המשנה לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס, הפרופ' אליקים רובינשטיין, אמר כי שימוע לשופטים, שהוא אחד מהצעדים שמציע לוין במסגרת הרפורמה שלו, "יהיה מופע מצוין, אך דרך נוראית לבחור שופטים". הוא התייחס גם לפסקת ההתגברות המוצעת, ברוב של 61 חברי כנסת: "זו פוליטיקה של החלשה, אין בכך צורך. בטח לא ברוב של 61 חברי כנסת".
השופט בדימוס אף טען כי עילת הסבירות, שגם אותה הצהיר לוין כי בכוונתו לבטל, "היא הבסיס לסיוע לחלשים - ואסור לבטלה". עוד הוא הוסיף כי הרצון להחליף את היועצים משפטיים למשרת אמון היא החלטה תמוהה: "היועצים מעולם לא הכשילו מדיניות חוקית של שר. הפיכת היועצים המשפטיים למשרת אמון מגלמת נזק כפול - פוליטיזציה של שירות המדינה, ופגיעה במקצועיות של השירות הציבורי. זוהי אינה משילות אלא אנטי משילות."
שופט העליון בדימוס מני מזוז, שהיה היועץ המשפטי בין השנים 2004 ל-2010, אמר בכנס כי "התוצאה של פסקת ההתגברות תהיה מדינה ללא הפרדת רשויות. מדינה שיש בה רק רשות אחת ששולטת גם בכנסת וגם במערכת המשפטית. אני לא מכיר בספרות של מדעי המדינה שמדינה כזו יכולה להיחשב כמדינה דמוקרטית".
מי שעוד התייחסה לרפורמה היא שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני, שאמרה: "רוצים לומר לנו נאכיל אתכם ברעל ואתם תאכלו בפה סגור. אנחנו לא נשתוק".
מוקדם יותר אתמול תקף את כוונות לוין גם יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי. "בדיוק היום מציינים בארה"ב שנתיים להסתערות האנטי-דמוקרטית על הקפיטול. גם אצלנו מתרחשת כרגע התקפה על הקפיטול הישראלי - על בית המשפט", אמר בכנס של התנועה לאיכות השלטון.
"הציבור לא בחר בשינוי שיטת המשטר, בריסוק בתי המשפט ובעריצות שלטונית", הוסיף עו"ד חימי. "אין מדינה ליברלית ללא ביקורת שיפוטית וללא גבול לכוחו של השלטון. בנפול מבצר בית המשפט, אין עוד ערובה לדמוקרטיה. ההיסטוריה מלמדת שפרפור הגסיסה הראשון של הדמוקרטיה הוא סירוס בית המשפט - כך קרה בהונגריה ובפולין, וזהו הצעד הראשון בדרך לטורקיה ורוסיה". הוא ציין כי "לשכת עורכי הדין תמשיך לעמוד לימינה של הרשות השופטת".
פורסם לראשונה: 20:24, 06.01.23