בתום השבוע הפוליטי הקשה ביותר שעבר על ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מאז כניסתו לתפקיד, גורר היום (א') ג'ונסון את מפלגתו לשפל פוליטי שכמותו לא ידעה כמעט עשור: לפי סקר מכון Opinium שהתפרסם הלילה, מפלגת הלייבור שבאופוזיציה עלתה כבר ליתרון של 10% על המפלגה השמרנית של ג'ונסון בדעת הקהל – יתרון שלא היה לה מאז שנת 2013.
הנסיקה של מפלגת המרכז-שמאל בסקרים באה בצל החשיפות שבמעונו הרשמי של ג'ונסון בדאונינג 10 נערכו במהלך תקופת הקורונה שלל אירועים, בהם מסיבות רוויות אלכוהול, בניגוד לתקנות הקורונה ובשעה שהמוני בריטים נאלצו להסתגר בבתיהם בהוראת הממשלה כדי לעצור את התפשטות הנגיף. בשבוע שעבר התייצב ג'ונסון בפרלמנט, הודה כי השתתף במסיבה שכזו ב-20 במאי 2020, בזמן הסגר הראשון, והתנצל בפני הציבור – אם כי טען להגנתו שחשב כי מדובר ב"אירוע לעובדים".
בסוף השבוע נאלצה לשכת ג'ונסון להתנצל בפני המלכה אליזבת על עוד שתי מסיבות שנערכו במעון, בשנה שעברה, ערב הלווייתו של הנסיך פיליפ, בעלה של המלכה. החשיפה שהמסיבות הללו נערכו באותה העת מקוממת במיוחד בהתחשב בכך שבהלוויית פיליפ נאלצה אפילו המלכה עצמה, בוכייה ועצובה, לשבת לבדה כדי לשמור על הנחיות הקורונה.
בסך הכול דיווחה עד כה התקשורת הבריטית על לפחות 11 אירועים חגיגיים והתקהלויות לא נחוצות שנערכו במעון ראש הממשלה ובמשרדי ממשלה שונים ממאי 2020 עד אפריל 2021 בימים שבהם אכפה בריטניה הגבלות קורונה נוקשות ואילצה תושבים מן השורה להימנע מהתקהלויות. בשבוע האחרון גבר הלחץ על ג'ונסון מצד האופוזיציה להתפטר, וגם שורה של מחוקקים ממפלגתו קראו לו לעשות זאת. לצד זה, רוב נציגי המפלגה השמרנית בפרלמנט ובממשלה מוסיפים לתמוך בו, גם אם תמיכת חלקם נראית רפה-משהו. היו ביניהם מי שלצד הבעת התמיכה בו ציינו כי יש להמתין לתוצאות החקירה שמתנהלת בעניין המסיבות.
לפי הסקר של Opinium המתפרסם ב"אובזרבר", שיעור התמיכה הציבורית בג'ונסון הגיע כעת לשפל גדול אף יותר מזה שידעה קודמתו בתפקיד, תרזה מיי. בבריטניה כבר דנים בשאלה מי יחליף את ג'ונסון בהנהגת המפלגה השמרנית – ובראשות הממשלה – אם יחליט להתפטר או יודח, ושני המועמדים שנזכרים כבעלי הסיכויים הטובים ביותר לנצח בבחירות פנימיות במפלגה הם שר האוצר רישי סונאק ושרת החוץ ליז טראס.
שר האוצר סונאק, יליד סאות'המפטון בן 41, הוא בנם של מהגרים ממוצא הודי שעברו לאנגליה מאפריקה בשנות ה-60, והוא נחשבת לכוכב עולה בשורות המפלגה. לפרלמנט נכנס רק ב-2015, ואם יתמנה בקרוב לראש הממשלה – ישלים בכך נסיקה פוליטית מהירה באופן בלתי רגיל. סונאק, שעבד בעבר בבנק ההשקעות גולדמן זקס ובקרן גידור ואחר כך הקים חברת השקעות משלו, ידוע כמי שנוקט גישה כלכלית שונה מזו של ג'ונסון ותומך בהורדת מיסים ובצמצום ההשקעה של כספי ציבור. לצד הפופולריות שלו במפלגה, יש הטוענים כי אורח חייו הראוותני-לכאורה עלול להיות בעוכריו. מבקריו מדגישים את העובדה שהוא נשוי לבתו של המיליארדר ההודי נריאנה מורטי, וב"מירור" הבריטי מדווחים שלבני הזוג יש לפי הערכות לפחות ארבעה בתים, כשהמרכזי שבהם כולל חמישה חדרי שינה ושווה כשבעה מיליון פאונד. סונאק גם ספג לאחרונה ביקורת על התנהלותו בגל האומיקרון, כשבעוד בעלי עסקים בבריטניה זועקים לעזרה בשל השפעות הגל, הוא שהה בקליפורניה.
שרת החוץ טראס, בת 46, נחשבת פופולרית במיוחד בקרב חברי המפלגה השמרנית, והיא צועדת דרך קבע במקום הראשון בסקר עתי הנערך ביניהם. ב"גרדיאן" מדגישים כי תומכיה אוהבים את הרטוריקה שלה, שבה היא מדגישה את החירות, הסחר החופשי והפטריוטיות, וכי לאחרונה היא זכתה לפופולריות גם בזכות שורה של הסכמים שאת חתימתם הובילה בעידן שאחרי הברקזיט (הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי). לצד זאת, מחוץ לשורות המפלגה טראס אינה נהנית מפופולריות דומה ואיננה נחשבת לשם בולט כמו שמרנים אחרים, ועובדה זו עלולה לפגוע בה אם תהיה מועמדת השמרנים לראשות הממשלה בבחירות הכלליות הבאות. לעת עתה הבחירות הללו מתוכננות לשנת 2024, אך טלטלות פוליטיות עשויות להביא להקדמתן.
מועמדים נוספים הנזכרים כבעלי סיכויים להחליף את ג'ונסון, גם אם פחותים משל סונאק וטראס, הם שרת הפנים פריטי פאטל בת ה-49, הנחשבת לבעלת עמדות נוקשות נגד ההגירה; שר הבריאות סג'יד ג'וויד בן ה-52, בנקאי לשעבר בעל עמדות שמרניות קלאסיות שהגיע למקום הרביעי בפריימריז הקודמים; ושר החוץ לשעבר ג'רמי האנט בן ה-55, שהגיע למקום השני בפריימריז שבהם ניצח ג'ונסון ב-2019. עוד נזכרים בבורסת השמות: שר השיכון מייקל גוב שהכריז על עצמו בעבר "ציוני גאה", ושר המשפטים וסגן ראש הממשלה דומיניק ראב, בן לאב יהודי.