירד - אנחנו נהיה פה באנרכיה".
- מה הסכנה בעיניך בחזונו של בן גביר? "אני רוצה שהציבור ידע שכאשר אכיפת החוק תהיה בידי גורם פוליטי התוצאה תהיה עוד אלימות ופחות ביטחון אישי, אבל הפעם בסדרי גודל אחרים. ואז יקומו מיליציות עצמאיות שאיש לא הסמיך אותן ויתחילו לשמור. וכאשר הן יתחילו לירות בחשודים כעבריינים, נראה מה יהיה עם המשטרה. לשם אנחנו הולכים".
3 צפייה בגלריה
רוני אלשיך
רוני אלשיך
"יקומו מיליציות עצמאיות שאיש לא הסמיך". אלשיך
(צילום: יונתן בלום)
- אתה חושב שהאג'נדה הפוליטית של בן גביר נגד המגזר הערבי תבוא לידי ביטוי בעבודת המשטרה? "לא צריך שום אג'נדה פוליטית, האזרח הערבי בבית רק צריך להקשיב לקולות הפוליטיקאים שלו, שלנו. השאלה היא מה הוא מבין? אם באת לעזור לו, אז אתה מצפה שהוא ייתן עדות ושלא יפרק את המצלמה אחרי רצח. שלא ינקה את הזירה. שישתף פעולה. כי בסוף אם הזירה שטופה והתרמילים נאספו והמצלמה פורקה - אז המשטרה פחות אפקטיבית".
- הוא גם הבטיח שהוא יצמצם את הפשיעה בדרום. "יפה, נגיד שאני עכשיו בדואי בנגב. מה הבדואי מבין? שהמשטרה באה לשרת אותו, או להילחם בו? האם אפשר להילחם בפשיעה - ולא בטרור - בלי שיתוף פעולה של האוכלוסייה שבתוכה מתנהלת הפשיעה? אם אתה מכריז שאתה תסביר להם מי בעל הבית, המשמעות היא שאתה לא בא לשרת את אוכלוסיית הנגב אלא שאתה מסמן אותה ככזו שיש להילחם בה. אי אפשר לפרש אחרת".
בן גביר אמר בתגובה לדברי אלשיך כי "חבל שלא העבירו את תיקון החוק לפקודת המשטרה בתקופתו של המפכ"ל לשעבר, הוא היה מתפטר והיינו חוסכים את הנזק האדיר שגרם למשטרה בתפקידו. עד היום הנזק בהפקרת ביטחון הציבור ניכר ואת כישלונו הוא מנסה לכסות בהתקפה תקשורתית, במקום להכות על חטא. לא שכחתנו שאלשיך ריגל אחרי אזרחים, עסק בתפירת תיקים, היה מפכ"ל כושל, ובדבר הכי חשוב הוא לא טיפל, בביטחון ברחובות. תיקון הפקודה מאפשר לשר להתוות את המדיניות, את העקרונות ואת הכללים, הדברים הללו לא התקיימו בתקופת אלשיך ולכן המשטרה נראתה כפי שנראתה".
בן גביר הוסיף כי "נבחר ציבור הוא לא שם גנאי, אבל אלשיך שנכשל בתפקידו כמפכ"ל, המציא את חקירות נתניהו והפך למדליף הסדרתי מחקירות המשטרה, הכניס את כל המדינה לטרללת של חמש מערכות בחירות, ופגע בזכויות אדם. הוא האחרון שיכול לדבר על המשטרה".