לאחר שביום חמישי האחרון התקיימו יותר מ-75 אלף בדיקות קורונה ביממה, שיא בגל ההתפרצות הנוכחי, גם הבוקר (יום ראשון) ניכרו עומסים כבדים במוקדי הבדיקות של פיקוד העורף. במקביל מדווחים בקופות החולים על עלייה של מאות אחוזים במספר הפונים לבדיקות קורונה. בינתיים, למרות דברי ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ, שהדגישו את חשיבות הבדיקות, בשטח נראה כי התשתית לזינוק במספר הנבדקים נותרה רעועה ומצומצמת.
צלמי ynet ביקרו במוקדי בדיקות ותיעדו את התורים הארוכים שמשתרכים בהם. בכיכר רבין בתל אביב, למשל, נאלצו הנבדקים לעמוד בחוץ, תחת השמש, ולהמתין לבדיקה - בעוד במתחמים אחרים משתרך תור ארוך של מכוניות במסגרת שיטת "היבדק וסע". מנגד, במוקדי בדיקות אחרים - ובהם בחולון - לא נרשם עומס חריג, וזמן ההמתנה הממוצע עמד על כעשרים דקות.
בנוסף למוקדי הבדיקות בקופות החולים, יופעלו במהלך היום 20 מוקדי בדיקות של פיקוד העורף. בפיקוד העורף החליטו גם שלאור התורים הארוכים היום, ממחר יתוגברו כמה מתחמים בגוש דן בכוח אדם נוסף.
על פי הפריסה היום עולה שפיקוד העורף לא הקים תחנת בדיקות צפונית לצומת גולני. בנוסף, בבאר שבע ישנה רק תחנת בדיקה אחת, כך שתושבי היישובים הסמוכים - ובהם נתיבות, אופקים, ירוחם, דימונה ותושבי הפזורה הבדואית – יכולים למעשה להיבדק רק במוקד בבאר שבע, בנוסף למוקדי הקופות שנמצאים בפריסה מוגבלת.
על פי ההתוויה הנוכחית של משרד הבריאות, כל מי שחש בתסמינים או שבא במגע עם חולה מאומת זכאי לבדיקת קורונה – גם אם הוא מחוסן או מחלים. ואולם, יש לציין כי כלל השבים מחו"ל מחויבים בבדיקת קורונה בנמל התעופה בן גוריון, מה שמעלה משמעותית את מספר הנבדקים היומי, אם כי במקרה זה העומס לא מתרכז למוקדי הבדיקות האחרים.
מלי קושא, האחות הראשית ומנהלת אגף הסיעוד בקופת החולים מאוחדת, אמרה כי "אנחנו ערוכים לדיגומים ותגברנו גם את הזמינות וגם את היכולת לתת תשובות בטווחים קצרים. בשבועות האחרונים אנחנו רואים עלייה בביצוע הדיגומים. ההיענות של הציבור היא יותר גדולה, ואנחנו מעודדים ללכת ולעשות יותר בדיקות בשבועות האחרונים כי זו הדרך שלנו לקטוע את שרשראות ההדבקה".
"חשוב ללכת להתחסן מגיל 12 ומעלה ולהיות עם מסכות במקומות סגורים ובהתקהלויות", הוסיפה קושא. "אם יש ספק אין ספק – הולכים להיבדק. מבחינתנו אנחנו עוקבים פעמיים ביום על זמינות התורים ומרחיבים את מוקדי הדיגומים והצוותים במעבדות בשביל לתת מענה. אם אני משווה, בחודש האחרון הייתה עלייה ב-800 אחוזים בהיקף הדיגומים. אני מצפה שתהיה עלייה במספר הבדיקות כי בכדי לשמור על החברה שלנו ושגרת החיים – צריך ללכת ולהיבדק. אין לנו בעיה במתן מענה בדיגומים באוכלוסייה שזקוקה לכך. מי שנדגם – שיבודד את עצמו עד לקבלת התוצאה".
ד"ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים בחטיבת הרפואה של לאומית שירותי בריאות, משרטט תמונה דומה. "המספרים כמובן עולים, כי ככל שיש מקרים חיוביים אז יש יותר שרשראות הדבקה ומגעים, שמביאים לעלייה במספר הבדיקות", הוא מסביר. "העלייה בתחלואה גם גורמת לרופאי המשפחה לחשוד יותר שמדובר בקורונה, ולכן הסיכוי שישלח את המטופל לבדיקה גדול יותר. בגל השלישי היינו עם כמויות בדיקות גדולות יותר, אבל לאט לאט עובדים על התשתיות וכוח האדם כדי לתת את המענה לגל הנוכחי".
"אני לא יודע מהם גבולות הספיקה, אבל בינתיים אנחנו עומדים בזה", הוסיף ד"ר דושניצקי. "בהנחה שלא יהיה מהלך שיבלום את התחלואה, אז יש להעריך שהמגמה תמשיך ולכן יהיו גם יותר נבדקים".
שלשום סיכמו משרדי האוצר והבריאות על תקצוב מיידי של 75 אלף בדיקות ביום - ונוסף להן עוד 20 אלף בדיקות מהירות לחודשים יולי-אוגוסט.
מדובר צה"ל נמסר: "הבוקר נרשמו עומסים נקודתיים בכמה מתחמי דיגום ברחבי הארץ. רוב העומסים נרשמו במקומות שבהם הגיע הציבור להיבדק לפני שעת פתיחת המתחם. עם פתיחת המתחמים העומסים פחתו משמעותית. מפקדת 'אלון' מגדילה את יכולותיה כל העת בהתאם להערכת המצב ולרווחת הציבור ותמשיך לסייע ככל שתידרש על מנת לשמור על בריאותם וביטחונם של אזרחי ישראל".